automatyczna skrzynia biegów

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

automatyczna skrzynia biegów

Postprzez emex » 07 wrz 2014, 19:46

Witam,
koledzy badał ktoś temat skrzyni biegów do montka 3.2 ? ponoć automat z montka to to samo co skrzynia z omegi 3.0 i jeszcze w jakichś bmw występowała z tym że oznaczenie jest różne bo zależy od modelu auta... pytam ponieważ muszę wymienić skrzynię i ciekawi mnie czy bez żadnych problemów założę skrzynię z omegi i będzie działać... oznaczenie montkowej skrzyni to 4l30e a w omedze ar 35 ale niektórzy podają te oznaczenia zamiennie...
emex

Re: automatyczna skrzynia biegów

Postprzez 8P8C » 07 wrz 2014, 20:32

Taka sama ...ale inna :) inne przełożenia .. inne rozmieszczenie przewodów olejowych i inne "wyjście" skrzyni.. omega ma od razu podłączany wał, a nasze autka w tym miejscu maja montowany reduktor.Ale to akurat chyba da się przełożyć:) A... i jeszcze inny jest dzwon skrzyni ..ale to też powinno się dać przełożyć.
C16NZ,C18XE,X20XEV,6VD1,G6CU
8P8C

Postprzez emex » 08 wrz 2014, 11:29

8P8C napisał(a):Taka sama ...ale inna :) inne przełożenia .. inne rozmieszczenie przewodów olejowych i inne "wyjście" skrzyni.. omega ma od razu podłączany wał, a nasze autka w tym miejscu maja montowany reduktor.Ale to akurat chyba da się przełożyć:) A... i jeszcze inny jest dzwon skrzyni ..ale to też powinno się dać przełożyć.

Właśnie patrząc na zdjęcia na aukcjach wyjścia przewodów olejowych wyglądały na bardzo podobne...
z reduktorem to nie problem bo da się odkręcić tył i w to miejsce przykręcić reduktor, dzwon wydaje mi się że tak samo... a co z tymi przełożeniami ? rozumiem że w omedze jest szybsza skrzynia... zastanawia mnie właśnie ta inność czy jest to do przeskoczenia czy nie bo ze znalezieniem skrzyni od montka jest problem...
emex

Postprzez 8P8C » 08 wrz 2014, 11:43

A jaki masz problem ze skrzynia ???
C16NZ,C18XE,X20XEV,6VD1,G6CU
8P8C

Postprzez emex » 08 wrz 2014, 15:42

generalnie większość problemów pojawiła się po holowaniu (nie chciało się odkręcić 4 śrubek to teraz mam za swoje)... na 1 jeszcze jak cie mogę jedzie ale reszta biegów się "ślizga" co wskazuje na przegrzane tarczki... dodatkowo czujnik selektora (czy jak to się nazywa) szwankuje bo np. kiedy jest na L i tak włącza dwójkę a kiedy odpalę lub zostawię auto na zapłonie w pozycji P wywala check trans i tylko manualna zmiana biegów zostaje ... nie pomogło czyszczenie bo ścieżki w środku prawie do zera wytarte... no i ostatnio dźwięki które skrzynia wydawała stały się kilka razy głośniejsze co wróży chyba szybki jej koniec...
emex

Postprzez kupricz » 26 paź 2017, 20:30

Próbował ktoś spasować skrzynie z omegi, bmw do montka ? :)

Patrzę na przełożenia, http://www.prnd.pl/automatyczna-skrzyni ... ,4,21.html może ktoś próbował ?
kupricz

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)