Światła drogowe

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Światła drogowe

Postprzez blublu1 » 28 maja 2012, 16:20

Pytanie brzmi , czy da sie zaadoptowac instalacje od halogenów w zderzaku przednim do podłączenia świateł drogowych - takich np. wesemowskich na kangura . halogenów i tak nie uzywam , wiec i przycisk jest i instalacja wiec tak sobie myśle .... Nie znam sie na prądzie i nie wiem czy bedzie oki z napięciami i takimi tam .
Monty 92' 3.1 TD RS , 31"/10,5 r15 , lift 2" IM ,Safari , kurnik ...
blublu1

Re: Światła drogowe

Postprzez Pablo3.1d » 28 maja 2012, 18:14

Powinno pasować. Z doświadczenia wiem, że działają każde halogeny 12v :) więc wystarczy pociągnąć kabelki wyżej i podłączyć halogeny ;)
Pablo3.1d

Re: Światła drogowe

Postprzez gumirek » 28 maja 2012, 23:43

Działać to będzie, o ile założysz drogowe z 55W a nie 110W na szt. Ale moim zdaniem nie warto, bo i tak taka instalacja nie będzie zgodna z warunkami technicznymi określonymi w kodeksie i każdy misiek może zatrzymać Ci dowód, nie mówiąc o przeglądzie technicznym.

Drogowe światła, również te dodatkowe, muszą wyłączać się automatycznie po przełączeniu na mijania. Natomiast przeciwmgłowe - zależnie od wersji Montka, albo nie są w ogóle sprzężone z obwodem świateł głównych (i tu znowu prawny zonk), albo wyłączają się przy przełączeniu właśnie na drogowe (tak powinny działać przeciwmgłowe przednie wg polskiego prawa).

Kiedyś na tym forum umieszczałem schemat instalacji dla dodatkowych świateł drogowych (dalekosiężnych), który sam następnie zrealizowałem. Koszt minimalny, a działa to bez zarzutu. Dodatkową zaletą jest to, że przy mignięciu światłami włączają się wszystkie cztery reflektory, co na drodze nie pozostawia żadnych wątpliwości dla adresata takiego ostrzeżenia ;)
Opel Monterey LTD '95/96 3.2 - 6VD1
gumirek

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)