Witam wszystkich już po wymianie oto etapy pracy.
jako że moja stara chłodnica już nie działała zacząłem od kupna nowej .
Uploaded with
ImageShack.uswentylator mondeo 2.5 benzyna pamiętajcie o wiązce elektrycznej nie trzeba będzie kombinować z wtyczkami do wentylatorów
Uploaded with
ImageShack.usłączymy wszystko ze sobą na kątownik aluminiowy 16/16 za pomocą nitów .
Uploaded with
ImageShack.usUploaded with
ImageShack.usdo chłodnicy mocujemy na śrubki 5 do kantu chłodnicy
Uploaded with
ImageShack.usrozcinamy przewód od chłodnicy ( między termostatem a chłodnicą ) wstawiamy adapter do czujnika oryginalny to koszt 40 zł trzeba tylko nagwintować otwór 22/1,5
Uploaded with
ImageShack.usSkładamy wszystko do kupy i zabieramy się za sterowanie
Uploaded with
ImageShack.usCzujnik ma dwa położenia 87-92 92-97 każdy wentylator załącza się oddzielnie
sterowanie na dwóch przekaźnikach .
Każdy wentylator zabezpieczony bezpiecznikiem 30 A ja założyłem go przed każdym przekaźnikiem , dodatkowy bezpiecznik na obwód sterowania 10 A( może być mniej ja miałem tylko taki)
Uploaded with
ImageShack.usjak na razie po dniu testów wentylator nie załączył się ani razu ( po próbie w gotującym się czajniku zadziałały dwa wentylatory )
Całe sterowanie umieściłem z prawej strony silnika w osobnej skrzyneczce którą zasiliłem przewodem 16 jest jeszcze miejsce na bezpieczniki do CB i Bezpiecznik do oświetlenia dodatkowego .
Przy okazji wymieniłem paski klinowe koszt dwóch to 60 zł a jak chłodnica była zdjęta to roboty na 10 minut .