przez mcgiver » 08 maja 2025, 20:47
Aktualnie własnie zabieram się za ręczny bo w zasadzie go nie ma i na pierwszy ogień idą linki, bo szczęki nie wygladają na zużyte, a czuję że linki mają jakieś opory. Z doswiadczenia wiem że nie wszystkie które są oferowane w sprzedaży są warte polecenia , a w zasadzie znam tylko jednego producenta którego bym polecił , ale o tym ,za chwile. Z 5 lata temu w szarym czołgu postanowiłem zrobić reczny , bo zblizał się przeglad , a mimo relatywnie nowych szczęk ,ręczny był słaby , a linki działały "tak se". Prawa jeszcze w miarę ,ale lewa prawie wcale. no więc postanowiłem tą lewą rozruszać i straciłem na to dobrych kilka godzin i się poddałem i zamówiłem na necie komplet linek za prawie 200zł . Jakie to piekne bo nowe i ręczny udało się zreanimować, linki nówki , troszkę jakby ciasnawe ale stwierdziłem że tak musi być . Ręczny działał zajebiście tak może z .....6 miesiecy . a przed przegladem prawie wcale, żem się wkur.. i to rozgrzebałem. i co się okazało ? Noż kurwa znowy linki zapieczone!!! Po głębszej analizie okazało się że cięgna były wykonane z ocynkowanej skrętki i jakimś cudem przez zimę skorodowały, mimo jakichś tam osłonek gumowych, i znów prawa jeszcze spoko , a lewa że jest nad tłumikiem to chyba ze względu na temperaturę dodatkowo pancerz spuchnoł i już była totalna masakra. Znowu trzabyło kupić linki, no i kupiłem .....najtańsze Ashika ; 90zł za komplet. Jak te linki do mnie doszły i się im przyglądnołem to od razu zauważyłem że cięgna są w dodatkowej czarnej śliskiej otulinie jakby teflonowej , a nie goła skrętka w ocynku , pozatym między ciegnem a pancerzem jest wyczuwalny luz , a nie w zasadzie na ciasno, jak w poprzednich za prawie 200zł.
Ten reczny działał mi przez nastepne 3 lata i z zajebistym ręcznym sprzedałem szarego czołga, auto na spokojnie można było zostawić na pochyłym podjeżdzie bez stresu.
Miesiąc temu kupiłem lewą linkę a prawej nie ma, cały czas szukam i nie widzę. Nie znam lepszych linek niż Ashika i narazie czekam , ale może ktoś z Was ma również sprawdzonego producenta gdzie ciegno jest w dodatkowej śliskiej otulinie i jest nie na ciasno tylko z duzym luzem? nie chcę kupować na pałę nie sprawdzonego gówna czy on kosztuje 50 czy 500zł .Dajcie znać
dziwkowóz E36 KABRIO ZMODZONY STROKER M50B29
coupe m54b30
e30 M10B18 wąska youngtimer
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
od dużej pojemności lepsza jest jedynie jeszcze większa..
tylni napęd jest jak sex; po co jechać na ręcznym jak można dać w pizdę