Opel Monterey B 3.0DTI 160km 1998r POSZUKUJE CZUJNIKA POMOCY

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Opel Monterey B 3.0DTI 160km 1998r POSZUKUJE CZUJNIKA POMOCY

Postprzez Pietrek » 22 lut 2016, 21:32

Witam zwracam się z prośba o pomoc w znalezieniu części do silnika mianowicie czujnika ciśnienia oleju na listwie wtryskowej. Borykam się z tym problemem od roku auto więcej stoi jak jeździ gdyż raz dostaje paliwa i pracuje normalnie a raz czujnik odcina paliwo żeby nie uszkodzić silnik, kto wie o co chodzi ten problem zna. Opisywałem go już na forum dosyć dawno viewtopic.php?f=4&t=6212 Doszliśmy do wniosku, że prawdopodobnie przyczyną może być ten czujnik. Szukam go i szukam i znaleźć nie mogę, dlatego zwracam się o pomoc do was forumowicze może ktoś się gdzieś natknął na aukcje w internecie lub slyszał o takim czymś na handel. Wiem, że jest ciężko z reguły ktoś chce sprzedać cały silnik ale ja potrzebuje sam czujnik, Oryginał nowy kosztuje ok 700 zł lecz też nie mogę go dostać nigdzie.. Zależało by mi na jakiejś używce gdyż jak wiadomo 700 zł nie są to małe pieniądze za tak drobną rzecz a jak ważną dla sinika.
Opel Monterey B Limited 1998 3.0DTI 160km Common rail
Pietrek

Re: Opel Monterey B 3.0DTI 160km 1998r POSZUKUJE CZUJNIKA PO

Postprzez freefly » 23 lut 2016, 01:27

http://sklep.isuzu.com.pl/czujnik-cisni ... p-104.html

A skąd wiesz, że padł czujnik? W jaki sposób to zdiagnozowano. No tak, domysły.

Ponadto czujnik kupisz w Oplu.
Nie kupuj tylko z nr OEM Isuzu 8971370421, GM 97137042, Opel 1238118, bo jest starszej generacji.

Chińszczyzny z aliexpress nie polecam.

Sprawdzaliście regulator ciśnienia oleju na pompie wysokiego ciśnienia.
Obrazek

Okablowanie sprawdzone?
Jeśli ten czujnik jest padnięty, to silnik nie po prostu nie odpala. Jakieś oznaki powietrza w paliwie.

W przypadku, gdy silnik nie uruchamia się.
Ze złącza przy bagnecie wyciągniesz pin terminal C(przewód sygnałowy tego czujnika) i silnik się uruchomi, znaczy się czujnik jest zrypany. Oszukasz w ten sposób sterownik silnika, gdyż otrzyma informację, że jest maksymalne ciśnienie na szynie olejowej i da impuls otwarcia wtryskiwaczy.
Kluczem do serwisowania tego silnika jest znajomość zasady jego działania.
Obrazek

Sprawdzić, czy wychodzi paliwo z adaptera powrotnego paliwa.
3.0 2000r.
freefly

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)