Klekotanie na zimnym silniku 3.2 V6

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Klekotanie na zimnym silniku 3.2 V6

Postprzez croochy » 07 sty 2011, 00:01

dla posiadaczy 3.2 znalażłem taką oto informacje serwisową wypuszczoną przez isuzu

Engine Valve Train - Ticking Noise
BULLETIN NUMBER:
SB00-01-S009

ISSUE DATE:
SEPTEMBER 2000

GROUP:
ENGINE

TICKING SOUND FROM HYDRAULIC VALVETRAIN
(Supersedes SB00-01-S002)

NOTE : This service bulletin is being revised to update parts information.

AFFECTED VEHICLES

Some 1997 and earlier Trooper (UX) and Rodeo (UC) V6 models

SERVICE INFORMATION

Condition:
The above affected vehicles may exhibit a condition of ticking sounds coming from the valvetrain during normal operation.

Possible Cause:
One or more hydraulic lash adjusters do not fully extend due to varnish build-up inside. This condition results from exceeding the required oil and filter change intervals. Severe driving conditions require more frequent oil and filter changes. (Refer to appropriate Owner's Manual or Workshop Manual for details.)

Correction:
A typical repair for the condition may involve the replacement of the affected rocker arm(s), and rocker shaft(s). However, follow the information in this bulletin to perform an oil/filter change using 0W-30 Mobil 1 synthetic engine oil, prior to replacing any valvetrain component.

NOTE : Although the current recommended engine oil for these engines is 10W-30 API SJ, the 0W-30 synthetic engine oil allows air in the hydraulic lash adjusters to bleed out quickly and removes the varnish that is preventing hydraulic lash adjuster piston travel.

Service Procedure
1. Drain the engine oil, replace the oil filter with a Genuine Isuzu oil filter, and refill the crankcase with 0W-30 Mobil 1 synthetic engine oil.

2. With the engine warm, run it at 2,500 rpm for 30 minutes.

^ If the ticking noise goes away, return the vehicle to the customer.

^ If the ticking noise persists, proceed with step 3.

3. Let the motor run at idle and use a stethoscope or Steel screwdriver to determine which bank is noisy. Once you have determined the location, turn the key off. (Figure 1)

4. Remove the cylinder head cover on the noisy bank.

5. Inspect each rocker arm for clearance at the valve (when the rocker is on the base circle of the cam and the valve is closed). The noisy rocker arms are the ones with clearance. (Figure 2)

NOTE : Each cylinder head has one oil pressure relief valve that controls oil pressure to its rocker arms. If all rocker arms on one cylinder head have clearance and/or the rocker arm pivot shaft is worn, then the cylinder head oil pressure relief valve may be stuck open. In this case, refer to the appropriate Workshop Manual for additional troubleshooting procedures.

6. Remove the ticking rocker arm assembly, and inspect the wear pattern of the hydraulic lash adjuster surface that contacts the valve stem (the intake rocker arm is located under the camshafts, which require timing belt removal).

7. Carefully remove the Hydraulic Lash Adjuster(s) from the Rocker Arms using your fingers. (Figure 4)

IMPORTANT : Do not damage the O-Ring on the outside of the Hydraulic Lash Adjuster, or you will have to replace the entire rocker arm (the Hydraulic Lash Adjuster cannot be ordered separately). When replacing an exhaust rocker arm, replace its intermediate rocker arm too.

8. Insert a paper clip into the hole at the top of the Hydraulic Lash Adjuster and depress the spring loaded check ball, while completely pushing in the piston at the opposite end. Some traces of oil may come out of the check ball hole. (Figure 5)

9. Carefully remove and retain the Hydraulic Lash Adjuster O-Ring. Spray the Hydraulic Lash Adjuster piston with carburetor cleaner to remove any varnish (while holding the piston in). (Figure 6)

10. Submerge the Hydraulic Lash Adjuster in new cleaning solvent; (while depressing the check ball) pump the piston repeatedly to allow the cleaning solvent to penetrate through the Hydraulic Lash Adjuster. (Figure 7)

11. Submerge the Hydraulic Lash Adjuster in clean 0W-30 Mobil 1 synthetic engine oil, (while depressing the check ball) pump the piston repeatedly to allow 0W-30 Mobil 1 synthetic engine oil to penetrate through the Hydraulic Lash Adjuster. Then allow the piston to extend fully, to fill the Hydraulic Lash Adjuster with oil.

