Monty 3.2 prycha, gaśnie...

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Monty 3.2 prycha, gaśnie...

Postprzez MaGGic » 24 sty 2012, 20:07

Znowu problem :cry: dzis podczas powrotu z pracy autko przygasło, wyświetlił się check engine i zaraz znowu silnik zaskoczył. Zdażyło się tak dwa razy, za trzecim autko stanęło...próbowałem odpalić i nic...zadzwoniłem po znajomego żeby mnie sholował po 5 minutach przyjechał, spróbowałem jeszcze raz odpalić i zatrybił od razu, pochodził chwilkę na niskich, zacząłem ruszać i znowu zgasł. Zaciągneliśmy go pod dom, postał ze 30 minut, odpalił normalnie i pojechałem nim do garażu, po drodze kilka razy szarpał i strzelił mocno w tłumik...ma ktoś jakieś sugestie? Wywaliłem już filtr paliwa...jutro założę nowy...nie podoba mi się tylko ten strzał w tłumik...
MaGGic

Re: Monty 3.2 prycha, gaśnie...

Postprzez BARNEJ » 24 sty 2012, 21:30

KOLEGO NIE JESTEM MECHANIKIEM ALE NA PEWNO CHECK ENGINE TO KONTROLKA SONDY LAMBDA - ZŁA MIESZANKA - JEŻELI AUTO CHODZI W GAZIE TO NORMALKA ŻE TA KONTROLKA SIĘ ŚWIECI A KICHANIE I STRZELANIE CZĘSTO SIĘ ZDAŻA Z POWODU ZŁYCH USZKODZONYCH PRZEWODÓW - NAJLEPSZY SPOSÓB NA SPRAWDZENIE PRZEWODÓW ODPAL GO W NOCY I ZOBACZ CZY NIE PRZESKAKUJĄ ISKRY PO PRZEWODACH LUB CEWKACH. POZDRAWIAM
BARNEJ

Postprzez croochy » 24 sty 2012, 21:34

Moduł pod cewkami zapłonowymi. Miałem tak samo
Nie polemizuje z debilami
croochy

Postprzez pocieszny » 25 sty 2012, 08:28

BARNEJ napisał(a): NA PEWNO CHECK ENGINE TO KONTROLKA SONDY LAMBDA -
bzdura, lepiej, przy padniętej sądzie istnieje wielka szansa że czek się nie zaświeci, ale można wymigać błędy, jest nawet szansa że silnik odrazu przestawi się w tryb awaryjny i kontrolka nawet nie mignie, co nie oznacza że w tym przypadki sonda jest ok
BARNEJ napisał(a): JEŻELI AUTO CHODZI W GAZIE TO NORMALKA ŻE TA KONTROLKA SIĘ ŚWIECI
następna bzdura, przy jeździe na LPG nie ma prawa się zadna kontrolka świecić, jeśli zapala się jakakolwiek znaczy że coś jest zepsute, albo instalacje zakładał instalator nie mechanik i jest do zrobienia na nowo, przy jeździ na LPG w zależności od zaawansowania instalacji, instalka korzysta z różnych czynników, ale bez sondy lambda nawet da się jeździć, trzeba tylko komputer silnika oszukać ;)

oprócz tego co napisał croochy do przyczyn można jeszcze dorzucić: dużą ilość oleju w gniazdach świec i stare padnięte świece/przewody
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez MaGGic » 26 sty 2012, 21:05

Świece i przewody nowe. Może byćolej w gniazdach, miałem już ten problem ale nie gasł silnik. Ten moduł to taka jakby płaska płytka do której są przykęcone te 3 cewki z których wychodzą przewody zapłonowe? Jaka może być przyczyna uszkodzenia tego?
MaGGic

Postprzez croochy » 26 sty 2012, 22:57

przegrzanie.

Polecam wymienić razem z cewkami
croochy

Postprzez boqdan » 27 sty 2012, 21:48

Przyłącze się do tematu i powiem że u mnie to samo z tym prychaniem a nawet na gazie <strzelanie> :o Wymieniłem świece,przewody,gniazda wyczyszczone i...dalej to samo.
Przypuszczam także że będzie to cewka :arrow: niby iskry są ale coś za słabe na jednej,krótkie skoki i czerwone (zamieniałem miejscami,bez efektu) Koło wtorku wstawie nowe i zobaczymy...Przymierzam się także do wymiany rozrządu i gdzie polecalibyście zakup :idea: w rozsądnej cenie
Monterey 94" AUT 3,2 LPG/ był Pajero 2,5 tdi /
nie będzie Free Lander,a
boqdan

Postprzez pocieszny » 27 sty 2012, 22:20

intercars
jedyna droga rzecz ro napinacz hydrauliczny, warto wymienić
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez croochy » 29 sty 2012, 17:11

mam takowy na zbyciu w rozsądnej cenie
croochy

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)