zderzak stalowy vs amortyzatory

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

zderzak stalowy vs amortyzatory

Postprzez piotrck » 03 cze 2012, 12:54

mam zamiar zamontować zderzak stalowy wraz z wyciągarką
zderzak 30-40 kg tak oceniam
wyciągarka 40 kg , 13500 lb , pewnie Escape lub XTR
większy akumulator więc waga dodatkowa około 100 kg
Więc jak mniemam przód siądzie mam standardowe amortyzatory
moje pytanie :
jakie zamontować amortyzatory by nie stracić komfortu jaki daje Monty i by pozostać przy tej samej wysokośći nadwozia ( nie chce by był sztywny i trzepało nim na dziurach , nie mam liftu i nie chce mieć ta wysokość mnie w zupełności zadowala ) , jakiej firmy i jakie konkretnie amory zastosować by było ok , automatycznie będe musiał z tyłu zmienić amory i sprężyny na +100kg.
zastanawiam się nad Koni , Dobinson , Ironman, OME lub inne ALE !!!!!! nie chcę tracić komfortu !!!!!!
moja prośba o linki i sugestie
Hasta la Victoria Siempre.
3,1 LTD 97r
piotrck

Re: zderzak stalowy vs amortyzatory

Postprzez PiotrR » 03 cze 2012, 15:46

Witaj. Najpierw zamontuj zderzak wyciągarkę i zobacz co się z autem dzieje. Drążki zawsze można trochę podkręcić. Fabryczne sprężyny nie obniżają się do 200kg obciążenia. Mam amortyzatory i sprężyny Ironman +2’’ + 100kg jest bardzo twardo. Dopiero pod obciążeniem 300kg odzyskuję dawny komfort . Jeśli nie chcesz podnosić możliwe że wystarczy ci fabryczny zawias. Zmień tylko amortyzatory najlepiej na dwu stronnego działania. Ironman nie polecam po niespełna roku widać pierwsze objawy zużycia.
Takie kombi 3.1
PiotrR

Postprzez piotrck » 03 cze 2012, 19:28

ok. czyli jakie amory możecie polecić ? mam niedaleko do dystrybutora Dobinson. ktoś ma dobinsona amory ? chociaż zastanawiam się nad Koni , które lepsze ?
3,1 LTD 97r
piotrck

Postprzez Maryś » 03 cze 2012, 20:17

Też słyszałem , że ironmenn jest :)3 ale mam sprężyny +100 i jestem zadowolony z amorem monro nie jest wcale tak twardo :)2 na alegro są rancho w dobrej cenie http://moto.allegro.pl/rancho-rs9000x-a ... 09436.html jak by moje padały to bym brał ;)
Maryś

Postprzez pocieszny » 04 cze 2012, 00:15

mam w montku koni i o ile amory fajne to zapomnij o reklamacji :)3 polski dystrybutor to totalna żenuła do kwadratu :)3 u mnie urwał się amor przy tłoczysku (ewidentna wada fabryczna) cóż reklamacji nie uwzględniono :)3 pomijająć już nawet nieznajomość własnego katalogu :)3
w patrolu jeździ dobinsons, jakość amorów porównywalna do koni (brak regulacji ale ta i tak użyta raz do ustawienia potem już się nie chce zdejmować amortyzatorów), obsługa klienta o niebo lepsza, doradzą powiedzą o co chodzi, zresztą chłopaki z MTMProfi sami upalają mocno w terenie i wiedzą o co kaman :)2

teraz gdybym miał kupować amory na pewno wziąłbym dobinsona, ewentualnie pomyślał nad ściągnięciem rancho rs9000 na pewno nie wezme po raz 2 koni :)3
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez piotrck » 04 cze 2012, 07:51

cena zachęcająca tych Rancho , ktoś takowe posiada i może coś o nich powiedzieć , oczywiście oprócz wytrzymałości ważny argument KOMFORT NIE TACZKI
czyli na placu boju Dobinson vs Rancho vs Lovells , bo ceny zbliżone a samochód wyprawówka nie przeprawówka ,
więc liczą się dla mnie opinie rzetelne bez lokowania produktu
a jak by ktoś był posiadaczem dodatkowych +100 kg i mógł coś powiedzieć o różnicy w prowadzeniu i komforcie , na amorach mogą być negatywne opinie może szybciej znajdziemy wspólnie amory odpowiadające dla Montych ze zderzakiem i wyciągarką , no chyba że ktoś już tak ma to poproszę o zestaw
3,1 LTD 97r
piotrck

Postprzez piotrck » 04 cze 2012, 08:11

a może coś z regulacją poziomu twardości :?:
3,1 LTD 97r
piotrck

Postprzez pocieszny » 04 cze 2012, 16:23

rancho rs9000 są z regulacją :)21 ten szit rs5000 jest bez i jest do D :)3
ogólnie jeśli chcesz mocny amortyzator poszukaj dobi jesli regulowany to będziesz robił eksperymenty, u nas jeździ kilak aut na koni Hevy Truck ale wady już opisałem :)21 poza tym regulacja ma sens jeśli dostrajasz zawias jeśli zostawiasz sprężyne seryjną czy też taką do liftu ale nie robioną na Twoje zamówienie to regulacja nie ma większego sensu
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)