zbiornik

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

zbiornik

Postprzez wojtekkk » 18 lip 2013, 11:10

zakładam ze tak ale
czy zbiornik disla i benzyny sa identyczne?
zdejmowanie zbiornika- osłona osobno - tyle wiem - dalej co??? - jedyna mozliwa sruba do odkręcenia jest po stronie od rury wydechowej- reszta od góry połaczona z łapami. To jest na jakimś wieszaku??? czy faktycznie wystarczy tą jedną wyeliminować???
mania 3,1tdi---+2,safari,........plany już są ale szukam sponsora
wojtekkk

Re: zbiornik

Postprzez wojtekkk » 18 lip 2013, 21:59

i jeszcze jedno pytanko - ktoś próbował wpasować plastikowy zbiornik z froty A
wojtekkk

Postprzez MagurMan » 23 lip 2013, 12:47

Ja musiałem zrzucić zbiornik z benzyny 3.2 rs

po zdjęciu osłony, spuściłem paliwo korkiem spustowym, 3 sruby po lewej i 3 po prawej (u mnie katówka poszła w ruch bo sie kręciły). Bak opadł i wisial na rurkach. Odpialem 2 kable (zasilanie pompy i poziom paliwa) potem rure z wlewu i coś obok (chyba odpowietrzenie) i zdjęty. 20 min roboty.

Co do zmiany na inny to jak masz kumatego blacharza to ci dospawa uchwyty pod inny zbiornik, miejsca tam jest sporo :) w oryginal nie wiem jakie wlozysz, ale może coś podejdzie.
MagurMan

Postprzez Twinn » 04 sie 2013, 07:23

Do 3,1TD idealnie pasuje plastikowy od Froty I, chyba 2,5 td. Na pełnym baku robię teraz 900 km szutry-asfalt /nie po mieście. Problem jest z kontrolką rezerwy (ilość pinow).
Twinn

Postprzez danti » 04 sie 2013, 13:40

Od froty jest większy?

A jak ze wskaźnikiem, dobrze pokazuje :)? co znaczy problem z rezerwą...?
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
http://www.roztocze4x4.pl
Facebook
danti

Postprzez wojtekkk » 04 sie 2013, 17:50

jak dobrze pamiętam 95
wojtekkk

Postprzez Twinn » 04 sie 2013, 22:48

Zbiornik na pewno jest większy i do tego z tworzywa, pasuje do osłony z troopera 93. Paliwo wskazuje dobrze (ostatnia kreska to 20 l paliwa) sprawdzając zszedłem poniżej połowy od niej i przy max baku przejechałem 900 km (opony 31x10,5x15 AT). Rezerwa się nie świeci. Matee, który to robił, coś o ilości pinów w kostce mówił. Na razie nie ruszam tego. Jestem zadowolony :)21
Twinn

Postprzez wojtekkk » 05 sie 2013, 14:52

bo we frotkowej były 4 piny gdyż w wersji benzynowej idzie od razu zasilanie na pompe- wszystko spokojnie do ogarniecia jezeli to tylko to
wojtekkk

Postprzez Twinn » 06 sie 2013, 09:00

Ten bak jest na pewno od diesla, ma takie oznaczenie.
Twinn

Postprzez wojtekkk » 06 sie 2013, 19:22

bo były identyczne tylko że przy dislu w koszyku jest sam pływak a w benzynie jeszcze siedzi pompka - a koszyk tez jest taki sam
wojtekkk

Postprzez wojtekkk » 02 wrz 2013, 14:40

więc z tym zbiornikiem to tak
demontarz starego to wielka lipa- nie wiem czy to tylko u mnie- osłona 4 sruby zeszła ładnie. sam zbiornik wisi na łapach przyspawanych do ramy. do łap jest przykręcany tylko ze jakoś dziwnie- tzn z jednej strony ok a zdrugiej sruby idą od góry- nie ma opcji by w dwudziestolatku je wykręcić- wyglada to troche na to ze zbiornik fabrycznie był montowany przed załozeniem budy- inaczej sie tam nie dojdzie jak od góry. poniewaz zakładałem ze zbiornik idzie na szrot pomogła kontówka.
korozja zbiornika dość znaczna z góry i na spawie wokół. najbardziej cierpią rurki zasilania/powrotu/odpowietrzenia. Akurat u mnie puszczał juz powrót. zasilajaca sie odłamała w dwóch paluszkach. Na wymiane poszedł zabiornik frotki- do kosza pasuje idealnie-trzeba tylko dorobić dwie opaski trzymajace od góry(blacha 1). w zasadzie to wszystko co jest potrzebne by załozyć zbiornik. Kosz ze zbiornikiem wraca na swoje miejsce i wisi na 4 śrubach. Co do starych łap- jedna mozna uciąć całą a drugą w połowie/kilka centymetrów ponizej mocowania kosza.
elektryka-tu jest mały problem bo w montku są trzy kable + - i rezerwa a we froci tylko +/-. rezerwa jest na wskażniku-jak dojdzie szczałka do poziomu min wyzwala kontrolke rezerwy.Czyli na obecną sytuacje wskazania rezerwy brak. Druga sprawa to wskazanie licznika. Teraz jak wlałem 30 to dopiero wskazówka drgneła, przy 4o wychyliła się dopiero za pierwsza kreske. I teraz pytanie - zle wykalibrowany czy uszkodzony pływak??? I moze ktos jednak ma pomysł na rezerwe i wogle zrobienie z tym czego kolwiek logicznego. Na chwile obecna pozostaje liczenie kilometrów a rezerwa hmm rezerwa to piatka w bagażniku.
podsumowujac - sama wymian na plastik frotki OK bo nie licząc likwidacji starego to wszystko pasuje. Problemem jest tylko ta elektryka. No i przybyło miejsca na 10 litrów

zdjecie zbiornika przyprawia jeszcze dodatkowo o jeden ból głowy (mysle ze w wiekszości przypadków) - odsłana stan tylnej belki
wojtekkk

Postprzez danti » 02 wrz 2013, 14:56

masz zdjęcia?
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
Facebook
danti

Postprzez wojtekkk » 02 wrz 2013, 15:32

nie ale zapewniam ze wszystko pasuje- nawet guma wlewowa idealnie pasi w gniazdo.
przypuszczam że ze z powodu wskaźnika pewnie będe go niedlugo opuszczał to wtedy pstrykne - zaczekam tylko na sugestie co do tego wskaźnika
wojtekkk

Postprzez wojtekkk » 02 wrz 2013, 15:47

danti wyglada to mnij wiecej tak
http://allegro.pl/opel-frontera-a-96r-2-2-16v-b-zbiornik-paliwa-i3486666370.html
widać nawet te dwie laszki trzymajace - dorobienie z mocowaniem to pikuś
wojtekkk

Postprzez danti » 02 wrz 2013, 16:06

bez znaczenia czy dizel czy benzinen? zbiornik jest ze smokiem?
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
Facebook
danti

Postprzez wojtekkk » 02 wrz 2013, 21:01

ja kupiłem w komplecie za 100, co do zbiornika to gabarytowo taki sam chociaż jest nadruk petrol/diesel.Nie sadze by był inny skład mieszanki zbiornika-istotny jest raczej sam koszyk. W benzynie jest w nim pływak i pompka. w dieslu jest tylko pływak a smok to nic innego jak plastikowa rurka idaca do samego dna z zakończeniem powiedzmy nie pełnym by wszystko wybrać
wojtekkk

Postprzez PiotrR » 02 wrz 2013, 21:57

Jeśli gabaryty te same to gdzie wchodzi te 10l więcej. Masz lift budy :?:
Takie kombi 3.1
PiotrR

Postprzez wojtekkk » 03 wrz 2013, 14:50

1. orginał jest podwieszony delikatnie nad osłoną a plastik siedzi w osłonie
2. orginał ma rant wkoło a plastik pełny po obrysie
3. orginał ma jeszcze mase miejsca do podłogi/ zreszto po założeniu plastiku dalej jest sporo luzu
wojtekkk

Postprzez PiotrR » 03 wrz 2013, 22:19

Dzięki, cenne informacje. Jak rozgryziesz elektrykę to pochwal się.
Takie kombi 3.1
PiotrR

Postprzez Herflick » 04 wrz 2013, 15:09

U mnie też zbiornik zaczął wypluwać ropkę.
Pierwsze co mnie zdziwiło po odkręceniu osłony to śruby po prawej stronie? Tak jak ktoś pisał nie da się ich normalnie odkręcić? Jakieś pomysły poza cięciem?
Druga sprawa to najprawdopodobniej leci mi z rurek które są w osłonie. Czy bawić się w zdejmowanie baku i naprawę tego czy szukać nowego?
Pierwsza fota śruby, druga skąd leci.ObrazekObrazek
Opel Monterey 3,1LTD 96r, Yamaha XJ600N, Husqvarna TE450
Herflick

Postprzez wojtekkk » 04 wrz 2013, 18:32

jak chcesz zostać przy obecnym zbiorniku to kątówka wywal same te wspawane nakrętki (te coś kwadratowe)-jedyne co to troche natniesz wieszak bo tarczą też idealnie nie podejdziesz do tych zewnętrznych. Jak masz zamiar zmieniać to wal katówką przy ramie ten prawy a lewy ponizej otworów mocujacych osłone. Jezeli to tylko przewody gumowe to mozna pokusić się owymiane bez zdejmowania baku- od strony mostu. Nie łatwe zadanie i na cieńka reke. Ale sadzac po fotkach przypuszczam ze góra tez bedzie nieciekawa a szczególnie rórki które nie są za gróbe.
twój wymaga przynajmniej odnowienia-czyszczenie/malowanie-farba/czas i moze spawanie -policz ile wyjdzie i decyduj.
Jak pisałem swój kupiłem za stówke kompletny na allegro i do rozwikłania jedynie wskazanie
wojtekkk

Postprzez Tomkin » 03 lis 2013, 00:02

Za chwilę czeka mnie to samo,więc pytanie,czy można przełożyć pływak i całe to ustrojstwo które siedzi w zbiorniku mociaka do zbiornika od froty?Bo po zdjęciach na alledrogo,to wydaje mi się,że we frocie pływak jest wkręcany,a monti ma mocowany na flanszę.
Monty Bobcat 3,1 LTD 97
Tomkin

Postprzez wojtekkk » 03 lis 2013, 10:23

nie - przynajmniej bez wiercenia dodatkowego otworu we frotkowym. Montkowy jest zakładany z boku zbiornika,przykrecony kilkoma srubkami. We frotce jest z koszem wkładany z góry. Oczywiscie da się to rozwiazać - trzeba tylko troche pokombinować - jak wykombinuje to dam znać tylko brak motywacji do opuszczenia zbiornika.
ja nie zabardzo chce robić otwór w plastiku i tak mysle by umocować do koszyka - tylko ze pozycja rezystora jest troche inna(montek poziom/frotka pion) i trzeba wyprowadzić trzeci kabelek do rezerwy - we frotkowym są tylko dwa +/-
wojtekkk

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)