Panowie biorę się za moją e30 (dlatego temat jest w offtopie bo to nie rodzina czołgowatych). chodzi o to że potrzebuję jakieś konkretne materiały lakiernicze , konserwujące itd itp , i chcę to zrobić dobrze ,ale żeby cena materiałów nie wyrwała mnie z butów.
Auto ;bmw wąska e30 z 87 roku, (od 88 szła już szeroka lampa i wąskiej na drogach już nie widać) kupiłem w 2011 roku w bardzo złej kondycji blacharskiej i z zamordowanym motorem m10b18 na łańcuchu za 850zł , ale w dwa miesiące poszło 3tyś w graty , i jakies tam materiały konserwacyjne (auto było zdekompletowane i mega zniszczone, ale jest juz kompletnei cos tam porobione).
W ciągu kilku tygodni poszukiwań udało mi się trafić za przysłowiową czapke sliwek taki silnik w perfekcyjnej kondycji więc zrobiłem podmiankę.
Zaczołem robić blacharkę i można powiedzieć zrobiłem 25-30% roboty, ale po kilku tygodniach , pojawiły się wazniejsze sprawy i wena odeszła.
Po 8 latach wena wreszcie wróciła żeby projekt skończyć .
Od kilku tygodni zainwestowałem już 1500zł ; kupuje reperaturki , i potrzebne graty do skończenia projektu, dziś nawet przytargałem na plac cały tył karoserii z 86roku, w stanie nieciekawym ,ale bardzo mi to pomoże w odbudowie mojej budy, ponieważ są tam zdrowe elementy które u mnie są w tragicznym stanie.
udało mi się również dziś kupić oryginalną lampę lewą hella w stanie perfekt za 100zł i doszedł mi zamówiony kilka dni temu nowy tylny pas.
Auto poza szeroką alufelgą z niewielkim naciągiem, niewielką glebą i niewidoczną acz odczuwalną modernizacją silnika chcę pozostawić w stylu klasyka (zero wioski , klasyk z pazurem ).
Nigdy nie byłem dobry w dobieraniu komponentów lakierniczych i nawet kilka razy udało mi się tak dobrać komponenty że się zgryzły .Zalezy mi na materiałach które będą odpowiednie do wypiaskowanych elementów czyli trzeba wykonać wszystkie warstwy od podkładu , przez konserwacje podwozia po lakier (lakierowanie raczej zlecę żeby to miało ręcei nogi).
coś mi ostatnio na jakimś forum bmw migneło o podkładzie pod spawanie ,ale nie mogę w sieci nic konkretnego namierzyć.
Proszę o jakieś konstruktywne rady.
trochę fotek z ostatnich wekendowych , tudzież nocnych działań i kilka fotek z gratami z przed kilku lat https://photos.app.goo.gl/8z84TQ4gNch4XqDo6
wszystko co jest odnowione , było piaskowane i malowane wiele gratów również galwanizowanych.
--------
Przeniosłem do działu technicznego - subforum "Pozostałe samochowy" - Jake