przez PiotrR » 09 cze 2019, 08:40
Z miodami pitnymi walczę od kilku lat ,niestety długi okres dojrzewania nadszarpnął moją cierpliwość. Znalazłem kilka przepisów na miody z dodatkiem suszonych owoców które przyspieszają dojrzewanie miodów.
Miód . Trójniak z suszoną Tarniną 15 l
Trójniaka wstawiłem 17 .12.2018 po sześciu tygodniach burzliwej fermentacji , kiedy już się kończyła zlałem znad osadu i dodałem 1kg suszonej tarniny.( 1kg suszu = 4kg surowych owoców)
Co bardzo wydłużyło okres intensywnej fermentacji, trwała jeszcze cztery tygodnie, do końca lutego 2019 wyraźny ferment ustał pod koniec kwietnia .
Wtedy zlałem miód znad owoców i odstawiłem w miejsce z temperaturą pokojową. Czuć było że jeszcze pracuje ,takie lekkie szczypanie na języku,w rurce fermentacyjnej już nic się nie działo.
Wczoraj przelałem miód do innego balonu by pozbyć się osadu po fermentacji ale na dnie było czysto,czyli proces produkcji zakończony. Teraz okres dojrzewania czyli walka z samym sobą, bo już nadaje się do picia.
Takie kombi 3.1