Kilka dylematów po nabyciu samochodu

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Kilka dylematów po nabyciu samochodu

Postprzez separatysta » 08 cze 2015, 11:29

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem forum, jak również świeżym właścicielem Montka '95 (3.1).
Po zakupie zabrałem się za analizę dodatkowych kosztów i poprawek.
I tak, po typowych analizach na pierwszy rzut poszła konserwacja ramy i elementów podwozia. Dodatkowo mam kilka uszczelek do wymiany:
uszcz. miski olejowej, uszcz. osłony pod wałem (tutaj ewentualnie uszczelka wlotowa wału również - zabrudzenie na obudowie jest od przodu na dole), siłownik wysprzęglika (ewentualnie cały wysprzęglik)... a zaraz za tym największy dylemat "OBUDOWA SKRZYNI BIEGÓW JEST UPASKUDZONA OLEJEM" - czy ktoś może wie i może podpowiedzieć co może być powodem takiego zabrudzenia? Chodzi o sam dół obudowy, jednak na dość znacznej jego powierzchni. Samych wycieków nie ma. Przejechałem nim na razie jakieś 150 km. Na postoju śladów nie zostawia. Czy może to być problem wcześniej wymienionych uszczelek, czy też powinienem zainteresować się skrzynią?
Dodatkowo mam dziwną reakcję (nieregularnie) gdy na czwartym biegu (tylko) silnik zwiększa skokowo obroty, za chwilę spadają do normalnego poziomu. Dzieje się to czasami, nie zawsze.

Mam jeszcze jeden drobny (mam nadzieję) problem. Silnik chodzi świetnie... poza tym, że na jałowym, jak i w pracy jezdnej występuje lekki metaliczny stuk. Podejrzewam poduszki od silnika. Oby... i jeśli tak gdzie je mogę zlokalizować by je sobie obejrzeć.

I na koniec mam takie pytanko: Czy ktoś mógłby polecić dobry sklep (zaopatrzony) w części do takowego Montka? Najlepiej na terenie Warszawy lub okolic. Ewentualnie internetowy.

Z góry dziękuję i pozdrawiam resztę użytkowników.
separatysta

Re: Kilka dylematów po nabyciu samochodu

Postprzez wojtekkk » 08 cze 2015, 15:25

mokra skrzynia na łączeniu z silnikiem to najprędzej uszczelniacz wałka wychodzącegoz silnika na skrzynie , ewentualnie uszczelniacz tegoż samego wałka w skrzyni.-spokojnie cały olej nie wyleci
oczywiście może to być naciek z miski ale to widać ---- pamietaj że miski są dwie mała i duża - uszczelki są dostępne ale nie tanie. Ja małą miske wklejałem na jakąś dobra gume/silikon - trzyma już ponad rok
uszcz. osłony pod wałem
a co to - sprecyzujesz

co do drobnego dylematu - znajdź gdzie dzwoni (nie gdybaj że to może poduszka) a bedziesz wiedział jak drobny jest to dylemat

co do części - zależy co, grubsze sprawy to używki allegro -masa tego. Sporo jest w intercarsach, japanczęściach i tym podobnym. W wiekszości da się kosztowo przełknąc. Na wszystko jest sposób
mania 3,1tdi---+2,safari,........plany już są ale szukam sponsora
wojtekkk

Postprzez separatysta » 09 cze 2015, 21:28

Dzięki wielkie za (p)odpowiedzi. ;)

"uszcz. osłony pod wałem" - oczywiście chodziło mi o górną część miski. Nazwałem tak bo w instrukcji do Troopera w wersji angielskiej tak to sobie nazwali - mniej więcej.

Na obecną chwilę, po wizycie w zaufanym warsztacie dowiedziałem się, że jest sprzęgiełko do wymiany.
W związku z tym mam dodatkowe pytanie (może/pewnie ktoś wie) - czy kpl. do sprzęgła od Troopera z takim samym silnikiem (3.1 TD), ten sam rocznik będzie pasować? Jego cena wahała się w granicach 700 zeta. Wartość innych to o jakiś tysiak więcej... :roll: Sprzęgło tak czy inaczej zamówione i mam nadzieję, że będzie pasić.

