Problem z przednim napędem

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Re: Problem z przednim napędem

Postprzez pocieszny » 22 mar 2013, 09:09

to podciśnienie co idzie do alternatora :)21 to dokładnie jest Vakupompa, czyli to co robi podciśnienie w silniku 3,1 jeśli nie jest podpięte napędy nigdy działać nie będą :)3
zresztą większość działać nie będzie :)3
Obrazek
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez szutam » 10 kwi 2013, 20:14

od świeże temat auto smiga jak ta lala i dzisiaj za uwarzyłem brak napędu przedniego u mnie jest sprawa taka
mam wywalone pod ciśnienia i wstawiona jest długa półoś bez żadnych mechanizmów nie mam sprzęgiełek
podniosłem przód do góry i koła nie reagują każde sobie się kręci powinien mechanizm różnicowy działać
moje podejrzenia ze półoś poszła
szutam

Postprzez LUCYFER » 10 kwi 2013, 20:17

U mnie był przegub,,,
LUCYFER

Postprzez szutam » 10 kwi 2013, 20:46

kręcę kołem przegub się kręci podejrzewam długą półoś albo dyfer nie wiem jak rozbiorę będzie wiadomo
szutam

Postprzez szutam » 17 kwi 2013, 20:14

problem rozwiązany wyskoczyła półoś z przegubu frezy poharatało, zabezpieczenie zerwało
wsio zrobione miałem w zapasie cały komplet i śmiga
szutam

Postprzez MagurMan » 14 maja 2013, 11:08

Przy pełnym skręcie coś jakby hamowało auto i potem puszcza (słychać sutkot) i znowu przytrzymuje.

Czasami to jest mocne czasem slabe. Czasam tylko tyrkocze.

Przegub albo piasta. Ale która stronę rozebrac? Jak w obie ten sam problem. Mechanik powiedział zeby wymienić oba przeguby i 2 piasty i będzie ok -lol.

Najgorzej jest na 4x4- nie gdzie parkować. Jak tylko tył to problem mało natarczywy. Lozyska zrobione, zbieżność, krzyzaki z przedniego walu.
MagurMan

Postprzez danti » 14 maja 2013, 11:32

MagurMan napisał(a):Najgorzej jest na 4x4- nie gdzie parkować.

wiesz, że 4x4 nie jeździ się na czarnym...?
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
http://www.roztocze4x4.pl
Facebook
danti

Postprzez MagurMan » 14 maja 2013, 12:09

Nie słyszałem. Wiem ze jest większe zużycie podzespolow i ogumienia, ale zeby nie jeździć? To po co mi 4x4 jak nie można używać na asfalcie? Ja używam terenowca bo mieszkam w górach i jak u mnie jest jeszcze 40 cm śniegu to na dole jest czarno i sucho. Nawet na moim podjezdzie 3km po asfalcie jest co kawałek czarno a potem ślisko. Na 2 łapach strasznie sie auto męczy.

Nigdy nigdzie nie widziałem w instrukcji zeby nie używać 4x4 na asfalcie.

To co mi strzela i blokuje było w tym aucie od początku- taki kupiłem. Terenowek mam na swoim kacie już kilka, i nie miałem problemu przez to ze jeżdżę na 4 łapach po mieście czy asfalcie. Zresztą w terenie też przy maks skręcie blokuje. To blokowanie z okolic przegubu a nie z kontaktu opony z asfaltem.

Btw zawsze jak jest ślisko (śnieg, ulewa, liście) zapinam przód bo jest bezpieczniej :) Zdaje sobie sprawę ze wtedy promien skrętu jest większy i zużycie podzespolow, ale taki chciałem i kupiłem samochód.

Tylko nie wiem która stronę rozgrzebać zeby wymienić co jest zepsute. W patrolu taki objaw miałem to była piasta. Mechanik stwierdził w 5 minut(specjalista od 4x4), tylko śpiewa tyle za robote, ze wolę sam znaleźć co jest i to zrobic u kogoś z normalna stawka.

