wywala mi płyn chłodniczy

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

wywala mi płyn chłodniczy

Postprzez kaczak » 04 maja 2014, 21:59

witam, mam taki problem
otóż w zbiorniczku wyrównawczym płyn mi bulgocze, pierwsze co przyszło mi na myśl to dmuchnieta uszczelka pod głowica ale:
samochód nie kopci na biało
olej nie przypomina masła
w płynie nie zauwazyłem tłustych plam
węże od chłodnicy po nagrzaniu silnika nie pęcznieja tnz sa twardsze ale bez problemu mozna je ścisnąc
termostat działa załacza duzy obieg
chłodnica nowa ( niedawno wymieniana i być moze układ jest zapowietrzony, ale zawsze myslałem że sam sie z czasem odpowietrzy )
brak ogrzewania tnz jesli pracuje na biegu jałowym i załaczy sie wentylator to grzeje ale podczas jazdy grzanie jest naprawde minimalne
temperatura silnika trzyma normalny poziom
jeszcze jedno
w momencie pracy na jałowym biegu w zbiorniczku bulgocze, ale po dodaniu gazu bulgotanie ustepuje ale wzrasta poziom płynu i go wyrzuca

czy ma ktos pomysł co to jest??
kaczak

Re: wywala mi płyn chłodniczy

Postprzez PiotrR » 04 maja 2014, 22:16

Takie objawy miałem jak pękła ni głowica.Ciśnienie wyrzucało płyn do zbiornika, woda i olej czyste, temperatura w normie dopóki właściwa ilość płynu była w silniku. Jeśli ubytek przekraczał 2,5 l to zaczynał się grzać. Słabo grzeje bo zapowietrzoną masz nagrzewnice.
Takie kombi 3.1
PiotrR

Postprzez kaczak » 04 maja 2014, 22:23

ok, a jak odpowietrzyć nagrzewnice nie ruszając głowicy ??
kaczak

Postprzez PiotrR » 04 maja 2014, 22:31

Nagrzewnica to najwyższy punkt zbiera się tam powietrze dmuchane z głowicy/uszczelki. Nie wiem czy jest tam jakiś zawór, najprościej poluzować przewód zasilający. Odpowietrzy się samo jak reszta będzie sprawna.
Takie kombi 3.1
PiotrR

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)