Dodatkowa grzałka w nagrzewnicy

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Dodatkowa grzałka w nagrzewnicy

Postprzez jedrula » 14 lis 2010, 22:42

Posiadam troopa z silnikiem 4jx1 i klimatronic, dużo czytałem na temat"Ceramic heater" czyli prawdopodobnie dodatkowa grzałka zamontowana w nagrzewnicy. Grzałka ta ma za zadanie dodatkowo podgrzewać płyn chłodniczy w małym obwodzie chłodzenia w początkowej fazie pracy zimnego silnika aż do uzyskania prawidłowej temperatury silnika. Korzyść jest podwójna-szybciej mamy ciepło w kabinie i szybciej nagrzewa się zimny silnik. W moim troopie prawdopodobnie to ustrojstwo nie występuje, piszę że prawdopodobnie gdyż odnalazłem całą instalacje elektryczną ktora po zamontowaniu przekażnika działa - czyli podaje prąd. Tylko że instalacja kończy się na kostce podłączeniowej którą odnalazłem w okolicy pedału gazu(dwie wiązki po dwa przewody komplet cienkich i komplet grubszych) w grubszych pojawia się napięcie na grzałkę te cieńsze tak jakby do jakiegoś czujnika. A teraz troche pytań :
1.Czy to ustrojstwo było montowane seryjnie czy opcjonalnie?
2.Czy ten model , z tym silnikiem to posiadał?
3.Czy może klimatyzacja automatyczna wyklucza taką ewentualność?
Będę wdzięczny za wszelkie mądre informacje na ten temat i Pozdrawiam wszystkich użytkowników trooperów i montereyów w szczególności tych z silnikiem 4jx1
jedrula

Re: Dodatkowa grzałka w nagrzewnicy

Postprzez Nahen/thor_ » 14 lis 2010, 23:45

O ile mi wiadomo (ale mogę się mylić) wszystkie 3.0 4JX1 z automatem miały coś tkaiego "w serii" czy manuale nie wiem ale stawiam że na 99% też. Jeżeli masz gotową instalację, plus przełacznik na desce to raczej powinno bhyc gdzie wpiąć te przewody.
Staruszka już nie ma :( 2001 3.0 DTi
Nahen/thor_

Postprzez BUNNY_PL » 14 lis 2010, 23:55

To było jako opcja, może jak mówisz automat miał . Przeowdy moga byc jak np do podgrzewanych foteli a ustrostwa w fotelu nie ma ..
BUNNY_PL

Postprzez Nahen/thor_ » 15 lis 2010, 14:47

W każdym razie w automatach kilku które "macałem" i widziałem był włącznik w każdym i niby działało to ustrojstwo.
Nahen/thor_

Postprzez HIPIS » 15 lis 2010, 21:21

tą grzałkę uruchamia się z panela climatronika , suwakiem na max gorące
HIPIS

Postprzez Nahen/thor_ » 16 lis 2010, 01:29

A widzisz a ja znow o czym innym myślałem ;) O dogrzewaniu silnika ;) A w takim razie to nie wiem u siebie nie zauważyłem oznak "dzialania" czegoś takiego.
Nahen/thor_

Postprzez jedrula » 18 lis 2010, 13:27

Nahen/thor_ napisał(a):A widzisz a ja znow o czym innym myślałem ;) O dogrzewaniu silnika ;) A w takim razie to nie wiem u siebie nie zauważyłem oznak "dzialania" czegoś takiego.

Kolego Nahen sprawdz w twoim aucie w przedziale silnika masz skrzynke z bezpiecznjkami i przekażnikami i jeżeli masz przekażnik oznaczony :CERAMIC HEATER" to prawdopodobnie masz to ustrojstwo a jeżeli masz puste miejsce to niestety chyba nie , to jeszcze sprawdż czy masz wiązke przewodów (4szt- dwa cienkie, dwa grubsze , 2 kostki łączeniowe), wiązka to kończy się w okolicy pedału gazu
jedrula

Postprzez Nahen/thor_ » 19 lis 2010, 01:22

Poszukam sobie jutro pod maską ;)
Nahen/thor_

Postprzez jedrula » 28 lis 2010, 15:30

Uwaga. Kupię nagrzewnice z ceramic heater do modelu 98-02. wiadomość na pw
jedrula

Postprzez Pablooo » 29 lis 2010, 09:03

A w jaki sposób objawia się działanie tego ustrojstwa(CERAMIC HEATER)? Poza dużym szumem dmuchawy?

