Antena

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Antena

Postprzez Maryś2 » 15 mar 2016, 15:17

Witam, jak powinna działać antena automatyczna? Czy tak jak mam teraz tzn. Po przekręceniu kulczyka na zapłon wysuwa się a po wyłączeniu chowa. Bardzo to wkur... i a przełącznik anteny przy lewarku nie działa - to chyba on powinien sterować anteną? I jeszcze jedno pytanko Monti 93 3,1 po odpaleniu świeci się kilka kontrolek na desce i gasną po przygazowaniu do ok. 2 tyś czy tak też macie, tak ma być :shock: ? W 98 3,1 tego nie mam ;)
RS '98 3,1
LTD '93 3,1
Maryś2

Re: Antena

Postprzez abix2 » 15 mar 2016, 15:52

Kontrolka ładowania jest wśród tych świecących?
Pewnie ładowanie pojawia się dopiero po przygazowaniu.
abix2

Postprzez Quentil » 15 mar 2016, 16:29

Kontrolki mają gasnąć same zaraz po uruchomieniu, a antena zależy jak podłączona. U mnie jest tak, że gdy przycisk jest na up, to antena wysuwa się po włączeniu radia, a chowa po wyłączeniu, zaś gdy przycisk jest na down wtedy siedzi cały czas schowana. I tak właśnie powinna prawidłowo działać ;) Chyba któryś kabelek w kostce od radia odpowiada za sterowanie anteny, a u Ciebie wychodzi na to, że seryjny przycisk jest całkiem pominięty.
6VE1...
Quentil

Postprzez miras7 » 15 mar 2016, 16:39

Maryś2 napisał(a):Witam, jak powinna działać antena automatyczna? Czy tak jak mam teraz tzn. Po przekręceniu kulczyka na zapłon wysuwa się a po wyłączeniu chowa. Bardzo to wkur... i a przełącznik anteny przy lewarku nie działa - to chyba on powinien sterować anteną? I jeszcze jedno pytanko Monti 93 3,1 po odpaleniu świeci się kilka kontrolek na desce i gasną po przygazowaniu do ok. 2 tyś czy tak też macie, tak ma być :shock: ? W 98 3,1 tego nie mam ;)

U mnie tak jest ze wzbudzeniem alternatora, że muszę lekko "przegazować" po odpaleniu. Przyzwyczaiłem się bo poza tym działa i ładuje. Pojawiło się to po regeneracji.
miras7

Postprzez Maryś2 » 15 mar 2016, 17:21

Dzięki za odpowiedzi :)2 Monti na wymianie rozrządu tak, że jutro posprawdzam antenę na włączonym radiu - fabryczny clarion od początku w aucie :D antena też nie chowa się i nie wysuwa zawsze może faktycznie radio musi być włączone. Co do kontrolek to po przygazowaniu gasną wszystkie w jednym momencie świeci ABS, rezerwa i chyba ładowanie i olej jutro sprawdzę dokładnie takie to dziwne ale wygląda jak by takmiało być na zegarach ładowanie i olej ok
RS '98 3,1
LTD '93 3,1
Maryś2

Postprzez Maryś2 » 16 mar 2016, 15:29

Niestety włączone radio nic nie pomogło antena przestała działać chyba coś nie styka co do kontrolek to świecą pasek, filtr, ładowanie, rezerwa i ABS po przygazowaniu gasną :D
RS '98 3,1
LTD '93 3,1
Maryś2

Postprzez mcgiver » 19 mar 2016, 00:25

jakis czas temu reanimowałem mechanicznie i elektrycznie oryginalną teleskopową antene , z tego co kojarzę to antena cały czas dostaje napięcie + i - 12v jak jest schowana, a dodatkowo do wysunięcia dostaje napiecie na trzeci kabel ,jutro sprawdzę i napisze co i jak.
dziwkowóz E36 KABRIO ZMODZONY STROKER M50B29
coupe m54b30
e30 M10B18 wąska youngtimer
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
od dużej pojemności lepsza jest jedynie jeszcze większa..
tylni napęd jest jak sex; po co jechać na ręcznym jak można dać w pizdę
mcgiver

Postprzez Maryś2 » 25 mar 2016, 13:59

miras7 napisał(a):
Maryś2 napisał(a):Witam, jak powinna działać antena automatyczna? Czy tak jak mam teraz tzn. Po przekręceniu kulczyka na zapłon wysuwa się a po wyłączeniu chowa. Bardzo to wkur... i a przełącznik anteny przy lewarku nie działa - to chyba on powinien sterować anteną? I jeszcze jedno pytanko Monti 93 3,1 po odpaleniu świeci się kilka kontrolek na desce i gasną po przygazowaniu do ok. 2 tyś czy tak też macie, tak ma być :shock: ? W 98 3,1 tego nie mam ;)

U mnie tak jest ze wzbudzeniem alternatora, że muszę lekko "przegazować" po odpaleniu. Przyzwyczaiłem się bo poza tym działa i ładuje. Pojawiło się to po regeneracji.

Po obserwacjach to faktycznie alternator po odpaleniu nie ładuje - wskazówka na budziku poniżej 12 po przygazowaniu ok 14 :)2
RS '98 3,1
LTD '93 3,1
Maryś2

Postprzez freefly » 25 mar 2016, 14:22

U mnie przy kręceniu rozrusznikiem zaczyna się chować, i ponownie się wysuwa, gdy silnik uruchomi się. Jest tak, jeśli antena nie jest schowana przy pomocy przycisku.
3.0 2000r.
freefly

Postprzez oldfield » 28 maja 2016, 23:52

Witam,

Próbuje ogarnąć antenę i pierwsze co, to dobrałem się do przycisku. Ewidentnie nie jest podłączony, ale wygląda mi na przerabiany, bo są ślady po lutownicy...i tu chyba powinno być miejsce na kostkę ?

https://goo.gl/photos/Uuv9kjpBX1eFwAoq9

https://goo.gl/photos/xV2u8rYwoEbJrPH87

Czy ktoś ma może fotkę jak to powinno wyglądać, lub pod którą kostkę trzeba się wpiąć ?
oldfield

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)