Osłona misy

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Re: Osłona misy

Postprzez Michał » 06 kwi 2012, 10:11

Koledzy, powiedzcie jeszcze czy taka osłona: będzie pasować do montka 3.2 ???
I w jakich miejscach ją się przykręca (z przodu zapewne łączy się z osłoną która jest pod zderzakiem, ale z tyłu??? - do belki między wahaczami?????)
Obrazek

U mnie to wygląda tak i chyba czegoś brakuje:
Załączniki
DSC09777.jpg
DSC09777.jpg (90.94 KiB) Przeglądane 3359 razy
-------------------------------------
Pozdrawiam, Michał
Michał

Postprzez paro » 06 kwi 2012, 12:09

tych osłon często w pełnoletnich autach brakuje....u mnie też jej nie stwierdziłem po zakupie.są one dość kruche i na czochranie po krzokach słabo się nadają.do użytkowania fury po asfalcie i na świeżej wiosennej trawce tak ale na czesanie w koleinie już raczej nie....o kamieniach nie wspomnę.najlepiej zrobić jak doradzają koledzy.weż arkusz tektury a z niego wytnij sobie szablon uwzględnając wszystkie Twoje potrzebo-pomysły + otwory w miejscach gdzie wymaga tego konstrukcja.potem dotnij z arkusza blachy nie mniejszej niż 2mm odpowiedni wzór,doklep gumową pałą gdzie trzeba i.....ciesz się nową funkcjonalnością swojego podwozia :)
paro

Postprzez Michał » 06 kwi 2012, 14:35

chyba faktycznie zrobię tak jak mówisz
-------------------------------------
Pozdrawiam, Michał
Michał

Postprzez Stabros » 24 lip 2013, 20:26

Wieża30 napisał(a):blacha 3mm

Witam...

Pozwolę sobie odświeżyć wątek.
Osłona którą widać na fotkach jak domniemam jest rodem z Frontery sprzed 1997 r.
Czy ta osłona rzeczywiście pasuje do Monterey-a bez żadnych przeróbek?
Czy pasuje do wszystkich Monterey-ów?
Czy w Monterey-ach były oryginalnie osłony miski blaszane? Wszystkie auta które ostatnio oglądałem (wer 3.0) były bez osłon??? Nawet bez plastikowych!!!???
Jak to jest w wersjach z motorem 3.1?

i jeszcze jedno
Czy to ma znaczyć że spód w Monterey-u jest taki sam jak we Fronterze?

Postprzez pocieszny » 25 lip 2013, 10:56

spód jest inny,
do "średniego" troopera (monterey A) pasuje osłona z froty ale nie plug&play trzeba ją troszkę przerobić do nowszego nie przykładałem ale pewnie podobnie
nie ma wielkiego problemu ze zrobieniem osłony samemu :)2 pytanie tylko jedno po co? jeśli nie używasz auta do hardcorowej jazdy to sensu nie ma, prędzej rozwalisz reduktor na kamlotach niż miske olejową :)21 która jest bardzo ładnie schowana, zresztą płyty i takie tam to do nawet ostrzejszego turystyka nie są potrzebne a tylko obciążają auto, no i jak pięknie zassie na płycie auto w bagnie to wyciągnięcie jest tez dość kłopotliwe :)21
sęs jest osłonić delikatnie przód żeby w razie mocnego strzała w kamlot auto wytraciło trochę impet i podbiło w góre ale osłanianie całego przodu sensu nie ma
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez Stabros » 25 lip 2013, 13:17

pocieszny napisał(a):...do "średniego" troopera (monterey A) pasuje osłona z froty ale nie plug&play...

Co to jest średni trooper?
Czy orientujesz się na czym polegają różnice spodów tych aut? W sumie to chodzi mi o to czy Monterey jest bardziej masywny - wytrzymalszy od Frontery (rama, wały, krzyżaki, itp.). Czy jest o co kopie kruszyć aby dokonać zmiany auta min. z tego powodu?

pocieszny napisał(a):...2 pytanie tylko jedno po co? ... a tylko obciążają auto...

Ta blacha nie jest taka ciężka. Lepiej mieć niż nie mieć. A nuż...

pocieszny napisał(a):...sęs jest osłonić delikatnie przód...

Możesz rozwinąć ten wontek

Postprzez pocieszny » 26 lip 2013, 11:15

frotka to wariacja na temat Rodeo zrobiona przez księgowych z niemiec,
tania słabsza i mniej wytrzymała wersja Rodeo, a rodeo jest ciut mniej wytrzymały od troopera :)21
tróper średni to III generacja (czyli monterey A) 2 pierwsze generacje to stare tzw kanciaki :)2 wytrzymałe fajne auta (jedynie silniki deko słabe) średni czyli trooper 3/monterey A to dobre wytrzymałe auto z dobrze dobranymi silnikami do masy, ogólnie jedna z lepszych konstrukcji, trooper IV/monterey B to nowsze wersje, wygodny fajny mocny samochód choc nie wytrzymuje już tyle co stara i średnia wersja ;)
co do osłony a nuż co? miski nie rozwalisz tak prosto, musiałbyś wjechać na prawde z wielką prędkością na duży kamlot, wcześniej rozwalając przedni most
sensowne jest zrobienie zderzaka z lekko wydłużonym dołem, albo zastąpienie oryginalnej plastikowo/metalowej osłony osłoną z metalu albo aluminium, która przyjmie strzała odkształci się i będzie do wywalenia, natomiast rama i przedni most zostaną nieruszone, ta osłona nie musi być ani wielce pancerna ani zachodzić pod sþód daleko wystarczy do mostu, jak ktoś bardzo chce to może wydłużać ale nie widze sensu
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez Stabros » 29 lip 2013, 01:43

Dzięki za info.
przyjrzałem się sprawie i rzeczywiście trzeba przyznać że miska jest miska jest dobrze ukryta.

Poprzednia strona

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)