Nie odpala po 3 miesiącach stania

Isuzu Trooper

Nie odpala po 3 miesiącach stania

Postprzez menajev » 11 maja 2014, 22:39

Akumulator naładowany.

Włączam zapłon - kontrolki świecą wyraziście, nadmuch działa. Z okolic baku dobiega jakieś buczenie (co to może być? Jakaś pompa próbuje zassać paliwo, które przez ten czas spłynęło z przewodów do baku?).
Ale przy próbie uruchomienia słyszę tylko dźwięk podobny do przeskoczenia iskry (taki jak np. kiedy się klemy zakłada) i wszystko gaśnie. Kontrolki przestają świecić, nadmuch milknie, buczenie z tyłu ustaje. Nie działają także elektrycznie otwierane szyby, które są połączone bezpośrednio do akumulatora.
Za pierwszym razem powyjmowałem połowę bezpieczników i przekaźnik (o ile się nie mylę) opisany jako rozrusznik. Wracam do wozu, zapłon - znowu wszystko działa. Próba zakręcenia - efekt jak ostatnio. Tym razem nie ruszałem bezpieczników, ale znowu wyjąłem przekaźnik. I znowu wszystko działało.
Nie jestem pewny, czy wyjęcie przekaźnika ma z tym związek, bo trzeciej próby bałem się zrobić.

Po głębszym przemyśleniu - coś jest nie tak z rozrusznikiem i próba jego uruchomienia kończy się zworą, dlatego nie działały nawet szyby. Wyjęcie kostki wszystko resetuje.
Dobrze myślę, czy to może być coś innego?

Jeśli to rozrusznik - da się go wyjąć dysponując tylko podstawowym zestawem kluczy (płasko-oczkowe + nasadki) i śrubokrętów?
Krótki 2,6 '91
menajev

Re: Nie odpala po 3 miesiącach stania

Postprzez cacek66 » 11 maja 2014, 22:52

sprawdź klemy czy masz dokręcone bo to na to wygląda. Jeśli nie to albo jakiś problem z masą spróbuj podać jakiś kabel z aku minusowy na silnik albo rozrusznik stanął dęba. Mi to na to pierwsze wygląda. :)2
Lepiej mieć Parkinsona i ... trochę wylać
niż Alzheimera i ... zapomnieć się napić !
cacek66

Postprzez PiotrR » 11 maja 2014, 22:52

Na początek oczyść styki, połączenia kabli może gdzieś masę gubisz. Wystarczająca do pracy kontrolek i pompy, siada przy obciążeniu rozrusznikiem.
Takie kombi 3.1
PiotrR

Postprzez menajev » 12 maja 2014, 22:59

Przeczyściłem klemę papierem ściernym, upewniłem się, że nie jest luźna i dzisiaj idę spać wesoły. ;)
Dzięki. :)
Krótki 2,6 '91
menajev

Powrót do 1983-1991