Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX
przez mad » 16 lip 2013, 20:30
Witsam Serdecznie.
Podczas demontarzu intercooler-a w montku 3.1 TDI z 96 roku nsatknśłem sie na rurę metalową idącą pod intercoolerem od strony skrzyni łączącą kolektor wydechowy w zaworami sterowanymi podciśnieniem (chyba) na kolektorze ssącym. I moje pytsanie następujące od czego to jest, do czego służ? Pytam ponieważ przy próbie odkręcenia jej od kolektora wydechowego pourywały się sruby i teraz wylatują z tego połączenia spaliny i mam wrażenie że silnik nie wkręca się tak na obroty jak powinien a muszę przejechać około 14 km do warsztatu a nie chciałbym żeby podczas jazdy coś się stało.
P.S.
Z góry przepraszam za błędy ewentualne.
Pozdrawiam i z góry dzięki.
Montek 3.1 TDI LTD 1996
-
mad
-
przez kalex » 17 lip 2013, 08:41
Kolego to jest EGR. W tym silniku zbędna rzecz. Odkręć i zaślep całkowicie. Jak będziesz używał blaszki do zaślepienia , to użyj na tyle miękkiej że wrazie jakby się jej pękło to żeby nie pokruszyła się w drobny mak i nie pofruneła do komory spalania.
-
kalex
-
przez mad » 17 lip 2013, 09:10
Dziekuję za odpowiedź.
A czy EGR ma coś wspólnego z przyciskiem pod drążkiem zmiany biegów (taki blik silnika ze spiralka) ? I tak muszę wykręcić urwane śruby wystające z kolektora, więc już rurka zostanie na swoim miejscu.
Montek 3.1 TDI LTD 1996
-
mad
-
przez mfw » 17 lip 2013, 09:36
Nie.
To o czym mówisz to oddzielny system. Czyli podgrzewanie silnika. Jego częścią jest ustrojstwo na róże wydechowej. Niektórzy mylą to z hamulcem górskim.
EGR to system dopalania spalin. i W tych silnikach oprócz zanieczyszczania silnika i spadku mocy nic nie daje
-
mfw
-
Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)