MONTEREY 3,2 ben – wskażnik cisnieniaoleju- jak obserowowac

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

MONTEREY 3,2 ben – wskażnik cisnieniaoleju- jak obserowowac

Postprzez StarySmok » 10 wrz 2013, 21:22

proszę o proste jak dla prostego chłopa wytłumaczenie jak mogę ocenić stan silnika w moim montereyu /3,2 benzyna/, na podstawie odczytu wskazań wskaźnika ciśnienie oleju znajdującego się na konsuli zegarów w kabinie , jakie wartości powinien wskazywać na zimnym silniku a jakie na rozgrzanym i oczywiście na jakich obrotach
dziękuję z góry
StarySmok

Re: MONTEREY 3,2 ben – wskażnik cisnieniaoleju- jak obserowo

Postprzez PiotrR » 10 wrz 2013, 22:01

To bardzo nie precyzyjny miernik mówi, że masz ciśnienie albo nie. Na zimnym zawsze więcej to normalne przy gęstym oleju. Nim zaczniesz wpadać w panikę i szykować się do remontu, podjedź do warsztatu i zmierz ciśnienie porządnym manometrem. Na tej podstawie można skorygować odczyt tego z kabiny i wiedzieć czy mu ufać.
Takie kombi 3.1
PiotrR

Re: MONTEREY 3,2 ben – wskażnik cisnieniaoleju- jak obserowo

Postprzez MagurMan » 12 wrz 2013, 09:01

Dokładnie tak jak nowi Piotr.

Co obrotow to w zimie na starcie jest 7-8, wtedy ja latam na obrotach do 2.5-3tys.
Jak sie rozgrzeje to mam chyba koło 1 na wolnych obrotach, a jak dochodze do 5 tys obr to ok 6- jak dobrze pamietam. Wskaźnik zmienia sie dużo bardziej dynamicznie niz w dieslach.

Jak jedziesz pod gore czy masz obciążenie to ciśnienie jest większe. Tak nie sprawdzisz czy remontowac silnik czy nie, tylko warsztat.
MagurMan

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)