Muszę również wymienić wydech - część z tłumikiem. Czy to prawda, że mogę mieć problemy ze zdobyciem tej części? A może ktoś z tego forum ma na zbyciu? Oczywiście nieuszkodzone, niespawane...
separatysta

Postprzez wojtekkk » 09 cze 2015, 21:34

trooper/monterey to toczka w toczke to samo - brak róznic
wydech do dostania bosala-praktycznie od ręki za około 350, rura końcowa coś koło 100
wojtekkk

Postprzez separatysta » 09 cze 2015, 21:44

No to jeśli toczka w toczkę to mnie to bardzo ucieszyło. :)
A ten wydech... od ręki - gdzie go znajdę? Jak wklepię Bosal na google - to mam opcje haków holowniczych. :)

Edyta:
http://e-tlumik.pl/bosal.html - to to?

Swoją drogą - straszny skok cenowy jeśli chodzi o sprzęgła.
Ostatnio edytowano 09 cze 2015, 21:46 przez separatysta, łącznie edytowano 1 raz
separatysta

Postprzez PiotrR » 09 cze 2015, 21:46

700 zł za kompletne sprzęgło do Troopera/Montereya 3.1 to normalna cena.
Tłumiki i rury się dorabia, ogarnie to każdy tłumi karz i kosztuje połowę tego co Chiński oryginał :)21
Uszczelki miski bywają JC jakiś czas temu widziałem na Allegro.
Takie kombi 3.1
PiotrR

Postprzez separatysta » 09 cze 2015, 21:49

uszczelki już nabyłem cały komplet. trochę na to poszło bo oryginalne ale jest wsio. miski, uszczelniacze wału, pompy...

Co do dorobienia wydechu... tam już nie idzie spawać - potrzebuję całą tylną część. Cóż :)
separatysta

Postprzez PiotrR » 09 cze 2015, 22:38

To nie chodzi o łatanie tylko o dorobienie całości. Wycięcie nieszczęsnej puszki za kolektorem ,rury 60mm ułożone tak by licowały z ramą , płaski tłumik przelotowy. Jeśli chcesz fabrycznie to 3.1 pięknie brzmi z tłumikiem z 3.0. W Wa-wie można to zrobić za cenę Bosala .
Takie kombi 3.1
PiotrR

Postprzez separatysta » 10 cze 2015, 10:09

U mnie jest dokładnie problem w obudowie tłumika, tego z tylu, wielkiej puchy. Nawet nie wiem czy ma to ściślejsze określenie niż tłumik. (?) :)
Rura na wyjściu siedzie w wielkiej dziurze. :)
Ogólnie wg schematów zauważyłem, że cały układ składa się z trzech części. Tłumik znajduje się w środkowej. U mnie natomiast wygląda to tak, że jest to część tylna. Ktoś kiedyś zamiast łączyć śrubowo, zespawał część przednią i środkową. Chyba.

Tak czy inaczej... jak mogę sprecyzować jaki układ wydechowy mam zamówić? Znajduję układy pod typ samochodu ale widzę, że układów jest kilka. I jak tu się nie pomylić? :) Mam ten układ, że wydech idzie z prawej, przechodzi pod podwoziem na lewą mańkę po skosie. Pucha tłumika znajduje się pod tylnym mostem.

Gdzie w Wawie konkretnie mogę nabyć odpowiednią część?

Pardon za upierdliwośćpytań ale dopiero zaczynam ogarniać ten rynek, a niedługo powinienem ruszać w długą trasę i dobrze by było mi to ogarnąć. :roll:
separatysta

Postprzez separatysta » 10 cze 2015, 10:59

Czy ten układ wydechowy to byłby ten o nr. 281-511 ?
separatysta

Postprzez pocieszny » 10 cze 2015, 11:55

co do upapranego olejem silnika i skrzyni
jechać na myjnie, dokładnie wyszorować silnik i skrzynie, poczekać aż wyschnie, pojeździć chwilę po drodze szutrowej (piaskowej, takiej żeby pył się unosił) i zobaczyć co nam rzeczywiście cieknie wtedy ;) :)2
bo upierdzielony silnik i skrzynia może być też od przekładni czy pompy wspomagania ;)
co do wydechu żeby go notoprycznie w terenie nie urywać to trzeba go diametralnie przerobić ;)
spokojnie może zostać tylko końcowy i kawałek rure za nim (ale nie za długiej bo można ją na panharda zawinąć) :)21
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez Lupus84 » 11 cze 2015, 10:17

