u mnie przy -30-32 nie rozpinał przodu zupełnie po zmianie problem zniknął może to kwestia zmęczenia oleum była... kto wie, od zmiany problemu nie ma, nawet jak auto jest topione albo jeździ po śniegu po klamki a różnica 5pln na litrze znowu nie zabija, nawet jak ktoś dużo jeździ
Niemiecka instrukcja obsługi Monterey'a zaleca 5W-30, chyba, ze pojazd w sposób ciągły pracuje w temp. pow. 32* C to 5W-40 lub 5W-50. O innych możliwościach do skrzyń nie piszą.
najtańszy mineralny chłam, leje się jak topisz syfa i po każdym topieniu wywalasz oliwe z mostu dodatek leje się jak masz LSD w moście jak nie masz to nie musisz, są oleje które mają dodatki do LSD od razu w sobie, przy turystyce i rzadkim wymienianiu oliwy w mostach lepiej kupić porządny syntetyczny olej od razu z dodatkiem
Powiedzcie ile oleju muszę wlać na wymianę do skrzyni, reduktora, mostów. Nie mogę otworzyć żadnego pliku w PDF z strony głównej.Albo ja jestem D... albo coś nie chodzi
Zastanawiam się czy nie zmienić castrola na liqui moly, mój brat ma to w osobówce i twierdzi że ma wyższość nad castrolem. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
Mam takie pytanie. Monterey 3.2, skrzynia manualna. Nic złego się nie dzieje, biegi wchodzą bez problemu, reduktor działa bez zarzutu. Nie jest znana historia samochodu, bo poprzedni właściciel nic z tym nie robił.
Czy w takiej sytuacji zmieniać profilaktycznie olej, czy w myśl - jak działa, to nie ruszaj ?
Warto kontrolować, jakoś w lecie sprawdzałem było ok. Potem parę wypadów w teren ze dwa głębokie topienia i odpowietrzenia się pozsuwały miałem w skrzyni i reduktorze gnojówkę. Jak nie jeździsz w terenie to co 6 m -cy jak topisz to po każdym wodowaniu, trzeba dokładnie obejrzeć co zostało na korku.