wyciaganie silnika 3.0

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

wyciaganie silnika 3.0

Postprzez posti » 19 lis 2016, 23:41

Witam wszystkich

Nadeszła wiekopomna chwila kiedy to zdecydowałem się wyciągnąć silnik. Generalnie usterka wyszła całkiem niechcąco i przypadkiem, do tragedii doszło kiedy to wpadłem na pomysł wymiany świec nie wymieniałem już ich 7 lat wiec czas był najwyższy. Oczywiscie starałęm sie jak mogłęm ale z 4 wykreciła sie tylko 1 na 4 garczku.
Reszta mimo uzycia specjalnego płynu sie pourywała wykrecił sie tylko gwint. Po zdięciu głowic zobaczyłęm ze problem jest o wiele poważniejszy, popękana miedzy zaworami i w dodatku po kontroli szczelności naftą delikatny przeciek do kolektora wydechowego , wiec głowica do spawania albo wymiany . Przy okazji zdjecia głowicy sprawdziłęm czy pierścienie zyja okazało sie ze tez dupa i nafta wsiąka dosc szybko. Wiec jestem za wymiana silnika i tu jest problem bo wszyskie sruby odkrecone silnik luzny a za zadne skarby nie chce bydle wyskoczyc na połączeniu ze skrzynia ,rozsunął sie na tylko 2 cm i nic wiecej. Zadnie masowanie łomem mu nie pomaga. I tu pytanie czy wyciagał juz ktos ten silnik, moze jest jakis myk który trzeba zastosować ,moze jakis stary numer z rękawicą :) czy coś. Z góry dziękuje za rzeczowe podpowiedzi pozdrawiam .
Opel Monterey 3.0 DTI '99
posti

Re: wyciaganie silnika 3.0

Postprzez posti » 27 lis 2016, 21:12

Witam wszystkich

Tyle mądrych głów i nikt nie wiedział jak to zrobić!!! Znowu stare przysłowie sie sprawdziło umiesz liczyć licz na deltę :)
Co do przyczyny niemozliwosci wysuniecia silnika ze skrzyni jest prosta odpowiedz SIŁOWNIK SPRZĘGŁA na dwoch srubkach wysciagasz i silniczek idzie do tyłu a potem do nieba.

pozdrawiam wszystkich mądrych
Opel Monterey 3.0 DTI '99
posti

Re: wyciaganie silnika 3.0

Postprzez freefly » 27 lis 2016, 21:35

posti napisał(a):Witam wszystkich

Tyle mądrych głów i nikt nie wiedział jak to zrobić!!! Znowu stare przysłowie sie sprawdziło umiesz liczyć licz na deltę :)
Co do przyczyny niemozliwosci wysuniecia silnika ze skrzyni jest prosta odpowiedz SIŁOWNIK SPRZĘGŁA na dwoch srubkach wysciagasz i silniczek idzie do tyłu a potem do nieba.

pozdrawiam wszystkich mądrych

Może inaczej. Ja mam w automatacie, to i nie wnikam jak odłączyć silnik od manualnej skrzyni. A pozostali widocznie nie mieli potrzeby lub zrobiła to za nich Delta.

A tak z ciekawości, po co wyciągnąłeś silnik?
3.0 2000r.
freefly

Powrót do 1998-2002