Ja robię tak, jak do mnie dzwonią zazwyczaj jakieś babki (najczęściej jestem wtedy szczęściarzem i dostane czajnik, kamerę, odkurzacz itd. znajomi byli i dostali ;] albo wygrałem bezpłatne badania)
1 informuję, że rozmowę nagrywam i każe jej się przedstawić jeszcze raz, podać firmę z której dzwoni:
- najczęściej nie zgadzają się na to więc rozkazuje wręcz jej się rozłożyć chamstwo i zdenerwowanie w głosie wskazane.
2 jeśli się przedstawi raz jeszcze - rzadkość
i powie że jest przedstawicielem operatora nękam ją pytaniami czy jej pracodawca jest mój operator czy jest na jego liście płac itd. aż powie że jest firmą, która współpracuje z operatorem.
krok 3 kończący
oznajmiam jej że właśnie złamała prawo ponieważ mój numer jest zastrzeżony i nigdy nie wyraziłem zgody na jego rozpowszechnianie wypytuje o bazę z której wzięła numer telefonu i oskarżam ją o kradzież danych co jest karalne itd. oznajmiam jej że nagranie zostanie wysłane i zgłoszony stalking np. artykuł 190a przecież podała nazwisko i firmę.
Oczywiście informuję że skończyłem i rozkazuje jej się rozłączyć. rozłączają się życząc miłego dnia
czyli chamstwo i zdenerwowanie w głosie i po kilku próbach cisza i spokój sporadyczne telefony raz na ruski rok
nie dzwonią nawet od mojego operatora żeby przedłużyć umowę
a żeby szybko usiądź temat zazwyczaj pytają się z imienia i nazwiska czy to ja to im odpowiadam tak: "to pan/pani dzwoni do mnie na mój prywatny numer i nie wie pan/pani do kogo się dodzwoniła?! gratuluje pracy ambicji itd" zawsze się rozłączają życząc miłego dnia
jak dzwoni i mówi że na terenie mojego miasta - pytam jakiego miasta i czy pokryją mi koszty przejazdu moim samochodem jak nie to dziękuje i do widzenia.
Nigdy nie podawaj swoich danych nawet imienia, żadnych zmyślonych jestem kimś skądś i tyle