4x4 ,pół oś

Isuzu Trooper

4x4 ,pół oś

Postprzez Macieklol » 30 gru 2011, 13:59

Witam.Mam taki problem w swoim Trooperze 2,8Tdi , gdyż mam zepsute sprzęgiełka ,i chciałem sprawdzić ,czy reduktor działa ,czyli włączyłem 4x4 ,przejechalem kawałem do przodu ,kawałek do tyłu i niestety czasami się kręci ,a chwile nie ;/ Nie wiem co może być powodem ,mam nadzieję ,że to nie jest zepsuty reduktor ,bo wszystkie moje plany związane z trooperem skończą się.
Macieklol

Re: 4x4 ,pół oś

Postprzez wojtekkk » 30 gru 2011, 16:14

co czasem się kręci a chwile nie?????
jak zapniesz 4x4 to bankowo maja się kręcić oba wały(jak sie kręcą to skrzynia powinna być ok) , z tyłu wiecej nic nie zobaczysz ale jak na codzień używasz to raczej ok, z przodu mozna jeszcze troche zaobserwować ale odpowiedz najpierw na zadane na wstępie pytanie
mania 3,1tdi---+2,safari,........plany już są ale szukam sponsora
wojtekkk

Postprzez Macieklol » 31 gru 2011, 00:27

Czasami się kręci półoś ,a czasami nie , i powiem ,że ta półoś ma luzy ,choć nie wiem czy powinna być . Mam nadzieję ,że pomożecie ,bo jak reduktor będzie popsuty to raczej marzenie Trooper=OFF ROAD ,zakończy się nie powodzeniem.
Macieklol

Postprzez skiczu » 31 gru 2011, 00:56

WTF? Napisz coś jaśniej, bo mój zapity mózg nie przyswaja Twoich danych...
"Dobrze zrobione jest lepsze niż dobrze powiedziane" - Benjamin Franklin
2.6
Ból fizyczny jest niczym w porównaniu z cierpieniem duszy - Skiczu
skiczu

Postprzez Macieklol » 01 sty 2012, 04:20

Wyczytałem na tutejszym forum ,temat o sprzęgiełkach i było ,jak sprawdzić, czy nie jest popsuty reduktor ,wiec zdjąłem pokrywki na pół osie ,i włączyłem 4x4 pojechałem do przodu i tyłu i ta pół oś przedniego mostu czasami sie kreci jak np jadę do przodu te 5m ,a czasami przerywa i tutaj jest moje pytanie czy reduktor nie jest popsuty i powiem ,że zauważyłem ,że ta pół oś ma duże luzy ,
Macieklol

Postprzez wojtekkk » 01 sty 2012, 11:37

wyglada na to ze skrzynia redukcyjna przekazuje napęd na przód a jak sprawdzić reszte to poszukaj sobie kogoś w okolicy kto sie troche na tym zna i nie koniecznie jest właścicielem troopka bo zasada działania przodu występuje w innych markach-niech namacalnie ci obluka ten przód--mysle ze to najlepsze rozwiazanie gdyż wyglada na to że twoja wiedza nawet ze wskazówkami moze nie przynieśc zamierzonego rezultatu.
półoś czasem moze kręcić a czasem nie-pytanie tylko co w tym momencie robi druga półoś-bo już dwie nie mogą na raz nie kręcić przy zapiętym przodzie
wojtekkk

Postprzez krystian83r » 01 sty 2012, 12:14

A sprzęgiełka pewnie automaty?

Na samym początku piszesz że masz "uszkodzone sprzęgiełka".
Więc reduktor moim zdaniem jest oki skoro piszesz że raz obraca półosią a raz nie.
Zwyczajnie w świecie jeżeli masz automaty i robisz 5 metrów do przodu i znowu 5 metrów w tył to automaty mają tendencję się rozpinać.

Jak nie masz jak sprawdzić czy przedni wał się kręci to zamontuj sobie taśmą jakiś telefon z funkcją nagrywania filmów.
Zamontuj, ustaw obiektyw na wał, wł. rec. i w drogę :)
Po powrocie odtworzysz sobie film i będziesz miał odpowiedź czy działa Ci reduktor.
Pozdrawiam
Krystian - Trooper 2.2 TD 1986 :)2

"Off Road to sztuka wyrzucania pieniędzy w błoto"
krystian83r

Postprzez wojtekkk » 01 sty 2012, 17:32

Zwyczajnie w świecie jeżeli masz automaty i robisz 5 metrów do przodu i znowu 5 metrów w tył to automaty mają tendencję się rozpinać.
-gadasz głupoty i mieszasz Macieklolowi jeszcze bardziej. To nie tendencja tylko normalka- w chwili zmiany kierunku sprzęgiełko musi się zblokować na nowo do zadanego kierunku. Ale nie trwa to 5 metrów-jak sprawne to dosłownie chwila
wojtekkk

Postprzez krystian83r » 01 sty 2012, 18:34

Dla jednego chwila to 5m dla drugiego to dwa obroty wałem!
Mam automaty i wiem jak pracują sprawne a jak uszkodzone.

I zamiast pisać że gadam głupoty to mógłbyś uzupełnić wypowiedź:
sprawne automaty pracują " w chwili zmiany kierunku sprzęgiełko musi się zblokować na nowo do zadanego kierunku." i powinno to trwać chwilę.

Macieklol - pisze że ma uszkodzone sprzęgi a nie że sprawne.

Być może mu nie za każdym razem blokują.
Pozdrawiam
Krystian - Trooper 2.2 TD 1986 :)2

"Off Road to sztuka wyrzucania pieniędzy w błoto"
krystian83r

Postprzez marko » 01 sty 2012, 19:43

Witam!
Przerabiałem problem przedniego napędu u siebie w tropku i jeżeli śą wadliwe sprzęgiełka to na sto procent tak jak piszesz będzie się zachowywał przedni wałek tzn.raz się kręcił a raz nie.Ja też mam automaty sprzęgła i coś z nimi było nie tak bo nie ciągnął przód więc zdjąłem w tych sprżęgiełkach sprężyny co spowodowało zazębienie się na stałe zębatki sprzęgieł z deklami zabezpieczającymi na których też są zęby i w ten spsób ze sprzęgiełeh automatów zrobiły się manuale.no i działa super przedni napęd.jedyny minus tego zbiegu jest taki że po rozłączeniu lewarkiem przodu z kabiny przód nie ciągnie lecz cały czas kręci się przedni wałek co wogóle nie przeszkadza jeżdzie z większymi nawet rędkościami.niektóre auta fabrycznie tak mają.pozdrawiam marek
marko

Postprzez Macieklol » 02 sty 2012, 00:47

Tak mam automaty ,ale zostały ściągnięte parę lat temu ,wiec sprzęgiełek nie ma .Jadę do przodu i tylko parę razy się wałek obróci ,nawet nie 1 obrót,
Macieklol

Postprzez pocieszny » 02 sty 2012, 08:20

jak długo się sprzęgiełka zapinają to jedno, ale inna prawa że półoś (jedna lub druga) powinna sie kręcić, jeśli sprawdzasz to na podnośniku to czasem może się zdażyć że nie kręci się jedna półoś,
żeby sprawdzić czy reduktor działa i nie mieć wątpliwości wbijasz 4x4 łapiesz za wał i próbujesz kręcić, jeśli równocześnie z przednim zaczyna się kręcić tylny to znaczy że wszytko jest ok, w 2 stronę robisz to samo, (jeśli nie możesz ukręcić wrzuć luz na skrzyni biegów :)21 )
jeśli przy kręceniu słychać strzały zgrzyty bądź inne dźwięki, sprawdź olej, jeśli jest to reduktor do roboty/wymiany,

jak sprzwdzić sprzęgiełka było na forum trzeba poszukać, a przepinanie się między kierunkami zajmuje jakieś 20cm, jak zajmije 5 metrów to trzeba glut wyczyścić i nie walic tyle smaru do sprzęgów
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez wojtekkk » 02 sty 2012, 09:28

Macieklol napisał(a):Tak mam automaty ,ale zostały ściągnięte parę lat temu ,wiec sprzęgiełek nie ma .Jadę do przodu i tylko parę razy się wałek obróci ,nawet nie 1 obrót,

no to jak nie ma sprzegielek to o czym my wogle rozmawiammy-zostaje tylko kontrola wału by wiedziec czy skrzynia chodzi
wojtekkk

Postprzez skiczu » 02 sty 2012, 14:26

Macieklol napisał(a):Tak mam automaty ,ale zostały ściągnięte parę lat temu ,wiec sprzęgiełek nie ma .Jadę do przodu i tylko parę razy się wałek obróci ,nawet nie 1 obrót,

:)2 :)2 :)2 :)21 :)21 :)21 Się naśmiałem...
"Dobrze zrobione jest lepsze niż dobrze powiedziane" - Benjamin Franklin
2.6
Ból fizyczny jest niczym w porównaniu z cierpieniem duszy - Skiczu
skiczu

Postprzez Macieklol » 02 sty 2012, 15:40

Ale nawet bez sprzęgiełek powinna się pół oś kręcić.... mam teraz zdjęcie te nakrycie i widzę czy działa czy nie ,wiec jaki tu śmiech ? -,-
Macieklol

Postprzez wojtekkk » 02 sty 2012, 16:44

owszem powinna- i jeszcze raz ci pisze-jak zapniesz 4x4 to wał przedni ma sie kręcić cały czas, a oznacza to ni mniej ni wiecej jak skrzynia rozdzielcza przekazuje naped na przód-- a to o to przecież pytałeś. dalej to juz sprawdzasz dyfer- i tu musi sie przynajmniej jedna półos obracać-ale cały czas przynajmniej jedna (zapewne ta która ma wiekszy luz w zwrotnicy)
wojtekkk

Powrót do 1983-1991