Chciałem się przywitać, opowiedzieć o mojej historii i przy okazji prosić Was o pomoc.
Otóż w zeszłym roku szukałem auta dla siebie (Frota / Terrano / CRV / Vitara) i całkowicie przypadkiem natrafiłem na RODEO.
Egzemplarz z 1997r faktycznie od pierwszego właściciela zakupiony w USA z przebiegiem uwaga 98 tys mil! od Uwaga!!! 86 letniej babci!

Auto po małym dzwonie w brzozę oraz tylne nadkola do roboty. To był ostatni kurs tej miłej pani i dała sobie spokój z jazdą.
Generalnie bardzo dobry stan. Rama zdrowa że można było ją młotkiem tłuc - jedynie nalot rdzy. Tapicerka, wnętrze wszystko oryginalne nie uszkodzone! Jedynie przedni dolny pas skorodowany i tylne nadkola.

Podjąłem decyzję o kupnie i uratowaniu go.
Jako że części do niego jest mało, musiałem się sporo napocić.
Udało mi się wymienić:
- kupić i wstawić reparaturki od Froty A
- kompletny rozrząd
- amortyzatory od troppera
- paski filtr etc
- olej w skrzyni, w silniku
- przedni dolny pas od Froty A

Po wstawieniu pasa i uzbrojeniu wstępnym.

Problem był z maską, zderzakiem, atrapą, wiskozą, lampami i kilkoma detalami
W trakcie poszukiwań znalazłem.... Honde Passport w tym samym kolorze!
Kupiłem więc ją jako dawcę.
Poszła z niej:
- maska
- chłodnica klimy
- zderzaki chrom
- lampy
- felgi
Zdemontowałem całą tapicerkę, plastiki, obicia, kanapy fotele - wszystko dokładnie umyte, wyprane i wyozonowane

Nadkola wstawione, łączenie zacynowane:

Auto poskładane i polakierowane

Mało tego - zaraz po lakierowaniu auto przeszło chrzest bojowy i zrobiłem nim 2000 km w ciągu 4 dni w podróży za granicę.
Wynik? Rewelacja! Świetny komfort, bezpieczeństwo jak i spalanie.
Wiadomo nie ma ideałów i mam do was kilka pytań o tematyki które mnie martwią.
1. Podczas pokonywania długich wzniesień czuć hałas/wibrację/turkotanie z przodu auta - cichnie kiedy w trakcie podjazdu skręcałem. Kiedy prostowałem koła znowu było je słychać. Jechałem tylko na tylnym napędzie. Na pewno mam prawy przegub do wymiany ale nie załączałem napędu.
(ktoś sugerował układ załączania sprzęgiełek - czy w tym modelu słychać ich załączanie?)
2. Przy wlewie paliwa (pod nadkolem) znalazłem dwa przewody gumowe z ułamanymi króćcami - nie znalazłem miejsca by je wkleić.
3. Przy zbiorniku par paliwa również znalazłem przewód gumowy z ułamanym króćcem ale na niego znalazłem miejsce
4. Przy tylnym moście znalazłem wolną kostkę z trzema pinami którą ktoś owiną taśmą izolacyjną. Brak na nią miejsca.

5. Na desce rozdzielczej chwilę po uruchomieniu zapala się kontrolka BRAKE oraz ABSre mimo że stan płynu mam w normie
6. Ładowanie mam w normie a widać jak delikatnie żarzy się kontrolka od ładowania.
7. Mimo małego faktycznego przebiegu czuje dość spory luz na przekładni kierowniczej - czy jest jakaś opcja skasowania tego luzu czy tylko pozostaje oddanie do regeneracji ?
Sporo zostało włożonej pracy i jeszcze sporo zostało ale już auto odwzajemniło się przez przebytą trasę i widzę, że posłuży mi latami.
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i pomoc!