jjag napisał(a):Monterey rocznik 1992-1998 ma gas R 134 a.
Pablo3.1d napisał(a):Może mi ktoś powiedzieć jak nabić klimatyzację w Montereyu 92 rok? Ponoć są tam przyłącza na gaz r12, a nikt tego już nie ma..
gumirek napisał(a):Serwisant stwierdził, że skoro nie ma filtra przeciwpyłowego, to po prostu gniją bo są zabijane wszelkim syfem.
danti napisał(a):gumirek napisał(a):Serwisant stwierdził, że skoro nie ma filtra przeciwpyłowego, to po prostu gniją bo są zabijane wszelkim syfem.
I jesteś pewien, że go nie ma? Bo niektórzy znaleźli za prawym schowkiem takie coś co przypomina filtr...
pocieszny napisał(a):to nie montuj przypadkiem na całości chłodnicy tego wiatraka co bys miał przepływ powietrza jak będzie działać wisko i ten dokładany wiatrak
czasami się zdaża że przez zamontowanie tak 2 wiatrakół nie ma w ogóle przepływu powietrza przez chłodnice
Ciplik napisał(a):jjag napisał(a):Monterey rocznik 1992-1998 ma gas R 134 a.
Niestety, ale nie mogę się z Tobą zgodzić. Nad przednim prawym reflektorem jest naklejka, którą widać po podniesieniu maski na której jest napisane "R12". Z tego co wiem to starsze roczniki mają starą instalacje. Podobno zmieniło się to, ale nie wiem dokładnie od którego rocznika.Pablo3.1d napisał(a):Może mi ktoś powiedzieć jak nabić klimatyzację w Montereyu 92 rok? Ponoć są tam przyłącza na gaz r12, a nikt tego już nie ma..
Mój monti również ma instalke na R12. Po podjechaniu do jednego mechaniora powiedział, że muszę zmienić całą instalację - koszt około 600 zł. Olałem gostka i podjechałem do innego serwisu klimy. Tam powiedziano mi, że można zapodać nowy gaz do starego obiegu, ale istnieje ryzyko, że uszczelki nie wytrzymają i się rozszczelni. Zaryzykowałem i od okolic marca trzyma cały czas to samo ciśnienie.
W tym przypadku trwało to (przerobienie z R12 na R134a) zaledwie 30 sekund. Gostek po prostu nakręcił nowe szybkozłącze za kwotę 30 zł.
Naturalnie jeszcze sprawdzenie szczelności układu, napełnienie czynnikiem R134a oraz odgrzybienie. Za całość zapłaciłem 160 zł.
Reasumując, podjedź do warsztatu i poproś o zamontowanie szybkozłącza oraz sprawdzenie szczelności jeszcze przed nabiciem instalacji nowym czynnikiem chłodzącym.
pocieszny napisał(a):czynnika mało?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 38 gości