Płyn do czyszczenia silnie zabrudzonych powierzchni

Wszystko to, co powinno znaleźć się na wyposażeniu samochodu i garażu.

Płyn do czyszczenia silnie zabrudzonych powierzchni

Postprzez gikxer » 19 sty 2025, 22:35

Jak w tytule, chciałem wam polecić płyn, który czyści chyba wszystko :)2 Używam go głównie do czyszczenia wtryskiwaczy lub pomp wtryskowych. Bierze starą wyschniętą ropę chyba lepiej niż myjka ultradźwiękowa, chyba bo jeszcze takiej nie mam. Bierze nawet nagar na tłokach ale trzeba uważać bo gryzie aluminium. Robiłem test na tłoku, pozostawiłem na noc i nagar zjadło ale tłok zrobił się porowaty. Chwilowe mycie aluminium nie robi problemu, dobrze spłukać wodą i wysuszyć najlepiej na ciepło i będzie git. Płyn mieszam pół na pół lub trochę więcej wody, jest żrący więc polecam w rękawiczkach.
Na zdjęciu części wtryskiwacza, płyn działa bardzo szybko, zdjęcie zrobione po kilku minutach od włożenia.

Obrazek

Tłok. Tak jak pisałem nie polecam zostawiać aluminium na długo w tym płynie bo tłok może być do wyrzucenia.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Polecam :)2
gikxer

Re: Płyn do czyszczenia silnie zabrudzonych powierzchni

Postprzez Jake » 19 sty 2025, 23:36

Fajnie, przydaje sie takie cos. Rusza szlam olejowy np. w skrzyni korbowej? Albo oeljonit czyli skorupe na bloku silnika z zapieczonego oleju i blota?
Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
Jake
Moderator

Re: Płyn do czyszczenia silnie zabrudzonych powierzchni

Postprzez gikxer » 20 sty 2025, 00:34

Nie testowałem na tym co pisałeś ale jak bierze nagar na tłoku to myślę, że ruszy. Szlam z grubsza bym zmył benzyną albo zmywaczem i dopiero ten środek. Nie jest drogi, niecałe 70zł za 5l, mi starcza na długo.
https://allegro.pl/oferta/schmith-uniwe ... 6353461249
gikxer

Powrót do Osprzęt i Akcesoria