pocieszny napisał(a):i czym to naładuje?? 50A altkiem? (o ile ma szczęście)
pocieszny napisał(a):od razu Ci powiem dzienna jazda na włączonych światłach lodówce i radiu, nie ma szans na doładowanie obydwu aku
sprawdzone przetestowane, trzeba wumienić altka na dużo mocniejszego 100-150 by się zdała
pocieszny napisał(a):podajesz przykład potwierdzający to co mówie 2 aku każdy powyżej 65Ah 100A altek
50A altek aku niewiele większe od możliwości altka
ale 2 aku po 80 Ah na altku 50A nydyrydy
Quentil napisał(a):Pamiętajcie, że uruchomienie silnika zjada trochę prądu. Zaś 10km to nie taki mały dystans, przynajmniej dla benzyniaka.
A poza tym to nie są zawody kto doładuje aku mniejszym altkiem
pawel126 napisał(a):Nie przesadzaj, akumulator to jak jedno tankowanie do pełna - powtarza mój znajomy, a na 4-5 lat starcza.
cars podaje 65-70
Ja mam GM opla.
Kucja jest 30zl .
Za takiego klocka nie warto lepiej oddaj go do skupu dostaniesz więcej
mcgiver napisał(a):Poprzedni właściciel wcisnął strasznie duży kloc yuasa 110AH/850A
pocieszny napisał(a):mam w aucie 2 aku (na wyjazdy) 70 rozruchowy i 50 do głębokiego rozładowania do lodówki, ogółnie pomimo że jeździ się długie odcinki w 100% razem nigdy nie były doładowane
piotrck napisał(a):pocieszny napisał(a):mam w aucie 2 aku (na wyjazdy) 70 rozruchowy i 50 do głębokiego rozładowania do lodówki, ogółnie pomimo że jeździ się długie odcinki w 100% razem nigdy nie były doładowane
A dlaczego ?
Mam do 80 ah zamontować dodatkowy tak z 50 ah........i martwi mnie co piszesz
freefly napisał(a):piotrck napisał(a):pocieszny napisał(a):mam w aucie 2 aku (na wyjazdy) 70 rozruchowy i 50 do głębokiego rozładowania do lodówki, ogółnie pomimo że jeździ się długie odcinki w 100% razem nigdy nie były doładowane
A dlaczego ?
Mam do 80 ah zamontować dodatkowy tak z 50 ah........i martwi mnie co piszesz
Dlaczego? Odpowiedzi na ten problem udzielił mi kiedyś ZAP z Pruszkowa. Aku połączone równolegle muszą być o tej samej pojemności, oba aku w tym samym stanie technicznym (taki sam stopień zużycia), inaczej nie będą oba doładowane w trakcie jazdy. To z kolei spowoduje szybszy spływ masy czynnej i szybszy zgon aku, a ile nie będzie się ich okresowo ładować prostownikiem.
Powrót do Pomysły, Porady, Modyfikacje
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości