Uwaga na piloty od centralnego!!

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Uwaga na piloty od centralnego!!

Postprzez Wróbel » 10 sty 2009, 13:45

Chciałem sie podzielić bardzo ciekawą informacja. Mianowicie nie wiem czy wszysycy wiedzą ale na wymiane baterii w pilocie od centralnego jest tylko 12sekund a później trzeba stroić pilota bo nie bedzie działał a jest to wtedy bardzo wkur... znam z własnego doswiadczenia. Oczywiscie dzrwi wtedy otworzymy za pomocą kluczyka no ale... to juz ine to :)21 Także gdyby komuś sie zachciało to trzeba sobie wszytko przygotowac a później szybko działć... spokojnie jest to wykonalne.

Pozdrawiam.
Wróbel

Re: Uwaga na piloty od centralnego!!

Postprzez posti » 10 sty 2009, 17:12

He he ja ostatnio zmieniałem dobrze, ze nie wiedziałem o tym ze tak jest bo nie potrzebnie bym sie denerwował a tak nie zajeło wiecej niz kilka sekund :) pozdro
Opel Monterey 3.0 DTI '99
posti

Postprzez gumirek » 12 sty 2009, 00:04

Z tego co wiem, zależy to od systemu alarmowego i jest z tym naprawdę różnie. Ponowne wprogramowanie tych samych lub innych pilotów do centralki nie jest takie trudne i zwykle dokładnie opisane w instrukcji danego systemu alarmowego.
Opel Monterey LTD '95/96 3.2 - 6VD1
gumirek

Postprzez Wróbel » 12 sty 2009, 13:13

Hey.
Masz racje w róznych sytemach alarmowych jest róznie. ja napisałem o tym oryginalnym stosowanym w Troopku fabrycznie. I wiem że nie tylko ja miałem taki problem... bo jest sporo osób którym po wymianie baterii przestał działać pilot:) A faktem jest że programowanie trwa kilka sekund podwarunkiem ze sie ma urządzenie diagnnostyczne TECH tzn na takim moj został ponownie zaprogramowany :lol: A szukanie w instrukcji obsługi sposobu programowania zostawiam... bardzo wytrwałym.
Pozdrawiam
Wróbel

Postprzez gumirek » 12 sty 2009, 15:19

Nie zauważyłem, że sprawa dotyczy fabrycznie wbudowanego systemu centralnego zamka. Pewnie większość Troopków po 98 ma taki wynalazek. Jakby chcieć do tego dołożyć autoalarm, to trzeba zastosować bezpilotowy, podłączony do istniejącej centralki zamka centralnego. A z drugiej strony, ciekawy jestem czy te Troopki mają moduł domykania szyb? Sprawdzasz to przytrzymując przez parę sekund kluczyk w zamku drzwi w pozycji ZAMKNIJ. Jeśli któraś szyba jest otwarta, powinna się automatycznie domknąć. W rocznikach 92-96 brak tego modułu jest o tyle irytujący, że szybami można operować TYLKO przy włączonym zapłonie!
gumirek

Postprzez wichura 75. » 20 sty 2009, 01:51

Witam.Może mi ktoś doradzić co mam zrobić ;) ,jezdze swoim już prawie rok i musze zamykać drzwi od środka przez tylne drzwi tym od blokowania :o ,jak zamknę kluczykiem to przy otwarciu włącza się alarm, po włożeniu kluczyka w stacyjke i kilku przekręceniach wyłączy się ale to masakra!!!.Gość co od niego kupiłem auto mówi że nie wie jak się wyłącza :shock: ,on nie zamykał samochodu, kluczyk mam jeden i to bez pilota :?: dzieki pozdro
isuzu D-MAX 3.0 TDI
wichura 75.

Postprzez gumirek » 20 sty 2009, 18:56

Jaki jest rocznik Twojego pojazdu? Jeśli w tych rocznikach autoalarm nie występował fabrycznie, to najpewniej poprzednik zgubił pilota od autoalarmu. Nic dziwnego, że włącza się po otwarciu drzwi kluczykiem, skoro nie został rozbrojony. Widocznie nie masz podpiętej blokady zapłonu/pompy paliwa skoro auto i tak jeździ. W przypadku zgubienia pilotów można wprogramować nowe, jednak w pierwszej kolejności musisz znać typ i model centralki, aby zakupić właściwe. Doraźnym rozwiązaniem byłoby odłączenie od zasilania tego systemu alarmowego, póki nie zdecydujesz co dalej.
gumirek

Postprzez Silvestr » 01 lut 2009, 23:32

Rozmawiałem z kolegą "Wichura 75" - obecnie jest w delegacji i nie ma dojścia do netu. Jego samochód to Isuzu Rodeo Denver 3.0 TDI (2004 rok) czyli u nas bardziej znany jako Isuzu D-Max. Kupując samochód rok temu nie dostał od poprzedniego właściciela żadnego pilota, w kluczyku także niczego nie ma...
Silvestr: Opel Monterey 3.2 LTD, 265/70 R16
Skot 8x8
Wcześniej:
Isuzu Trooper 2.6i
Nissan Pickup D-22 Double Cab 2.7 TDI
Silvestr
Administrator

Postprzez gumirek » 02 lut 2009, 13:52

Chyba już wiem co jest grane. Sprawdziłem, że np. Frontery z tego rocznika (a to chyba to samo co Rodeo) są wyposażone w tzw. Anti-Thief Warning System, niestety zintegrowany z centralką od centralnego zamka. Jednak te roczniki były fabrycznie wyposażone w takie piloty:
Załączniki
kluczyki.gif
kluczyki.gif (26.9 KiB) Przeglądane 11830 razy
gumirek

Postprzez Wróbel » 04 lut 2009, 20:28

gumirek napisał(a):Chyba już wiem co jest grane. Sprawdziłem, że np. Frontery z tego rocznika (a to chyba to samo co Rodeo) są wyposażone w tzw. Anti-Thief Warning System, niestety zintegrowany z centralką od centralnego zamka. Jednak te roczniki były fabrycznie wyposażone w takie piloty:

Hey
Mozesz cos wiecej napisac odnosnie "tzw.Anti-Thief Warning System," co to jest i jak dokładniej działa. Bo w troopkach 3 generacj tez jest taka kontrolka i o ile mnie pamiec nie myli to w omedzeB z '94 tez taka miałem. Wiem że ma to związke z alarmem ale w materii alarmów to przyznam jestem zielony :)21
Wróbel

Postprzez gumirek » 05 lut 2009, 13:36

Moje materiały są ograniczone, bo dotyczą tylko serwisowania. Odpowiedzi na Twoje pytania najlepiej szukać w instrukcji obsługi. Z tego co mogę powiedzieć o modelach do 99 roku, bo tylko takie informacje posiadam, urządzenie jest fabrycznym systemem alarmowym i spełnia identyczną funkcję jak standardowy alarm. Wyzwalane jest z czujników krańcowych - otwarcia drzwi i maski, prawdopodobnie tych samych, które wykorzystywane są do załączania wewnętrznego oświetlenia. W trakcie lub również po wyzwoleniu alarmu rozruch pojazdu może być odcięty. Lokalizacja tego urządzenia też jest mniej lub bardziej szczęśliwa, bo w niektórych rocznikach (celowo nie piszę których) jest po prostu podana złodziejowi na tacy. Syrena alarmowa fabrycznie umieszczona w bardzo dogodnym miejscu jest również nieracjonalnym rozwiązaniem. Kontrolka o którą pytasz, może spełniać funkcję informującą lub ostrzegawczą o uzbrojeniu alarmu lub informację o jego wyzwoleniu podczas naszej nieobecności. Jeśli nie masz instrukcji, to najlepiej samemu wyzwolić alarm na różne sposoby i w ten sposób rozpracować tą kontrolkę.
gumirek

