Dziwny dzwięk przy przyspieszaniu + falujące obroty

Isuzu Trooper

Dziwny dzwięk przy przyspieszaniu + falujące obroty

Postprzez Wujek » 19 lip 2009, 18:17

Zakupiłem dziś Isuzu Troopera rocznik 90 silnik 2.6MPi. Nie wiem jestem laikiem jeżeli chodzi o samochody terenowe i napęd na 4 koła, stąd moje pytanie na tle forum. Chciałem się zapytać auto jest na biegu i wydaje taki dziwny odgłos jak mają autobusy jak przyspieszają takie świszczenie. Świszczenie nasila się jak rosną obroty a najbardziej jest słyszalne na 5 jak jedzie się poprostu trzymając nogę na gazie by nie zmieniac prędkości. Czy tak powinno być ?
Co do obrotów mam problem z ich falowaniem. Właśnie jak odpalam jest problem ponieważ często gaśnie ( do czasu jak sie nie nagrzeje ) później jest dobrze tylko stając na skrzyżowaniu musze zawsze nacisnąć pedał gazu by obroty spadły.
Widziałem że był wymieniany akumulator jest możliwosc że kasując komputer nie zachowali cyklu ? Czyli nie trzymali go tak długo aż sie 2 razy wentylator włączy ?
Dziękuje za pomoc i mam nadzieje że bedę mógł się udzielać :-)
Ostatnio edytowano 20 lip 2009, 17:31 przez Wujek, łącznie edytowano 1 raz
"Nie sztuką zabić muchę na przedniej szybie, sztuka jest zabić ją na bocznej."
Wujek

Re: Problem ze skrzynią i obrotami. (Laik 4x4)

Postprzez zajacpower » 20 lip 2009, 07:40

kolego sprawdz czy nie jezdzisz na zalaczonych napedach tj kontrolka+sprzegla na kolach powinne byc przekrecone na free a nie lock jak jezdzisz nie w terenie chociaz do tego czasu bylo by juz po twoich napedach:(co do gasniecia sprawdz swiece i wezyki podcisnienia czy sa na swoim miejscu.pozdro
zajacpower

Re: Problem ze skrzynią i obrotami. (Laik 4x4)

Postprzez Wujek » 20 lip 2009, 09:57

No sprawdzałem z przodu na kołach mam auto lock hub coś takiego wieć na kołach nic nie jest i nie było ruszone ani przekręcane. Może być to właśnie też przez to ze jest ten auto lock ? Napęd jest wyłączony bo kontrolka się nei świeci.
Pozdrawiam
Wujek

Re: Dziwny dzwięk przy przyspieszaniu + falujące obroty

Postprzez Silvestr » 20 lip 2009, 21:33

Skoro masz "AUTO LOCK" to znaczy. że masz automaty - możesz mieć wyłączony napęd w kabinie, ale sprzęgiełka mogą być załączone. Wjedź na kanał i przy popchnięciu samochodu sprawdź czy nie obracają się półosie...
Silvestr: Opel Monterey 3.2 LTD, 265/70 R16
Skot 8x8
Wcześniej:
Isuzu Trooper 2.6i
Nissan Pickup D-22 Double Cab 2.7 TDI
Silvestr
Administrator

Postprzez wojogor » 20 lip 2009, 22:28

witam!
co do falujacych obrotow to prawdopopdobnie silniczek krokowy.wystarczy dobrze wyczyscic i powinno by ok.
ISUZU TROOPER 2.6 i
wojogor

Postprzez Wujek » 21 lip 2009, 00:22

Silvestr napisał(a):Skoro masz "AUTO LOCK" to znaczy. że masz automaty - możesz mieć wyłączony napęd w kabinie, ale sprzęgiełka mogą być załączone. Wjedź na kanał i przy popchnięciu samochodu sprawdź czy nie obracają się półosie...

Dzięki za info, a co mam zrobić jak będą się obracały ?
Jest jakaś możliwość odłączenia czy porostu trzeba kupić nowe ??
Najdziwniejsze jest to że ten dziwny dźwięk jest na 1,2,3 na 4 jest cicho i później na 5 przy wyższych obrotach.

Dzięki za podpowiedz z silniczkiem krokowym. Tam jest też gaz instalacja ma dopiero 3 miechy i chyba nie była rególowana. Na bęzynie później obroty się trzymają ale zawsze są wyższe niż nominalne. Jak się nacisnie gaz spadają do 1000 ale po jeździe znów wzrastają... to też może być krokowy ??
Wujek

Postprzez Nahen/thor_ » 21 lip 2009, 11:00

Obroty w Trooperze z tymi silnikami to generalnie "zmora" zazwyczaj kwestia węży od podciśnień, czasem regulacja, przepływomierz, i takie tam. Od ładnych kilku latek nie jestem w stanie sobie z tym problemem poradzić i już się przyzwyczaiłem że trzeba go "depnąć" coby się uspokoił.

Co do napędów jak przy rozłączonym napędzie 4x4 będą się obracały półosie to niestety szykuje się wymiana "hubów". Zawsze możesz je rozebrać i spróbować doprowadzić do porządku ale jeżeli to oryginały od wyjazdu z fabryki to raczej będą tak przemielone, że mało prawdopodobne by udało się je poskładać do kupy. Choć mam kumpla który w Pajero radził sobie z nimi dość długo ;)

Co do "wycia" może to być: skrzyni biegów, most, łożyska w ich okolicy itp. Kenga w trójmieście ma Troopera który tak wyje odkąd pamiętam i nic sie nie dzieje ;) Mój po ostatnich wymianach i wygrzebywaniu silnika też zaczął ;)
Staruszka już nie ma :( 2001 3.0 DTi
Nahen/thor_

Postprzez Wujek » 21 lip 2009, 12:46

Najdziwniejsze jest że nie ma tego dzwięku na 4 i na 5 przy niższych obrotach.
Nie wiem może to taki urok tych aut ;D
Nigdy nie miałem terenowca zawsze małe sportowe i moze spartańskie warunki mi cały czas same cos wmawiają ;D
Mam nadzieje, że wszystko będzie dobrze wiem że silnik zdrowy dopiero co zamontowano instalacje BRC za prawei 3koła.
Zobaczymy będe o niego walczył jak lew :D Superowy samochodzik :D
A co do fabryki to chyba wszystko to fabryka nawet opony :D
A przebieg nie duży 150tyś z dokumentacją.

Co do obrotów to nie wiem czemu za każdym raazem gdy pojade chwile naciskając gaz zatrzymują sie i musze pedał gazu nacisnąć zeby opadły... co to może być ?
Wujek

Postprzez loony-toons » 21 lip 2009, 21:49

co do falujących obrotów to zerknij też czy twój Trooposz się nie grzeje. wysokie obroty to jego tryb awaryjny. Jeśli nie, to zobacz na ten jego zawór termiczny powietrza (wygląda jak silniczek krokowy i siedzi na obudowie termostatu jeśli dobrze pamiętam). Spróbuj kombinerkami zgnieść gumowy przewód wychodzący z niego po lewej stronie. Jeśli falowanie zniknie to zaślep go i VOILA. Swoją drogą ten sam zawór może powodować że tracisz obroty i gaśnie Ci na zimnym ale na to nic nie poradzisz bez wymiany tego zaworu a znaleźć go nie łatwo.
loony-toons

Postprzez loony-toons » 21 lip 2009, 21:50

co do hubów to mocno polecam manualne.
loony-toons

Postprzez Wujek » 22 lip 2009, 10:15

Temperatura utrzymuje sie taka jaka ma być. Płynu nie ubywa oleju też nie.Próbuje dziś przykręcić tę wężyk.
Co do tych obrotów to wystarczy jak się lekko gaz naciśnie przy staniu na np. światłach i wszystko wraca do normy.

Co do Hoobów gdzie kupić takie manualne ?
Wujek

Postprzez loony-toons » 22 lip 2009, 21:20

huby kupisz na necie.... rajdy itp.
np. tu masz linka
http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/37/342.html
albo na allegro (na pewno taniej)
co do tego wężyka to nie chodzi o to aby go dokręcać tylko skasować (ścisnąć, zaślepić)
T.
loony-toons

Postprzez Serg » 22 lip 2009, 21:27

loony-toons napisał(a):huby kupisz na necie.... rajdy itp.
np. tu masz linka
http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/37/342.html
albo na allegro (na pewno taniej)
T.

Nie kupuj w sklep4x4 bo to czyste zlodziejstwo (cena 838zl! jeszcze promocyjna :)21), jezeli juz to
http://allegro.pl/item684892313_isuzu_t ... a_avm.html
A jezeli Ci sie nie spieszy i jestes cierpliwy mozna sobie sciagnac z USA, my tak zamawialismy jakies 2miesiace temu, w zdecydowanie nizszej cenie, dodatkowo nie AVM tylko Superwinch - sa lepszej konstrukcji.
Isuzu Monterey 3.1 LTD, +2", KL78 32", EGR, Superwinch, Safari, ARB
Serg
Moderator

Postprzez MAVV » 22 lip 2009, 22:05

jeśli jedziesz na biegu ( jakimś , czym wyższy tym lepiej słychać ) na stałym gazie lub przyspieszasz to wyje , przy zdjęciu nogi z gazu nie wyje lub wyje dożo ciszej to most tylni ( właśnie przerabiam temat masakra ) . wycie mostu słychać tak bardziej z tyłu . jakli to przód czyli napędy w kabinie są na 2h a jak podniesiesz koło przód i nim pokręcisz i kręci sie półoś to nie rozłącza hub ten przy kole ( tez to przerabiałem :( kupiłem manualne AVM z allegro rewelka ) jest to bardzo nie dobre dla przedniego mostu bo w tedy jest on napędzany przez półosie a jeżdżąc po asfalcie rozpędzasz go prędkości kosmicznych , u mnie powyżej 45 km\h pojawiała sie jeszcze wibracje dość duża przy 80 już nie szło jechać . Życzę Ci dużo wytrwałości ale jak sie uporasz :)21 :D :)21 :D :)21 pozdro
2.5 td5
MAVV
Moderator

Postprzez Nahen/thor_ » 23 lip 2009, 15:12

Witam w klubie ;) Od wczoraj mam tez objawy "autobusowe" teraz wiem o co chodzi jak mnie dopadło i potwierdzam, że to most na 99% wyje. Czas spróbować go wyregulować i zalać świeżym olejem ;) by to coś dało ;)
Nahen/thor_

Postprzez loony-toons » 23 lip 2009, 22:39

kolega Serg ma rację w tym że te sklepy na tych ich stronach zdzierają niemiłosiernie. W tym wypadku jednak myślę że warto zainwestować w coś co ma gwarancję od kogoś bardziej wiarygodnego niż anonimowy sprzedawca z allegro. Swoją drogą najtańsze... a nawet dość wytrzymałe .... sprzęgiełka idzie kupić od Ruskich
loony-toons

Postprzez Wujek » 31 lip 2009, 19:55

A gdzie to można od ruskich zapodać ?
Dowiedziałem się wogóle że też mam LSD i podobno BDB działające ;D
Cały czas jakieś niespodzianki :D
Wujek

Postprzez Silvestr » 02 sie 2009, 23:07

Wujek napisał(a):Dowiedziałem się wogóle że też mam LSD i podobno BDB działające ;D

To uważaj jaki olej będziesz wlewał, bo musi być specjalny do przekładni LSD!
Skot 8x8
Wcześniej:
Isuzu Trooper 2.6i
Silvestr
Administrator

Postprzez Wujek » 03 sie 2009, 02:34

Dzięki Stary ;-)
Szczęśliwie znalazłem Lolka w Kraku i mi to ogarnęli. Jeszcze tylko EGR i stukanie zaworów i powinno być gites.
Mam nadzieje.
Wujek

Postprzez Nahen/thor_ » 03 sie 2009, 11:34

A ja sie wypisuję z klubu rozklekotanych mostów ;) Hałas u mnie to dogorywające łożysko podpory wału ;) W czasie jazdy zostałem zmuszony do awaryjnego demontażu wału i aktualnie jeżdżę tylko na przodzie ;) Za to kocham te samochody ;) Szukam jakiejś pewnej podpory bo ta która padła pochodziła tylko rok :(
Nahen/thor_

Postprzez Silvestr » 03 sie 2009, 11:36

Jeździłeś na podporze z Forda Transita?
Skot 8x8
Wcześniej:
Isuzu Trooper 2.6i
Silvestr
Administrator

Postprzez Nahen/thor_ » 03 sie 2009, 11:59

Wiesz że nie wiem nawet na czym... Koles w warsztacie w ktorym kiedys robiłem Trupa skądś zamówił i tyle. Aktualnie na allegro jest taka:
http://www.allegro.pl/item699673244_pod ... _nowa.html
ta "wąska" jest zbyt podobna do tej która mi padła... ta druga wyglada na solidniejszą... nie wiem spróbuję ta "solidniejsza" chyba. No pod warunkiem że bedzie chciała pasować:
http://www.allegro.pl/item703741891_pod ... jecie.html
Nahen/thor_

Postprzez Wujek » 04 sie 2009, 20:34

Nahen i mówisz, że to moze być problemem ? Kurde przecież te chłopaki z Kraka tak dobrze się znają i na to nie wpadli ?
Dziwne, co do hałasu jest trochę denerwujący nawet bardzo ale nie mam kurde kaski zeby wszystko zrobić na Tip-Top :(

A mam jeszcze jeden dziwny problem, rano przy pierwszysm odpaleniu strasznie zawory stukają trwa to moze 2-3 min i później jest już cichutko, lecz nzów pojawia się problem jaki chwile postoi i do niego wsiadam odpalam naciskam gaz zaczyna sie dławić, jakąś minutkę póxniej znów ideał. Nie wiem już co to moze być ?
Wujek

Postprzez Nahen/thor_ » 04 sie 2009, 22:26

Co do "dźwięku" na 100% bedę wiedzial jak załozę nowa podporę jutro powinna do mnie trafic, jak dam rade to sam ja wymienię do piątku mam nadzieję ;) By może okaże się że po założeniu most tyż będzie wył ;) Ale mam cichą nadzieję że to tylko podpora ;)

Co do klekotania to nie mam pojęcia, mi sie takie "rzeczy" jak na razie nie dzieją ;) Sprawdź olej, zawory hmm nie wiem nic z nimi nie robiłem nigdy (chyba że przy wymianie głowic coś mi tam Banan robił) i jeszcze nie słyszalem ich stuku.
Nahen/thor_

Postprzez Wujek » 04 sie 2009, 23:29

No właśnie kurde oleje były wymieniane wszystkie, kurde no właśnie nie wiem mogą to być zawory... cholera zaczynam się bać co ja kupiłem :((
Fest kurde mam nadzieje, ze to jednak nic poważnego już i tak mam sprzęgło do wymiany.
Wujek

Następna strona

Powrót do 1983-1991