12. Reinstall the Hydraulic Lash Adjuster O-Ring.

13. Lube the Rocker Arm bore that houses the Hydraulic Lash Adjuster with 0W-30 Mobil 1 synthetic engine oil, then push the Hydraulic Lash Adjuster back into place.

14. Inspect for leaks at the check ball and piston by attempting to compress the Hydraulic Lash Adjuster without depressing the check ball (The Hydraulic Lash Adjuster should not leak or compress).

NOTE : Oil filled Hydraulic Lash Adjuster will hold its valve off the seat for several crank revolutions. This may cause the engine to run rough for a short period after starting. To prevent this, select one cylinder and bleed some oil off the Hydraulic Lash Adjuster (depress the Check Ball and compress the piston 1/4 of the way down). This will allow the valve to close. Do not remove all of the oil or the valves spring and cam will collapse the Hydraulic Lash Adjuster permanently.

15. Reassemble the engine using new cylinder head cover gasket (see Parts Information) and apply some gasket seal at the corners where the cam tower gasket and cylinder meet. Torque the Cylinder head cover bolts to 8 Nm (69 lb. in) using hand tools only.

16. Start the engine and listen for noise.

17. Remind the customer, "More frequent oil changes can prevent varnish accumulation." Also recommend to use minimum oil rating of: API Service SG, but SJ is preferred.
Nie polemizuje z debilami
croochy

Re: Klekotanie na zimnym silniku 3.2 V6

Postprzez Wieża30 » 07 sty 2011, 07:52

no to musisz wymienić te szklaneczki pod wałkami rozrządu ,zwane samoregulatory , a jak i to nie pomoże to masz wyrobione gniazda w głowicy co te samoregulatory siedzą , z tym da się żyć :lol:
Wieża30

Postprzez pocieszny » 07 sty 2011, 09:43

nie musi :)21
bo jak czytasz to jest to postępowanie dla osób którym w silniku napierdziela non stop a nie przy rozruchu ;)
bo przy rozruchu to nie ma szans żeby nie stukały :)21
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez rudobrody » 09 sty 2011, 19:12

albo ciśnienie oleju leży...Poza tym tak jak już pisałem ta przypadłość dopada wcześniej czy później japońce z przebiegiem bliskim 200kkm. Trzeba się przyzwyczajać i z czasem przechodzić na olej w kierunku minerala.
"Jeżeli twierdzisz, że możesz coś zrobić, to możesz i jeżeli twierdzisz, że czegoś nie możesz, masz rację"- H. Ford
rudobrody

Postprzez skiczu » 10 sty 2011, 10:24

Tyle, że musi być jakaś przyczyna tej "przypadłości" i najlepiej byłoby ją znaleźć i dostać Nobla od wszystkich użytkowników Japońców... ;)
"Dobrze zrobione jest lepsze niż dobrze powiedziane" - Benjamin Franklin
2.6
Ból fizyczny jest niczym w porównaniu z cierpieniem duszy - Skiczu
skiczu

Postprzez croochy » 10 sty 2011, 12:44

ja pokazac Wam droga która podąrzać musicie Wy, aby nogrode nodla dostać :)21
croochy

Postprzez Wieża30 » 10 sty 2011, 12:55

ja wiem 8-) moto doktor załatwi sprawe 8-) 8-) :)21 :)21
Wieża30

Postprzez BUNNY_PL » 10 sty 2011, 23:29

croochy napisał(a):. This condition results from exceeding the required oil and filter change intervals. Severe driving conditions require more frequent oil and filter changes.

I wsyztsko jasne
BUNNY_PL

Postprzez skiczu » 11 sty 2011, 01:02

Dopompujcie mu kompresji i będzie OK :)2 :)21
"Dobrze zrobione jest lepsze niż dobrze powiedziane" - Benjamin Franklin
2.6
Ból fizyczny jest niczym w porównaniu z cierpieniem duszy - Skiczu
skiczu

Postprzez gumirek » 11 sty 2011, 14:09

croochy napisał(a):Remind the customer, "More frequent oil changes can prevent varnish accumulation."

