przez gumirek » 19 gru 2018, 21:17
Tak, butla pod spodem, pewnie jakaś chuda i długa albo dwie takie. W miejsce zbiornika benzyny raczej nie wchodzi w grę, bo jak się dowiedziałem od diagnosty, kombinowanie ze zbiornikiem paliwa to jeszcze cięższy grzech niż z fotelami. Homologacja musi być, bo za brak to nawet sprawy karne się zdarzają. Jak jest w praktyce, zwłaszcza w terenówkach wszyscy wiemy. Zwykle teoria rozmija się z praktyką, bo co poradzić jak stary zbiornik zgnije, nowego nie można dostać, a używka to najwyżej odroczenie problemu o dwa lata. Dobry patent na zbiornik był opisany na Forum. Zbiornik plastikowy z Frotki, najlepiej z pompą paliwa. Jedyny problem, to brak styków rezerwy i inna charakterystyka potencjometru (wyskalowanie wskaźnika). Przymierzam się do ogarnięcia tematu przy użyciu mikrokontrolera Arduino pro. Koszt 10 zł. Rozwiązanie zapewniałoby zarówno załączanie kontrolki rezerwy, jak i dopasowanie charakterystyki czujnika, a nawet zmianę wskazania wskaźnika na desce na stan gazu po przełączeniu na LPG. Może ktoś z zainteresowanych prędzej podejmie ten temat, bo niestety ja mam teraz większy problem z tymi fotelami.
Opel Monterey LTD '95/96 3.2 - 6VD1