[3.2] Świece - odstęp elektrod

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

[3.2] Świece - odstęp elektrod

Postprzez oldfield » 17 kwi 2017, 14:33

Cześć,

Prosiłbym o podpowiedź, jaki powinien być odstęp elektrod Monterey A 3.2 (Pb + LPG), bo na Allegro rozrzut od 0,7 do 1,2. Nie chce się sugerować tym co mam pod maską, ale wydaje mi się, że silnik pracuje nierówno na LPG (od wymiany rok temu i jeszcze wcześniej jak kupiłem samochód, ale właśnie mechanik, który je wymieniał sprawdzał przerwę szczelinomierzem na tych co były od zakupu, więc praktycznie jest to samo co było). Teraz zrobiłem już 20.000 i zaczął szarpać, wiec dobra okazja żeby zmienić i być może wyeliminować te nierówną pracę (ciężko opisać te nierówność jakby ktoś pytał, bo efekt taki jakby tracił minimalnie obroty, ale na obrotomierzu wskazówka nie faluje, więc jakby jakieś przerwy w dostawie prądu :D Dobrze to można odczuć trzymając łapę na lewarku zmiany biegów. Występuje to bardziej na LPG. Na PB trzeba siedzieć w absolutnym skupieniu by to wyczuć :D). Przewody mam nowe NGK.

Ewentualnie ktoś coś zaleca swoim doświadczeniem. W specjalne świece do LPG raczej nie wierzę, chyba, że ktoś faktycznie potwierdzi, że to działa.

Dziękuje.
oldfield

Re: [3.2] Świece - odstęp elektrod

Postprzez 8P8C » 17 kwi 2017, 17:35

Na wlepce pod maska jest 1,1 mm... na LPG ustawiam 1 mm i tak jezdze :)
Wymiana co roku przed wakacjami, chyba ze zaczynam odczuwać wypadanie zapłonów.
Swiece - NGK V line
C16NZ,C18XE,X20XEV,6VD1,G6CU
8P8C

Postprzez oldfield » 17 kwi 2017, 18:14

Dziękuje za konkretną odpowiedź, bo właśnie się zastanawiałem ile producent podaje.

A teraz pytanie, czy ktoś stosuje odstęp poniżej 1mm ? Bo czytałem gdzieś, że dla LPG powinien być odstęp 0,7 ale może być problem dla PB i trzeba potestować co jest dobre dla silnika. Tak patrząc po Allegro, to zauważyłem, że te droższe świece, niby dedykowane do Montereya mają odstęp właśnie 0,7 szczególnie BOSHa. Te tańsze powyżej 1, chociaż nie jest to reguła. Docelowo chciałbym spróbować 0,8.
oldfield

Postprzez Quentil » 17 kwi 2017, 19:22

Na LPG iskra słabiej przeskakuje przez ośrodek, więc stosuje się zmniejszenie przerwy na świecy (bardziej prawidłowe byłoby zwiększenie mocy cewki). Ale nie można przesadzić ze zbyt małą przerwą bo (nie pamiętam dokładnie) będzie słabiej odpalał na zimnym ;)
Seria i zamienniki mają 1.1 mm, a cena do przerwy nie powinna mieć nic do rzeczy. Z resztą przerwę i tak samemu można wyregulować.
6VE1...
Quentil

Postprzez oldfield » 17 kwi 2017, 19:58

Oki. Dziekuje, no to już wszystko jasne :)
oldfield

Postprzez oldfield » 21 kwi 2017, 13:58

Zmieniłem świece na te z odstepem 0.8 Bosha..Nic nie wybuchło, odpala normalnie, szarpać nie szarpie, na obroty się wkręca. Wydaje mi się, że bardziej dynamicznie podjeżdża pod wzniesienia, ale pewnie to efekt placebo.
oldfield

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)