monterey 3,2 ben- gasnie przy hamowaniu !!!

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

monterey 3,2 ben- gasnie przy hamowaniu !!!

Postprzez StarySmok » 07 wrz 2013, 09:10

witam ma problem techniczny- moj montek /3,2 ben,1996r./ gaśnie przy hamowaniu z większej prędkości
objawy:
gdy hamuje skrzynia i bardzo łagodnie sie zatrzymuje to obroty są ok i nie gaśnie- natomiast gdy jadę trochę szybciej i muszę zahamować gwałtowniej np. dojazd do świateł i wciśniecie sprzęgła na 3 biegu wraz z naciśnięciem hamulca po dojechaniu i pełnym zatrzymani sie obroty zachowują sie jakby nie było silniczka krokowego - po prostu spadają do zera i silnik gaśnie- po takim wydarzeniu bez problemu odpala z kluczyka i mogę jechać dalej / dzieje sie to wszystko bez różnicy czy jadę na LPG czy na Benzynie/

- silnik krokowy byl czyszczony i mechanik twierdzi ze jest ok- to gaśniecie jest np. 1x na 10 zatrzymań wiec chyba krokowy jakoś działa,
- w diagnostyce kompa i elektryki koleś powiedział że mam uwalony czujnik prędkościomierza- co sie zgadza bo zegar prędkości jest martwy- i to zaczyna sie problem bo jeden specjalista twierdzi ze to gaśniecie to od czujnika prędkości a drugi twierdzi że nie od tego,
-wymieniłem czujnik prędkości- oczywiście na używkę- ale dalej licznik jest martwy,
-wymieniłem pompę ABS bo tez była walnięta- ale chyba to gaśnięcie nie przez pompę... a może ...

proszę o komentarze i sugestie w tej sprawie- nie chce kupić kilku czujnikowy a na końcu sie okaże że nie tedy droga - bo nie sa najtansze :-)

jestem z karkowa może ktoś wie i zna kogos do kogo można by sie z tematem udać ... może cos z kablami do tego czujnika? może coś z zegarem... chociaż na diagnostyce koles twierdził że zegar udaje sie normalnie wzbudzać prze interfejs diagnostyczny ...

pozdrawiam
StarySmok

Re: monterey 3,2 ben- gasnie przy hamowaniu !!!

Postprzez szutam » 07 wrz 2013, 20:47

kolego soprawdz czujnik położenia przepustnicy jest po drugiej stronie kolektora to on będzie nawalał odczytuje zła pozycje przepustnicy
silniczek krokowy ok tez lubi nawalać a tu masz dwa sterowniki czujnik położenia przepustnicy i silniczek krokowy
szutam

Postprzez argail75 » 09 wrz 2013, 08:33

Ja jeszcze sprawdził bym dokładnie dolot powietrza. Może któraś z opasek jest luźna i na chwile zsuwa rure od dolptu. Sprawdź dokładnie czy nie ma jakis pęknieć na tym dolocie. Jak sam piszesz tak sie dzieje przy hamowaniu gwałtownieszym . Zupełnie jak by silnik delikatnie przesówał sie do przodu (nie mamy nowych autek i pewne czesci sa wyrobione) i powstaje naprężenie i na chwile robi się taka maleńka przerwa i łapie lewe powietrze. Pewnie jak będziesz gwałtownie skręcał to efekt będzie taki sam jak opsujesz. Tylko ostrożnie bo wtedy wyłączy ci sie silnik i lecisz bez wspomagania i hamulców.
Miałem taki przypadek w swoim plaszczaku wiec tylko daje Sugestje.
Opel Frontera B 2000r 3.2 V6 Long PB/LPG Lift 3'' BFG MT 31''
argail75

Postprzez pocieszny » 09 wrz 2013, 14:27

Stary Smoku jak jesteś z KRK podjedź do Lolka na mokrą 2
a jak chcesz diagnozować sam spróbuj prostej sztuczki, wypnij wtyczkę silniczka krokowego przy 900-1000rpm i zobaczysz czy minie, jeśli minie to masz winnego jeśli nie to szukaj nieszczelności dolotu albo rzeczywiście czujnik położenia przepustnicy
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)