miras7 napisał(a):To jeszcze dorzucę pytanie - czy skrzynia manualna z reduktorem pochodzaca z Montereya 3.0 z roku 1998 będzie pasowała do Troopera 3.5 z roku 2001 bez przeróbek?
mcgiver napisał(a): i jeszcze przesuwanie belki
pocieszny napisał(a):mcgiver napisał(a): i jeszcze przesuwanie belki
to akurat najprostsza sprawa i zajmuje niewiele czasu, przestawiałem u siebie w drugą stronę (rama nowego w starym aucie) nie stwarza to żadnych problemów
a co do żywotności nie zgodzę się z Wami, moja wytrzymałą 800kkm w większości na dużych kołach, nic się z nią nie działo, olej często zmieniany i tyle, czasami chrupnęła na 3 bieguale to raz na 100 lat
z obserwacji bym nawet powiedział, że skrzynie późniejsze (3,5) są słabsze od tych z początku produkcji (3,2)
sprawdź ilość płynu w układzie sprzęgłowym i czy przypadkiem nie jest to glut, a nie płynniestety pompka i wysprzęglik mają elementy alu, a to nie jest dobre kung fu w połączeniu z płynem hamulcowym
mcgiver napisał(a):rozważałem skrzynię z polifta tym bardziej że mam jedną , ale nie mam czasu na przeróbki instalacji podciśnieniowej i elektrycznej i jeszcze przesuwanie belki .
jeśli skrzynia z dizla pasuje bez przeróbek to mogła by być.
mcgiver napisał(a):tydzień temu wymieniłem olej po prawie 80 tyś ,
pocieszny napisał(a):mcgiver napisał(a):tydzień temu wymieniłem olej po prawie 80 tyś ,
cóż jak masz takie interwały to wiesznie dziwie się
@ Jake, może i mają grubsze i rozłączane i zylion pierdół fakt jest taki że znam 3 3,5V6 z ciulowymi skrzyniami (chrupiące, latające lewarki, rzeczone synchronizatory takie se) i kilka 3,2V6 z dobrymi z przebiegiem ponad 500kkm, może kwestia użyszkodników, ale jakoś mi się nie spina fakt że w kilku 3,5 jest nie najlepiej i w zasadzie nie znam 3,2 z manualem, gdzie by był problem ze skrzynią, i powiedz mi jeszcze, po co Ci osobny reduktor? bo serio, ale nie znam przypadku zepsucia![]()
no i gabarytowo jest problem, bo trzeba wały dodatkowo zmienić
mcgiver napisał(a):pocieszny napisał(a):mcgiver napisał(a):tydzień temu wymieniłem olej po prawie 80 tyś ,
cóż jak masz takie interwały to wiesznie dziwie się
@ Jake, może i mają grubsze i rozłączane i zylion pierdół fakt jest taki że znam 3 3,5V6 z ciulowymi skrzyniami (chrupiące, latające lewarki, rzeczone synchronizatory takie se) i kilka 3,2V6 z dobrymi z przebiegiem ponad 500kkm, może kwestia użyszkodników, ale jakoś mi się nie spina fakt że w kilku 3,5 jest nie najlepiej i w zasadzie nie znam 3,2 z manualem, gdzie by był problem ze skrzynią, i powiedz mi jeszcze, po co Ci osobny reduktor? bo serio, ale nie znam przypadku zepsucia![]()
no i gabarytowo jest problem, bo trzeba wały dodatkowo zmienić
no co do interwału to że tak powiem zagapiłem się troszkei jest to niestety karygodne
![]()
W zasadzie mam już namierzoną skrzynię , za przyzwoitą kwotę tylko że sprzedawca się mnie pytał czy z reduktorem czy bez , więc stwierdziłem że w tej skrzyni o ile wiem reduktor jest integralną częścią i nie da się tego rozdzielić . Wieczorem ma dać znać ....
mcgiver napisał(a):nadal szukam skrzyni .
Zastanawiam się nad tą z diesla bo jest ich stosunkowo dużo na rynku w porównaniu z benzynowymi i są dużo tańsze.
to ma być skrzynia z 3,0 czy z 3,1 ? czy bez różnicy?
jeśli to pasuje bez żadnych przeróbek wału i belki to chyba zaryzykuję podmianę.
Jake które przełożenia są do benzyny a które do diesla z Twojego postu? skrzynia bedzie wolniejsza czy szybsza?
pocieszny napisał(a):jeśli do 3,5V6 to będzie pasowała ta od 3,0 (dzwon chyba ma tylko inny), w tym wypadku wały zostają takie same
miras7 napisał(a):Czyli AR-5 może mieć takie same przełożenia w 3.0 jak i w 3.5 ?
vico napisał(a):3,0 ma inny dzwon.
vico napisał(a):W jednej wymienny a drugi scalak.
vico napisał(a):Jedna aisin druga opel.
Jake napisał(a):miras7 napisał(a):Czyli AR-5 może mieć takie same przełożenia w 3.0 jak i w 3.5 ?
Tez sie nad tym zastanawialem! Nie znalazlem 100% jednoznacznej odpowiedzi, ale prawdopodobnie tak, bo wszystkie zrodla pokazuja ze AR5 w trooperze tylko jedne przelozenia. Przypuszczam ze ma to zwiazek z lepsza krzywa momentu dla 3.0. Ale to jest hipoteza.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości