Check Trans

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Check Trans

Postprzez Trolly Wally » 17 sie 2013, 20:39

Po pierwsze chciałbym się przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy występ na tym forum.
Od kilku miesięcy jestem posiadaczem Opla Monterey, jak w stopce. Generalnie zdążyłem się już w tym wozie zakochać. Znakomicie dyma, zwłaszcza dla mnie, który przesiadł się z Astry F :)

Mam jednak problem. Czasami, w czasie jazdy zaświeca się ikona CHECK TRANS. Błyska i błyska, a samochód zachowuje się, jakby po zatrzymaniu i próbie ponownego ruszenia, nie zrzucał biegu na jedynkę. Słowem, jadę sobie, automat ustawia bieg na, powiedzmy 3 i zatrzymuję się na światłach. Mruga Check Trans. Próbuję ruszyć z pod świateł. Cisnę, cisnę, silnik wyje, a auto ledwo się toczy. Jakbym ruszał z 3-ki. Problem rozwiązuję w ten sposób, że szybko gaszę silnik, odpalam i ikona gaśnie, i znów wszystko bangla. Po kupnie samochodu w maju, miałem takie akcje niemal codziennie. Zresetowałem komputer i znikło. Dzisiaj pojawiło się znowu. Zresetowałem komputer i pewnie na jakiś czas będzie spokój. No, ale jest to wkurzające i chciałbym po prostu wiedzieć ocb. Podejrzewam, że szwankuje jakiś czujnik w skrzyni biegów, ale jaki, który... to już zbyt skomplikowane dla mnie.

Pytam, mając nadzieję, że ktoś się z czymś takim spotkał. Do serwisu z tym nie pojadę, bo poniżej tysiaka pewnie nie zejdzie. Najwyżej będę musiał się przyzwyczaić ;)
Opel Monterey 1993 V6 3.2 + lpg automat
Trolly Wally

Re: Check Trans

Postprzez 8P8C » 17 sie 2013, 20:54

Na poczatek napisz skad jestes.. wtedy latwiej bedzie odniesc do Twojego problemu..
Kiedy ostatnio sprawdzales poziom oleju w skrzyni ???

Bedziesz potrzebowal jakiego dojscia do TECHa zeby zczytac bledy...
Potem bedzie wiadomo co wymienic..byc moze jakis elektrozawor...
Czesci tu: http://www.midparts.com.pl/pl/c/4L30E/18

Pzdr
8P8C
C16NZ,C18XE,X20XEV,6VD1,G6CU
8P8C

Postprzez Trolly Wally » 18 sie 2013, 07:13

Oleju w skrzyni pod dostatkiem, a o tym, że należy zczytać błędy to ja wiem ;)
A co w ogóle ta ikona sygnalizuje?
Trolly Wally

Postprzez 8P8C » 18 sie 2013, 09:40

Ikona sygnalizuje blad sterownika skrzyni ... tak jak check engine synalizuje blad sterownika silnika..
Jak odczytasz blad ..to bedziesz wiedzial co szwankuje
Prawdopodobnie przycina sie jakis elektrozawor.. a w trybie awaryjnym biegi mozna zmieniac recznie...
Masz D 3 2 1 ruszaj z 1 potem 2 i itd:)
8P8C

Postprzez Trolly Wally » 18 sie 2013, 09:44

Na ręczną zmianę biegów nie wpadłem :) dzięki za informacje :)2 . W tygodniu podjadę na jakiś komputer i zobaczymy co odczytają.
Trolly Wally

Postprzez 8P8C » 18 sie 2013, 11:00

"Jakis komputer" to w przypadku Montereya z 93 r to pojecie bardzo wzgledne...
Musialbys podjechac do serwisu Opla ktory ma na wyposazeniu TECH 1 i przejsciowke z OBD na ALDL

Zerknij tu:
http://www.2carpros.com/questions/isuzu ... omatically
Moze uda Ci sie samemu "wyblyskac" kody bledow...
8P8C

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)