Sprzeglo

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Re: Sprzeglo

Postprzez wojtekkk » 19 sty 2012, 12:11

jeden pompuje pedał głośno licząc powiedzmy do pieciu- na pięć wciska na maxa i trzyma w podłodze a w tym momencie drugi luzuje odpowietrznik przy wysprzegliku i praktycznie od razu zakreca go spowrotem-dopiero teraz ten od pedału moze odpuścić. i tak do skutku. Oczywiście pamietac by sprawdzać płyn w zbiorniczku bo będzie go ubywało. Przed pierwszym razem mozna jeszcze zastosować metode na przelewke czyli luzujesz odpowietrznik przy wysprzęgliku by płyn się sączył i dolewasz tylko do zbiorniczka (tak by nie odkryć pływaka w pompce)-wypchnie powietrze i faza odpowietrzania sie troche skróci.
Jest jeszcze sprawa tego typu ze jak masz nowy wysprzęglik to teraz najszybciej puści pompka-jako że to element najbardziej zjechany. Ja zawsze mam zestaw naprawczy pompki i wysprzęglika oraz dota ze soba- w razie W jestem w stanie w pół godziny przywrócić sprzęgło
mania 3,1tdi---+2,safari,........plany już są ale szukam sponsora
wojtekkk

Postprzez BUNNY_PL » 19 sty 2012, 19:26

Jak nie odpowietrzałeś to :

ściągnij pokrywę zbiorniczka.

napompuj pedał kilka razy

wejdź po auto - Nałóż na końcówkę przezroczystą rurkę.

Odkręć nakrętkę pod gumką wysprzeglika - obserwuj jak lecą bąbelki. Jeśli przestaną lecieć - zakręć , napompuj pedał kilka razy i znowu to samo.

Procedurę wykonujemy aż nie będzie bąbelków lub pedał będzie twardy.

W Twoim przypadku to może być też pompa sprzęgła. Zobacz czy u z górnej części pedału sprzęgła wycieka płyn. Dziwne działanie pedału, jakieś zgrzyty , właśnie wskazują na zużycie pompy sprzęgła.
BUNNY_PL

Postprzez croochy » 19 sty 2012, 23:24

w dwie osoby, troche to trwa. Chyba że masz jak cisnieniowo zaciągnąc płyn przez odpowietrznik na wysprzęgliku
Nie polemizuje z debilami
croochy

Postprzez Herflick » 06 lut 2012, 23:47

zapomniałem napisać ;) że już wszystko git, odpowietrzyli mi jakimś podciśnieniowym czymś i śmiga od tamtego czasu super.
Opel Monterey 3,1LTD 96r, Yamaha XJ600N, Husqvarna TE450
Herflick

Postprzez Bri » 08 mar 2012, 21:18

croochy napisał(a):w dwie osoby, troche to trwa. Chyba że masz jak cisnieniowo zaciągnąc płyn przez odpowietrznik na wysprzęgliku

3 osoby;]

1 - pod autem, manewruje odpowietrznikiem + rurka + spory słoik ;]
2 - w aucie - pedałuje.
3 - przed autem (okolice lewego lusterka ;) ), dolewa nowego płynu na bieżąco. Zbiornik jest mały, po co biegać?

W 3 osoby robota na 2-3 minuty.
We 2 dochodzi bieganie z dolewaniem, :)21
Bri

Postprzez Wieża30 » 09 mar 2012, 13:25

Masakra ?!
Wieża30

Postprzez blublu1 » 25 maja 2012, 08:45

Witajcie . Mam problem mały ze sprzęgłem . Jak zimny silnik to pedał sprzęgła jest miekki i pracuje w miare oki . Jak silnik i co za tym idzie wszystko obok sie nagrzeje , jakoś tak dziwnie twardnieje . Co to może byc ?
Monty 92' 3.1 TD RS , 31"/10,5 r15 , lift 2" IM ,Safari , kurnik ...
blublu1

Poprzednia strona

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)