przez mario_gdynia » 27 sie 2012, 23:37
Tak.Croochy,ale jeśli można przywrócić oryginalny silnik do stanu używalności,to po co bawić sie w przekładki.Powiem tak,w swoim nie długim życiu bawiłem sie może z 5 razy w usilne przekładanie i dopasowywanie silników,nie koniecznie od tego samego producenta,do innego dawcy. Do Pontiaków -silniki WV lub Opla. Silnik Forda od modelu ST220 v6 do Pontiaca Fiero z centralnie umieszczonym silnikiem i masą auta zbitą do 1000kg. Zacznijmy.
1.Demontaż oryginalnego silnika i ewentualnie skrzyni.
2.Pasowanie nowego silnika i ewentualnie skrzyni,
3.Dorabianie mocowań do silnika i ewentualnie skrzyni
4.Jeśli skrzynia ma zostać,dorabianie flansz dopasowujących do nowego silnika
5.Elektryka,tutaj w zależności od producenta silnika,albo masz jedną wiązke od samego silnika,drugą nie potrzebną od reszty ustrojstw od dawcy
lub co gorzej,na jednej wiązce masz i sterowanie silnika, sterowniem szybami, radiem, kierunkami,swiatlami,i do tego 2 komputery, dodatkowo immobilaizer i jeszcze dwa inne
czarodziejskie pudełka i plątanine nie potrzebych kabli,a i tak jak któryś utniesz to nie odpalisz silnika.
6. Zgranie wszystkiego z zegarami które masz na desce.Czujniki- wskażniki.Pręskość auta,obroty itp... Lub włożenie zegarów od silnika i wiązki.
7. Ogarnięcie tego wszystkiego,aby w pryszłości można było to serwisować,aby do wlewania oleju ,nie odkręcać maski,czy podszybia.
8. Sprawa papierkowa,przegląd ,dokumenty.
9. Z doświadczenia wiem,że po jakimś czasie zawsze wyjdzie coś do poprawki,albo żle poprowadzone węże do chłodzenia,żle podpięte podciśnienie,elektryka która nie daje o sobie
zapomnieć.
Powiem tak,na taką zabawe w zależności jaki silnik chcesz wstawić ,szykujesz pare tysięcy złotych. Pomyśl. Anglika z takim silnikiem kupisz za takie same pieniądze...do tego rzeczy które z niego sprzedasz i zarobisz. Jeśli swap to na coś,co było montowane w montku...3.1Td. Ostatni czasy,chciałem do Suburbana (moje marzenie ) bez silnika, wstawić coś co można łatwo dostać. Silnik od omegi.Ale jak przypomniałem sobie krwawice którą to przechodziłem nie jednokrotnie...spasowałem.Sprzedałęm auto.
Trooper 3,1 Td Long , Monterey 3,2 Long Lifting , L.Countach xxx ,Polowanie na Suburbana...