Po pierwsze chciałbym się przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy występ na tym forum.
Od kilku miesięcy jestem posiadaczem Opla Monterey, jak w stopce. Generalnie zdążyłem się już w tym wozie zakochać. Znakomicie dyma, zwłaszcza dla mnie, który przesiadł się z Astry F
Mam jednak problem. Czasami, w czasie jazdy zaświeca się ikona CHECK TRANS. Błyska i błyska, a samochód zachowuje się, jakby po zatrzymaniu i próbie ponownego ruszenia, nie zrzucał biegu na jedynkę. Słowem, jadę sobie, automat ustawia bieg na, powiedzmy 3 i zatrzymuję się na światłach. Mruga Check Trans. Próbuję ruszyć z pod świateł. Cisnę, cisnę, silnik wyje, a auto ledwo się toczy. Jakbym ruszał z 3-ki. Problem rozwiązuję w ten sposób, że szybko gaszę silnik, odpalam i ikona gaśnie, i znów wszystko bangla. Po kupnie samochodu w maju, miałem takie akcje niemal codziennie. Zresetowałem komputer i znikło. Dzisiaj pojawiło się znowu. Zresetowałem komputer i pewnie na jakiś czas będzie spokój. No, ale jest to wkurzające i chciałbym po prostu wiedzieć ocb. Podejrzewam, że szwankuje jakiś czujnik w skrzyni biegów, ale jaki, który... to już zbyt skomplikowane dla mnie.
Pytam, mając nadzieję, że ktoś się z czymś takim spotkał. Do serwisu z tym nie pojadę, bo poniżej tysiaka pewnie nie zejdzie. Najwyżej będę musiał się przyzwyczaić