szyberdach - problem z odprowadzeniem wody

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

szyberdach - problem z odprowadzeniem wody

Postprzez Michał » 08 paź 2012, 15:26

Jak w temacie. Od jakiegoś czasu woda zbiera się na podłodze pod wycieraczkami - dzisiaj miałem sporą kałużę.
Po krótkim zdiagnozowaniu wydaje mi się, że zapchane są wężyki odprowadzające wodę. Woda przelewa się po podsufitówce i ląduje na podłodze.
Gdzie jest ujście tych dwóch wężyków które są poprowadzone w bocznych słupkach???
-------------------------------------
Pozdrawiam, Michał
Michał

Re: szyberdach - problem z odprowadzeniem wody

Postprzez Tomkin » 08 paź 2012, 19:34

Wewnątrz szyberdachu w prawym i lewym przednim rogu są odpływy,najlepiej weź cienki drut w miarę sprężysty i pomajdruj nim,ale delikatnie,bo urwiesz wężyki odprowadzające.Potem powietrze dobrze by było.Wylot jest w błotnikach przy słupku drzwi.Możesz też spróbować wcisnąć trochę wody strzykawką i patrzeć,gdzie wycieknie.
Monty Bobcat 3,1 LTD 97
Tomkin

Postprzez Michał » 08 paź 2012, 20:03

Próbowałem tam śubrować drutem od kierowcy idzie gładko, upchnąłem z 50 ~ 70cm, od pasażera trochę gorzej. z tym sprężonym powietrzem -pomysł może być dobry - muszę spróbować.
Te dreny (rurki) mam strasznie usyfione ale to pewnie ze starości.
Powiedz mi jeszcze Kolego. Czy normalne jest, że ta gąbeczka po obwodzie szyberka - między szyberekiem (mechanizmem) a dachem (blachą) jest wilgotna ??? czy tylko u mnie łapie wody od tego, że w korycie może stać woda bo dreny są niedrożne ?
Przymierzałem się do zdjęcia podsufitówki, ale to grubsza robota (przy okazji zapytam - jak zdjąć środkowe lusterko cofania) :) - trochę odkręciłem boczki i odciągnąłem podsufitówkę - jest zdecydowanie zalana w przedniej części.
Na zimę pozostaje nabyć pokrowiec na auto :)
-------------------------------------
Pozdrawiam, Michał
Michał

Postprzez Tomkin » 08 paź 2012, 21:04

Gąbki zbierają małe przecieki,w zasadzie tylko zawilgotnienia.Powinieneś zdjąć gumę z rantu szyberdachu,wyczyścić,sprawdzić ranty i ewentualnie lekko podgiąć do góry,bo lubią się zaginać do dołu ze starości.Właśnie to przerabiałem parę dni temu.Guma,jeśli stara,nagrzej ją i załóż na silikon.Guma od szyby powinna docisnąć gumę od budy,wtwdy przecieków nie powinno być,najczęściej tu leży przyczyna,że się nie domyka do końca.Generalnie silikon w spreju,wazelina i odkurzacz,jak dobrze zrobisz,to będzie spokój na zimę.A jak nie to tylko silver tape :)21
Monty Bobcat 3,1 LTD 97
Tomkin

Postprzez wojtekkk » 09 paź 2012, 08:22

odpływy są z przodu jak i z tyłu szybra- w sumie 4. do przepchania dobra będzie struna od gitary-do tylnych i tak sie nie dostaniesz bez zdjecia sufitu. warto tez sprawdzić drożność odpływów w progach. Zdjecie podsufitki niestety wiaże sie z demolką całego wnętrza-trzeba zdjąć wszystkie plastiki.
mania 3,1tdi---+2,safari,........plany już są ale szukam sponsora
wojtekkk

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)