wymiary tej butli są idealne pod zabudowę pod autem i zostaje miejsca na minimum 20 l wachy bo już to kiedyś mierzyłem , niemniej osłona baku musi iść ze 3cm niżej.
jak kupiłem auto to nie wchodziło mi więcej niż 40litrów bo pływak był żle dogięty.
mcgiver napisał(a):generalnie bezpieczna poduszka na rozprężony gaz w butli lpg zgodna z przepisami to 15-20% nominalnej pojemności zbiornika.
jest to ważny aspekt podczas upałów i/lub podczas tankowania na jakiejś małej zapiżdziałej stacji gdzie teren nie jest idealnie płaski , przez co można przetankować, i wtedy jest niebezpieczeństwo że gaz mogłby rozerwać butlę gdyby auto zostało pozostawione samopas na wysokiej temperaturze. naszczęście w skład wielozaworu wchodzi zawór bezpieczeństwa który upuści ciśnienie , ale tu znów jest ważna szczelność pokrywy wielozaworu i wyprowadzenie peszla na zewnątrz co by gaz nie został wpompowany do kabiny tylko poza jej obręb .
optymalne dogiecie pręta pływaka w butli lpg to raczej metoda prób i błędów i jest to trochę upierdliwe , ale warto się pobawić by zyskać te kilka- kilkadziesiąt % zasięgu ale jak ktoś jest słabo rozgarniety to lepiej niech się za to nie bierze , a już napewno nie w garażu bo mu dekę dzwignie a zawodnika przez okno wyrzuci
pocieszny napisał(a):między Palą a M1 masz zakład legalizujący butle, trzeba się umówić wyjmą włożą zrobią wszytko co trzeba, a na początek oglądną co się da z tym zrobić
Agrotrak Legalizacja butli LPG, CNG i LNG
robiłem tam butle bez papierów w jeepie
pocieszny napisał(a):jeśli masz OBT to tak, jeśli OBT wyszło to nie
Jake napisał(a):Straszne mecyje - jazda bez przegladu to nie jazda bez ubezpieczenia. Swiat sie od tego nie konczy.
pocieszny napisał(a):przerazi cie jak z kieszeni wyparuje 1000 do 5000 za mandat (tak tyle teraz może kosztować brak OBT, i to czy auto jest sprawne czy nie nie ma nic do rzeczy) a dotego w razie mocnego W jak będziesz musiał naprawić nowego mercedesa to sprzedasz wszystkie strupy, dom i jeszcze kredyt weźmieszbo wszytkie ubezpieczenia nie działają jak nie ma OBT (już się kiedyś o sąd oparło i wyrok zapadł, OC nie działa jak nie ma OBT)
tak że powodzenia![]()
Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości