Panowie od czego jest ten potencjometr na górze pompy w 3.1td? Idzie do niego wtyczka elektryczna. Co on reguluje i do czego służy? Wiem że można nim korygować jakiś parametr tylko nie wiem który

Hinek napisał(a):Pompa jest mechaniczna. Na dawkę ma wpływ tylko ciśnienie z turbo i położenie dźwigni wydatku paliwa. Gdzie by sygnał z potencjometru nie szedł - nie będzie to miało wpływu na moc.
cherokeexj napisał(a):Nie jest czysto mechaniczna jeżeli ma potencjometr.
Adamek napisał(a):Ten potencjometr to TPS odczytujący położenie dźwigni na której jest linka gazu. Jest on potrzebny do sterowania zaworem EGR. W wypadku zastosowań typowo offroadowych jest on zbędny jak i cały układ EGRZ tym dowalaniem dawki na iglicy full load bym tak nie przesadzał bo wygrzejesz tłoki. Pojawi się trochę mocy więcej, kupa czarnego dymu a jak podepniesz wskaźnik EGT to temperatura winduje srogo.
cherokeexj napisał(a):Zrobiłem od poniedziałku do wczoraj około 1100km. Na autostradzie prędkości wg gps przedział 105-115 spalanie wyszło około 13.5l. Dużo normalnie? Koła Nalewka kopia simex około 32" stal z przodu i winda.
piotr R napisał(a): Mam dokładnie tak samo obecnie V max 130KM/H coś mi z pompy cieknie?
Marek Sawicki napisał(a):Witam, podłączając się do tematu pompy wtryskowej, moje pytanie:
Połączenie intercoolera z pompą wtryskową w silniku 3.1 jeżeli różnica jest prawie nieodczuwalna niezależnie od tego czy te oba podzespoły są że sobą połączone wężykiem czy nie, to w takim razie jaka powinna być odczuwalna różnica?jak wysokie ciśnienie powinno przepływać przez ten wężyk?
Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości