zawor przelewowy oleju do 3.1 td ?

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

zawor przelewowy oleju do 3.1 td ?

Postprzez jjag » 23 sie 2012, 21:13

Gdzie mozna kupic zawor przelewowy oleju do 3.1 td ?
Pozdrawiam
jjag

Re: zawor przelewowy oleju do 3.1 td ?

Postprzez Tomkin » 23 sie 2012, 22:49

Jaśniej?Chodzi Ci o zawór ciśnieniowy,w obudowie filtra oleju? :shock:
Monty Bobcat 3,1 LTD 97
Tomkin

Postprzez jjag » 23 sie 2012, 23:24

Dobre pytanie.Jesli wiesz ile jest takich zaworow i gdzie sa umieszczone to podziel sie wiedza.
Moze jest jakas regulacj w/w zaworow?
Pozdrawiam
jjag

Postprzez Tomkin » 24 sie 2012, 00:17

Zawór ciśnieniowy najczęściej jest montowany w obudowie filtra oleju i ma za zadanie utrzymać minimalne ciśnienie,niezależnie od obrotów silnika.Zazwyczaj jet to grzybek ze sprężyną,która odpowiada za jego otwarcie.Urządzenie proste i w zasadzie tylko uszkodzenie sprężyny powoduje zanik ciśnienia,bo olej wali przelewem całą rurą.Uszkodzenie niezwykle rzadkie zresztą.Czasem montowane są w pompach olejowych,ale one często są montowane wewnątrz silnika i dostęp do zaworu jest praktycznie niemożliwy.Zależy teraz jaka usterka,czasem wystarczy wymienić filtr i wszystko wraca do normy.Nie piszesz co jest grane ,więc pytanie dość enigmatyczne.W montku jest chyba na filtrze,ale głowy nie dam,bo dostęp do niego jest paskudny,ale jak wymieniałem filtr,to były tam dwa korki i prawdopodobnie jeden to właśnie jest zawór przelewowy.
Monty Bobcat 3,1 LTD 97
Tomkin

Postprzez terlek » 27 sie 2013, 20:38

Odświeżę stary temat, bo też mam problem z ciśnieniem oleju. Jest taki zaworek w pompie oleju (pod zawleczką obok rurki w którą pompa tłoczy olej). U mnie właśnie wygląda na to że on jest nieszczelny.
Wyjąłem pompę, włożyłem do miski z olejem, na rurkę manometr i przy 2 barach zaworek puszcza ole. Ale puszcza nie tak jak powinien, tylko olej przesącza się między tłoczkiem a tą tulejką w której się porusza. Po rozebraniu okazało się że jest cały podrapany.

A teraz właściwe pytanie - ktoś może ma jakieś namiary gdzie mogę kupić nową pompę oleju do 4JG2? w hurtowniach i sklepach patrzą na mnie jakbym spadł z księżyca, na allegro widzę tylko używki i to wcale nie tanie. Albo może są jakieś zestawy naprawcze?
terlek

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)