Jake napisał(a):mcgiver napisał(a):Jake no nie powiedziałbym że to w 90% te same silniki tam tylko dół jest taki sam i to nawet nie jestem pewny czy tłoki również . z tego co zauważyłem wczoraj , map jest taki sam tylko że w innym miejscu , nie wiem jak inne czujniki , na pewno dodatkowo jest czujnik wałka , uszczelki dekli są inne . no i oczywiście głowice , kolektor , wiązka itd
co do odpalania dohc na wiązce i kompie z sohc sam kiedyś spekulowałem że nie powinno być z tym większego problemu, pytanie co mam rozumieć z tego co Ty napisałeś , kompy są zamienne w sensie pasują na obie wiązki zamiennie , spekulujesz czy jesteś tego pewny ? nie bardzo mi się w to chce wierzyć
skoro uważacie że ta skrzynia jest słaba , to w zasadzie mi z tego samochodu przyda się tylko sam silnik wiec temat raczej nie opłacalny, auto było wystawione za 5800 , dogadałem się wczoraj z gościem na 4500 , wstępnie umówilismy się że przyjadę po niego lawetą do tygodnia ,ale wyglada na to że za te 4500 to ja bede miał tylko silnik , bo reszta to szrot

... muszę to przetrawić , ale chyba trzeba szukać innego dawcy ramy i silnika, po zatym muszę mieć poliftowy europejski kokpit....
Oczywiscie pisze o 3.2 DOHC (nie 3.5). Tak, dekle zaworow i uszczelki pod nie sa inne, bo glowice sa inne. Kolektor jest inny, ale ma takie same mocowanie - tzn mozna zlozyc DOHC na zwyklym kolektorze, albo SOHC na kolektorze "H" - w obie strony pasuje.
W USA standardowym patentem jest swap glowic DOHC do silnika SOHC. Goscie zmieniaja same glowice z deklami i rozrzad, reszta silnika zostaje stara. Kolektor tez zostawiaja od SOHC bo podobno jest efektywniejszy. I pedza to na fabrycznym kompie i wiazce SOHC. Moge podlinkowac kilka tematow z forum planetisuzoo jesli Cie interesuje temat.
Jesli z tego calego auta za 4500zl chcesz sam silnik, to moze sprobuj dogadac sie z Legendem? Bo ma 3.2 DOHC na sprzedaz. Chyba ze kminisz kupienie calego zeby zarobic na rozebraniu go na graty - o ile jest jeszcze co rozbierac.
wiem że piszesz o 3,2 dohc
no brzmi to coraz ciekawiej i własnie mi zaswitało żeby sprawdzić jeden temat.
Otóż wziołem starą uszczelkę spod głowicy 3,2 sohc z regalu ze starymi gratami w piwnicy i poszedłem ją przymierzyć do silnika 6ve1 3,5 w bagazniku anglika którego kupiłem ostatnio i ....

pasuje , nie do wiary ale pasuje
https://photos.app.goo.gl/ctSBtHk15vWnw5qw8 , wszystkie kanały się pokrywają i zaden nie jest przykryty tak że można zrobić hybrydę z dołem sohc z głowicami 6ve1 , nie wiem tylko jeszcze jak z kolektorami , ale to jest do obadania.
Co do silnika od Legenda , to myslałem nad nim jakiś czas temu , tylko że też sobie spiewa za niego 3k , a tu za 4,5k (może jeszcze coś by z tego urwał) i jest kompletny działający dawca i wszystko mozna przełozyć co potrzeba bez szukania dodatkowych fantów a resztę posprzedawać , tylko że problem jest z tym że oc trzeba płacić ale teraz to chyba mozna zawiesić OC na czas remontu wg nowych przepisów... .
ciekawe jak sobie ten silnik dohc radzi na wiązce z sohc bez czujnika wałka, nie ma tam jakich info co do mocy w tej konfiguracji?
może kto s to już zdążył zhamować?