Monterey 3.2 3 bieg nie wchodzi...

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Monterey 3.2 3 bieg nie wchodzi...

Postprzez MaGGic » 11 kwi 2011, 23:12

Witam :) zakupiłem niedawno wynalazek typu monty 3.2 w manualu i mam problem tego typu; wszystkie biegi działają jak trzeba, sprzęgło ok, jedynie 3 bieg nie wchodzi (tzn czasami uda się wbić ale żadko) próbowałem przy niższych obrotach, wyższych, z podwójnym sprzęgłem, przebijanie z 4 i nie ma na to reguły. Albo wejdzie albo poprostu nie. Moje pytanie jest takie; czy jest możliwość że padło coś co można zdemontować od góry skrzyni? (jakieś cięgna czy coś w tym stylu?) czy od razu szukać taniej skrzyni? Bo z tego co wiem gdyby synchronizator siedział to albo bieg nie dawał by się wbić albo przy podwójnym sprzęgle by wchodził a po lewarku czuć jakby bieg się wbijał, lecz po puszczeniu sprzęgła przeważnie jest luz...a czasami się uda i normalnie zaskakuje 3...może ktoś coś podpowie? ;)
MaGGic

Re: Monterey 3.2 3 bieg nie wchodzi...

Postprzez Nahen/thor_ » 11 kwi 2011, 23:42

Na początek skrzynię z samochodu otworzyc i obejrzeć jak tam sie zachowują okolice wodzika i "wózka". Moze to jakaś pierdoła a możę np skońćzyło się któres koło zębate. W starym Troopie zdechła mi skrzynia i po jej rozebraniu okazało sie, że jedna z choinek zrobiła się na gładki wałek ;) Kupić skrzynię zdążysz zawsze, a może się okazać, że da sie tę reanimować.
Staruszka już nie ma :( 2001 3.0 DTi
Nahen/thor_

Postprzez Nahen/thor_ » 12 kwi 2011, 00:08

Tak sobie dumam, że gdyby coś dookoła sprzęgła albo tarczy byo to nie tylko z jednym biegiem byłaby heca ale częsciej i na wszystkich bądź na kilku z nich... Ale mogę się mylić. Z doświadczenia własnego , kiedy siadało - zapowietrzało się sprzęgło to ogólnie miałem problem z wbiciem jakiegokolwiek biegu. Ale może w starym Troopie jest to inaczej jakoś zorganizowane, tam jest hydrauliczne a nie pneumatyczne, więc mogą być różnice w ich zachowaniu.
Ostatnio edytowano 12 kwi 2011, 09:33 przez Nahen/thor_, łącznie edytowano 1 raz
Staruszka już nie ma :( 2001 3.0 DTi
Nahen/thor_

Postprzez pocieszny » 12 kwi 2011, 08:31

na początek to zmień olej :)2 ;)
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez gumirek » 12 kwi 2011, 11:02

Problemy z włączeniem biegów (Koledzy będą wiedzieć których) występują po podniesieniu budy na dystansach. Ale moim zdaniem prawdopodobną przyczyną jest zalanie niewłaściwego oleju - do tej skrzyni wchodzi olej silnikowy, co było wiele razy poruszane na forum. Zastosowanie oleju przekładniowego podobno doprowadza do uszkodzenia łożysk igiełkowych.
Opel Monterey LTD '95/96 3.2 - 6VD1
gumirek

Postprzez MaGGic » 12 kwi 2011, 16:23

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi ale jednak wykluczyłbym sprzęgło gdyż pozostałe biegi wchodzą tak jak należy. Zresztą tak jak pisałem ta trójka czasem ładnie wchodzi a czasem przy przełączaniu na lewarku czuć jakby bieg wskoczył jednak po puszczeniu sprzęgła jest taki efekt jakby był luz.
MaGGic

Postprzez skiczu » 12 kwi 2011, 21:02

No to masz dwa luzy ;) :D
"Dobrze zrobione jest lepsze niż dobrze powiedziane" - Benjamin Franklin
2.6
Ból fizyczny jest niczym w porównaniu z cierpieniem duszy - Skiczu
skiczu

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)