I nawiązując do odpowiedzi Nahena, do niego pytanie, na jakiej zasadzie działa to podgrzewanie silnika włączane za pomocą ikonki silnika za spiralą? Stosować zimną cały czas można, ma to w sobie jakiś termostat czy coś, który to automatycznie wyłączy jak się silnik ogrzeje? U mnie po włączeniu tej funkcji słychać na zewnątrz auta lekki szum.
Pablooo

Postprzez Nahen/thor_ » 29 lis 2010, 15:54

To co podgrzewa silnik to też jakaś grzałka w obiegu chłodzenia silnika w bloku ponoć. Możesz sobie właczyć i mieć cały czas włączone bo powyżej jakiejś tam temperatury się wyłącza i nie włącza. Aktualnie mam non stop wciśnięty wlącznik i rano się załacza przy odpalaniu ale kiedy silnik osiągnię swoja normlaną tmperature wyłącza się i nie włączy przy kolejnych odpaleniach chyba, że autko solidnie postoi i się wychłodzi. Aktualnie jest -5 więc pewnei częściej będzie się dogrzewało ;)
Nahen/thor_

Moc grzałki w nagrzewnicy

Postprzez robi108 » 30 gru 2010, 11:25

Witam1

Jestem tu nowy i pozdrawiam wszystkich uzytkowników troopków i montków!
Mam Nissana Terrano II 2.7 TD z 95r, ale troopek to dla mnie bratnie autko, którego konstrukcja i niektóre rozwiązania często mnie inspirują.

Mam takie do Was pytanie: jakiej mocy jest owa elektryczna grzałka (ceramic heater) w podgrzewająca płyn chłodzący zimnego troopka? Na jakim przekaźniku to chodzi albo jaki ma bezpiecznik?

Chcę coś podobnego zamontowac w swoim Terrano, bo mimo sprawnego termostatu auto w zimie grzeje się potwornie wolno i załoga bardzo marznie :)
Myslę o grzałce przepływowej wpiętej w obieg nagrzewnicy, coś np. takiego http://moto.allegro.pl/grzalka-plynu-pod-parownik-lub-reduktor-gazu-i1373506800.html.

Z góry dzięki za informacje!
Robi
robi108

Postprzez mixer » 30 gru 2010, 11:29

kolego ta grzałka nie podgrzewa płynu tylko powietrze które leci do kabiny
napewno ma spora moc trzeba by amperomierzem sprawdzić
MONTEREY 3.0 DTI 99r.
mixer

Postprzez robi108 » 30 gru 2010, 15:58

mixer napisał(a):kolego ta grzałka nie podgrzewa płynu tylko powietrze które leci do kabiny
napewno ma spora moc trzeba by amperomierzem sprawdzić

Ciekawe... a jest ta grzałka zintegrowana jakoś z samą nagrzewnica powietrza, czy raczej mieści się gdzieś przed czy za nagrzewnicą? Można taki element osobno kupić jako część zamienną? Gdzie tego szukać?
robi108

Postprzez jedrula » 31 gru 2010, 17:45

Małe wyprostowanie tematu ceramic heater i dogrzewanie silnika to dwa osobne tematy. Dogrzewanie silnika NIE polega na zamontowanej grzałce elektrycznej w bloku silnika a na dodatkowym wymuszonym obiegiem spalin natomiast ceramic heater to dodatkowa grzałka elektryczna zamontowana w nagrzewnicy dogrzewajaca płyn chłodniczy do temperatury mniejszej niż zakładana temperatura otwarcia termostatu . Plusem takiego dogrzewania jest szybsze nagrzanie się silnika do temperatury pracy i co teraz najważniejsze szybsze nagrzewanie kabiny , minusem zaś duży pobór prądu (bezpiecznik 40amper)
jedrula

Postprzez max667 » 31 gru 2010, 18:48

To jest pod guzikiem z symbolem strzalki w ksztalcie samochodu?
Obrazek
ISUZU TROOPER '90 2,8 TDI
max667

Postprzez Herflick » 16 sty 2012, 16:22

Panowie proszę powiedzieć gdzie ten ceramic heater jest? Ogólnie zimno w furze, elektryk podłączając się jakoś pod miejsce przekaźnika powiedział ze grzałka jest gdzieś.. tylko działa z siła około 15%?

Pomocy bo zimno :)
Opel Monterey 3,1LTD 96r, Yamaha XJ600N, Husqvarna TE450
Herflick

Powrót do Isuzu Trooper II FL / Opel Monterey B (1998-2002)