Postprzez Silvestr » 05 lut 2009, 15:07

Kiedyś byłem u znajomego elektryka i bawił się chyba właśnie przy Omedze. Po chwili zaczął odpalać i gasić silnik a następnie dodał, że właśnie ominął fabryczne zabezpieczenie. Nie szczędził przy tym słów krytyki... Czyli rzeczywiście może to być wielka prowizorka. Tyle że to w Oplu, a Monterey to przecież... Isuzu ;)
Silvestr: Opel Monterey 3.2 LTD, 265/70 R16
Skot 8x8
Wcześniej:
Isuzu Trooper 2.6i
Nissan Pickup D-22 Double Cab 2.7 TDI
Silvestr
Administrator

Postprzez CptGADget » 04 lut 2010, 00:18

A tak z ciekawości - ktoś wie jak wprogramować "padnietego" pilota ponownie?
Pzdr,
GAD.
CptGADget

Postprzez posti » 04 lut 2010, 20:05

CptGADget napisał(a):A tak z ciekawości - ktoś wie jak wprogramować "padnietego" pilota ponownie?
Pzdr,
GAD.

Witam jak padnie pilot po wyciagnieciu baterii trzeba zrobic tak :)

wsadz kluczyk do zamka w drzwiach zamknij i otwórz wyciagnij wejdz do auta wsadz klucz do stacyjki i włacz zapłon i przytrzymaj klawisz zamykania na pilocie i tyle pozdro
posti

Postprzez CptGADget » 04 lut 2010, 23:14

Posti - niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi - Two przepis działa!
Masz u mnie The biggest bronx in Lodz :)2
Pzdr,
GAD.
CptGADget

Postprzez posti » 04 lut 2010, 23:58

Cieszę sie ze zadziałało

pozdro
posti

Postprzez Wróbel » 05 lut 2010, 01:30

No ja tez się przyłącze do podziękowań i kolejnego browarka w Łodzi :)2 męczyłe sie z tymi kluczykami sporo non stop cos sie rozprogarmowywało a ja nie umiałem zaprogramować.
Wróbel

Postprzez Basior57 » 15 lut 2012, 20:49

W moim Trooperku mam tylko jeden oryginalny pilot . Jest to dość ryzykowna sprawa ! Czy można dokupić drugi pilot ( z innego auta) i zsynchronizować go z centralką w moim aucie ?
I jeszcze jedno pytanie , : jaka jest bateria w pilocie , chodzi o typ , chciałem sobie wcześniej kupić przed wymianą .

----------------------------------------------------------------------------
Isuzu Trooper 3.0DTI automat 2000
Basior57

Postprzez danti » 15 lut 2012, 22:46

Wie ktoś gdzie można kupić zamienna obudowę do pilota? taką okrągłą...
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
http://www.roztocze4x4.pl
Facebook
danti

Postprzez mikusien » 18 lut 2012, 14:59

Witam!
Jak rozpoznac ze mam oryginalny centralny zamek z pilota? Bo otwieral i zamykal, caly czas bylo dobrze, dopoki nie przestal dzialac. Wymienilem baterie w obu pilotach i nic. Uzylem sposobu jak tam ktos powyzej podpowiedzial i nic.... Dodam ze mam starego troopka long. Pozdrawiam
mikusien

Postprzez labuz56 » 03 mar 2012, 12:30

Piszesz bzdury,wystarczy zmienić baterię włączyć zapłon i przycisnąć przycisk otwierania i wszystko działa
labuz56

Postprzez skiczu » 04 mar 2012, 13:58

Nie ma jak kulturalne przywitanie się...
"Dobrze zrobione jest lepsze niż dobrze powiedziane" - Benjamin Franklin
2.6
Ból fizyczny jest niczym w porównaniu z cierpieniem duszy - Skiczu
skiczu

Postprzez mikusien » 04 mar 2012, 18:44

:)3
mikusien

Postprzez Nahen/thor_ » 24 mar 2012, 20:07

labuz56 napisał(a):Piszesz bzdury,wystarczy zmienić baterię włączyć zapłon i przycisnąć przycisk otwierania i wszystko działa

Też witam ;)
Staruszka już nie ma :( 2001 3.0 DTi
Nahen/thor_

Powrót do Isuzu Trooper II FL / Opel Monterey B (1998-2002)