Coś jednak musi być z tymi lakami, bo gdy kupiłem Montka, rzeczywiście klekotał jeden popychacz na zimnym silniku, a po ok. roku przy terminowych zmianach oleju półsyntetykiem Mobila klekotanie ustąpiło - nawet podczas uruchamiana w większe mrozy. Inny problem jednak pozostał - żłopie litrę oleju na 1000 km zapewniając sobie ciągłą dostawę świeżego towaru :)21 Mam nadzieję, że nowy komplet uszczelniaczy zaworów unormuje mu apetyt :)2
Opel Monterey LTD '95/96 3.2 - 6VD1
gumirek

Postprzez pocieszny » 11 sty 2011, 14:45

na poziomie 1 litra na 2500km :)21
ten silnik troche oleum żłopie i nic nie poradzisz ;) :)2
pocieszny

Postprzez croochy » 11 sty 2011, 14:50

ale ciągle świeży :)21
croochy

Postprzez pocieszny » 11 sty 2011, 17:05

no ba :)21
w ogóle to u mnie dostał ful wypas Texaco :)2
aż się dziwie że z tej chemii nie poszły uszczelniacze :)21
pocieszny

Postprzez peterek66 » 09 mar 2011, 21:42

gumirek napisał(a):
croochy napisał(a):Remind the customer, "More frequent oil changes can prevent varnish accumulation."

Coś jednak musi być z tymi lakami, bo gdy kupiłem Montka, rzeczywiście klekotał jeden popychacz na zimnym silniku, a po ok. roku przy terminowych zmianach oleju półsyntetykiem Mobila klekotanie ustąpiło - nawet podczas uruchamiana w większe mrozy. Inny problem jednak pozostał - żłopie litrę oleju na 1000 km zapewniając sobie ciągłą dostawę świeżego towaru :)21 Mam nadzieję, że nowy komplet uszczelniaczy zaworów unormuje mu apetyt :)2

Ta ... 8-)
Fuck! Brnę przez całe forum szukając mądrej głowy, bo mi jeden zawór klepie jak kowal co na akord robi. Wymieniłem mu oil i filter, pogłaskałem, dobrym słowem obdarowałem i sru... odpalamy a tu cisza :o . Morda mnie się roześmiała przemożebnie, radość wielka ogarnęła, nawet drania po kierownicy poklepałem :) . Umyłem rączki, zjadłem kolację i wracać czas do domu, odpalam.... a tam ten jeb....y kowal, napier.....la jak jasna cholera :evil: , mało mnie szlag na miejscu nie trafił bo taki klekot z zaworów (jednego dokładnie), jak by się dwa kościotrupy na blaszanym dachu ganiały. Wściekły wsiadłem do Montka i pojechałem. Teraz mam tak, że czasami klepie, czasami nie, czasami ciszej, czasami głośniej i nie wiem czy dawać do mechaniora? Samoregulator zaworów kosztuje kiele 50,- PLN`ów, ciekawe ile za robociznę krzyknie a może połączyć to z wymianą paska rozrządu?
Co sądzicie dobre ludki z dużym doświadczeniem?
BYŁ: Montek 3.2 V6 1992 Obrazek Obrazek
JEST Citroen ZX Aura 1.9 TD i zapierdala jak należy :twisted:
peterek66

Postprzez croochy » 09 mar 2011, 22:02

no 24 zawory x50 zł :roll:
croochy

Postprzez Wieża30 » 10 mar 2011, 09:08

Że tak powiem że się wtrące , ja kiedyś w Audi też wymieniłem wszystkie samoregulatory bo mi któryś nap.... i dalej to samo było :shock: a wiesz dlaczego :?: bo te gniazdo co siedzi w nim samoregulator się wyrobiło i dopiero druga głowica pomogła :roll: :lol:
Wieża30

Postprzez pocieszny » 11 mar 2011, 13:42

a jakie oleum wlane??
bo przy 10W40 to mus klepie chwile,
jeśli klepie 1 ro zawsze szansa że syf jakiś się napatoczył :)21 przed następną wymianą dolać mu specyfik do czyszczenia, potem zalać dobrym olejkiem ;) klepać będzie ale tylko chwilke :)21
pocieszny

Postprzez Silvestr » 11 mar 2011, 22:04

U mnie nieraz na zimnym poklepie, ale tylko przez chwilę. Szczerze mówiąc, to już nie pamiętam kiedy to słyszałem. Jak kupowałem Montiego to poprzedni właściciel dał mi w woreczku wszystkie popychacze. Twierdził, że przed wymianą mu klepały. Trochę się podobno zdziwił, jak po wymianie było podobnie :)21
Silvestr: Opel Monterey 3.2 LTD, 265/70 R16
Skot 8x8
Wcześniej:
Isuzu Trooper 2.6i
Nissan Pickup D-22 Double Cab 2.7 TDI
Silvestr
Administrator

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)