webasto mokre

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

webasto mokre

Postprzez mcgiver » 23 kwi 2025, 21:28

Jak kupiłem samochód to zauwazyłem na przednim pasie jakąś serwisową naklejkę WEBASTO , niestety ani pod maską nie było pieca , ani w kokpicie sterowania. Pod maską są jakieś szczątki instalacji ; rurka paliwowa i przewód zasialnia dodatkowej pompy biegnaca do filtra paliwa , przewód sprzegajacy dmuchawę w kabinie i otwory w obudowie lewarka po czymś , co chyba było sterowaniem pieca.
Piec był zamontowany prawdopodobnie koło siłownika tempomatu i widzę że to było fabrycznie tak wykonane że ten siłownik jest zamontowany inaczej niż mam w niebieskim . W zielonym siłownik jest zamontowany na grodzi silnika na płaskiej nieregularnej stalowej płycie ,co zwiększa przestrzeń w prawym rogu komory silnika , natomiast w niebieskim ten siłownik jest zamontowany na nadkolu na specjalnym elemencie montazowym.
Własnie się zastanawiam czy to wyrywać z korzeniami , czy jest szansa na odbudowanie takiej instalacji? Miał ktoś z tym do czynienia ?
Ostatnio edytowano 24 kwi 2025, 12:13 przez mcgiver, łącznie edytowano 2 razy
dziwkowóz E36 KABRIO ZMODZONY STROKER M50B29
coupe m54b30
e30 M10B18 wąska youngtimer
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
od dużej pojemności lepsza jest jedynie jeszcze większa..
tylni napęd jest jak sex; po co jechać na ręcznym jak można dać w pizdę
mcgiver

Re: webasto mokre

Postprzez miras7 » 24 kwi 2025, 08:39

A potrzebujesz ogrzewanie ?
Z tego co pamiętam to oryginalne części Webasto są drogie, a często do starszych modeli niedostępne.
miras7

Postprzez mcgiver » 24 kwi 2025, 09:27

jakby było sprawne to by się przydało , skoro nie ma głownych elementów to nie bede stawał na rzęsach zeby to wskrzesić.
Narazie wczoraj wyrwałem pozostałości , a w przyszłości ewnetualnie jesli cos bede myslał to najtaniej bedzie chyba poszukać jakichś komponentów z chinbasto.
coupe m54b30
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
mcgiver

Postprzez Quentil » 26 kwi 2025, 10:27

Najpopularniejszy chińczyk to kopia Ebersprachera, ale przy takim "ukompletowaniu" zestawu u Ciebie to już nie ma znaczenia :)21
6VE1...
Quentil

Postprzez mcgiver » 26 kwi 2025, 14:50

tak wiem. Niemniej nie ma dostępnych zestawów mokrych na benzynę , tylko suche diesle.
Natomiast widziałem już projekty suchych pieców przerobione na mokre i raczej jeśli bym miał coś robić to własnie szedłbym w tym kierunku i niestety trzeba by gdzieś upchać zbiornik na gnojówkę. W każdym razie jest to do ogarniecia poniżej 1tyś zł.
coupe m54b30
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
mcgiver

Postprzez pocieszny » 27 kwi 2025, 09:47

mcgiver napisał(a):tak wiem. Niemniej nie ma dostępnych zestawów mokrych na benzynę , tylko suche diesle.
Natomiast widziałem już projekty suchych pieców przerobione na mokre i raczej jeśli bym miał coś robić to własnie szedłbym w tym kierunku i niestety trzeba by gdzieś upchać zbiornik na gnojówkę. W każdym razie jest to do ogarniecia poniżej 1tyś zł.

są piece kombi, suche+mokre poszukaj sobie na ali jest tego troche, są też na benzyne czy nawet na LPG (ale te ostatnie to raczej do przyczep kempingowych)
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez mcgiver » 27 kwi 2025, 20:47

pocieszny napisał(a):
mcgiver napisał(a):tak wiem. Niemniej nie ma dostępnych zestawów mokrych na benzynę , tylko suche diesle.

są piece kombi, suche+mokre poszukaj sobie na ali jest tego troche, są też na benzyne czy nawet na LPG (ale te ostatnie to raczej do przyczep kempingowych)

ok dobrze wiedzieć :)2
coupe m54b30
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
mcgiver

Powrót do Isuzu Trooper II FL / Opel Monterey B (1998-2002)