Witam...
Ja również jestem tu nowy i mam trochę wspólnego z samochodem separatysty :D Otóż razem będziemy go użytkować w niedalekiej przyszłości...
Teraz kolega jest na warsztacie i nie mogę dokładnie sprawdzić jaki konkretnie jest tam wydech...
A mam pytania tego typu:
Czy jest tam katalizator i sonda lambda? Jeżeli tak to w jakim układzie, teraz zadzwoniłem do separatysty i niby puszka tłumika jakaś jest strasznie pordzewiała i pasowało by ją wymienić...
Czy jeśli sonda lambda jest przed katalizatorem to mogę kata wywalić spokojnie i wpuścić tam np. strumienicę?
Dajcie jeszcze namiar na tłumikarza jakiegoś co gnie na sztukę rury, oczywiście jeśli wyjdą taniej niż oryginalna chińszczyzna.
Pozdrawiam :)

EDIT: Wiem że jest sonda już... tylko nie wiem w jakim miejscu.
Lupus84

Postprzez blublu1 » 11 cze 2015, 10:51

piszecie w pierwszym poście ,że to jest silnik 3,1 - a tam chyba nie ma sondy ....
Monty 92' 3.1 TD RS , 31"/10,5 r15 , lift 2" IM ,Safari , kurnik ...
blublu1

Postprzez pocieszny » 11 cze 2015, 12:49

tam na pewno nie ma sondy ;) i katalizatora ;)
pocieszny

Postprzez Lupus84 » 11 cze 2015, 13:46

Jak dzwoniłem do separatysty to powiedział mi że z którejś rury wychodzi czujnik :O Więc co to może być??
Co do kata, to też przez telefon się dowiedziałem, że któraś puszka tłumika jest pełna... tzn ma siatkę w środku i chyba jest tam ceramika widoczna...
Nie mogę sam podjechać i zobaczyć...
Może jak właściciel wróci to opisze temat głębiej.
Tak silnik jest 3.1 diesel...
Lupus84

Postprzez pocieszny » 11 cze 2015, 15:43

ceramiczny dogrzewacz silnika i od niego wiązka :)21
pocieszny

Postprzez wojtekkk » 11 cze 2015, 19:48

też warto wyciąć :)21
wojtekkk

Postprzez PiotrR » 11 cze 2015, 22:00

O tej puszce pisałem,te urządzenie nie wiele daje a potrafi przysporzyć sporo kłopotu.
Takie kombi 3.1
PiotrR

Postprzez danti » 12 cze 2015, 22:38

piotr R napisał(a):To nie chodzi o łatanie tylko o dorobienie całości. Wycięcie nieszczęsnej puszki za kolektorem ,rury 60mm ułożone tak by licowały z ramą , płaski tłumik przelotowy. Jeśli chcesz fabrycznie to 3.1 pięknie brzmi z tłumikiem z 3.0. W Wa-wie można to zrobić za cenę Bosala .

Pięknie brzmi wydech bez tłumików :) 3x przegląd u mnie przechodził bez problemów, choć za każdym razem krzyczeli "trza naprawić wydech!"
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
http://www.roztocze4x4.pl
Facebook
danti

Postprzez PiotrR » 12 cze 2015, 22:47

:D :)2
Takie kombi 3.1
PiotrR

Postprzez wojtekkk » 13 cze 2015, 17:07

danti napisał(a):
piotr R napisał(a):To nie chodzi o łatanie tylko o dorobienie całości. Wycięcie nieszczęsnej puszki za kolektorem ,rury 60mm ułożone tak by licowały z ramą , płaski tłumik przelotowy. Jeśli chcesz fabrycznie to 3.1 pięknie brzmi z tłumikiem z 3.0. W Wa-wie można to zrobić za cenę Bosala .

Pięknie brzmi wydech bez tłumików :) 3x przegląd u mnie przechodził bez problemów, choć za każdym razem krzyczeli "trza naprawić wydech!"

Danti :shock: to naprawdę ty?????
wojtekkk

Postprzez danti » 13 cze 2015, 20:12

wojtekkk napisał(a): Danti :shock: to naprawdę ty?????

Ja??
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
http://www.roztocze4x4.pl
Facebook
danti

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)