paro napisał(a):Ty...normalnie jak antena na czołga
....ale niech będzie.A co do pomiaru to nie wsadzał bym sobie go za głęboko.czy masz 40cm na dachu czy 1m na zderzaku...robi jednak różnicę.zgodzę się jedynie z tym ze ostro krzacząć może komuś odpadnie.ja tam mam 40cm anteny na magnesie o podstawie w średnicy 12cm i jakoś za chu... nie chce mi odpaść choć auto wykorzystuję...zgodnie z przeznaczeniem
taka jest po wielu doświadczeniach z różnego typu umiejscowieniem
w patrolu mam na masce na stałe,
dlaczego na stałe? bo magnes podskakuje, już 2 razy wymieniałem przez to końcówkę mocy
jest bat jak na czołga, może i racja ale nie ma problemu z porozumiewaniem się w lesie
mała antena może i wystarcza na kolumne, ale inna zabawa jest jak w warunkach "wyprawowych" rozjedziecie się na 10 km w górach, wtedy widać różnice
powiem tak od momentu kiedy montuje antene na stałe do auta jedyne co mnie boli to od czasu do czasu skrzywienie bata na jakimś konarze
co w zasadzie nei ma wpływu na prace, od kiedy w montku bat jest na sprężynie nie ma problemów nawet z tym
@Marcin9120 zacząć od tego co sieje, albo alternator albo kable wysokiego napięcia, jeśli nie da się wyeliminować to zostają dobre filtry