A w ladzie 4x4 miałem spiete na stałe-taka konstrukcja :p
MagurMan

Postprzez pocieszny » 14 maja 2013, 12:26

ty może poczytaj cokolwiek zanim rozpierdzielisz to auto do końca :)21 :)3
pocieszny

Postprzez danti » 14 maja 2013, 12:59

Monterey, trooper i pochodne isuzu/opel nie mają międzyosiowego mechanizmu różnicowego, przód z tyłem jest spięty na sztywno: 50% mocy na przód i 50% na tył.
Przy skręcie os przednia pokonuje większą drogę niż oś tylna. Na suchym asfalcie/betonie/czymś dobrze przyczepnym koła nie mogą się ślizgnąć i dlatego wystepują mocne naprężenia podzespołów napędowych (przeguby, półosie, mosty, skrzynia, reduktor), wreszcie jebnie Ci to, co jest najsłabsze. Jak jest ślisko to naprężenia są redukowane poprzez uślizg opon.

a strzela Ci przegub prawdopodobnie.

edit: a instrukcję obsługi 4x4 powinieneś mieć po lewej stronie kierownicy, na wysokości lewego kolana. albo po prawej stronie kierownicy, na wysokości prawego kolana :D
Ostatnio edytowano 14 maja 2013, 13:15 przez danti, łącznie edytowano 2 razy
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
Facebook
danti

Postprzez mfw » 14 maja 2013, 13:00

Odpowieź jest prosta.
Brak Centralnego Dyfera powoduje że nie powinieneś jeździć po asfalcie z zapiętym 4x4.
W pewnym przybliżeniu tak jak byś chciał jeździć po czarnym z zblokowanymi mostami.
ISUZU Trooper 3.1 RS, LSD, EGR, ABS, Safari Snorkel, BodyLift +1", BFG AT 31"
http://driiive.com/ub/2111/img
mfw

Postprzez danti » 14 maja 2013, 13:12

MagurMan napisał(a): W patrolu taki objaw miałem to była piasta.

Patrol, przynajmniej Y60, ma taki sam system jak isuzu... Jak Ty jeździłeś??

Edit: a jakie masz sprzęgiełka? automaty czy manuale?
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
Facebook
danti

Postprzez MagurMan » 14 maja 2013, 13:29

W ogóle nie ma? Czytałem kiedyś ze sie im blokuje na reduktorze, a tak to jest podział. Musze wziasc go na podnosnik i pokręcic. Jak zaciągnę ręczny (tył zablokowany) to przodem nie powinno sie dać kręcić bo na przednia i tyłna os musi iść 50/50? Sprawdzę czy czasem nie może być 100%na przód i dam znać.

Jak tak będzie to zostanie katowanie auta, albo zmiana... Góry nie zmienię tak łatwo

edit:
patrol gr long i znam gościa co tych patroli miał 4 (i nic takiego nie mówił)
patrol już tak jeździ u mnie z 5 lat tylko ta piasta poszła raz (związanego z przeniesieniem napędu, bo inne rzeczy to tragedia, ten model patrola u mnie jest chyba jakiś mega wadliwy)

montek 93 manualne wprzegielka, rs, 3,2 gaz.
MagurMan

Postprzez miras7 » 14 maja 2013, 18:00

MagurMan napisał(a):A w ladzie 4x4 miałem spiete na stałe-taka konstrukcja :p

Ale tam jest centralny mechanizm różnicowy. Dopiero jak go zblokujesz to masz układ jak w Trooperze przy załączonym 4x4.
miras7

Postprzez wojtekkk » 14 maja 2013, 20:45

czegoś tu nie kumam
-zjeździłeś wiele aut 4x4
-twoj mechanior to mega spec (z tego co piszesz)
i nagle zdziwiony jesteś czymś co powinieneś wiedzieć a przynajmniej twój spec
sprawa jest o o tyle zaskakująca że jak wspomniano rozwiazanie na sztywno jest w oplach/isuzu, wszystkich nissanach,większości miśków,połowie jak nie więcej toyot,kiach,daihatsuu i pewnie jeszcze troche. Z popularnych sprzętów to stały centralny dyfer maja jedynie LR,łada i troche jeepów. Rozumiem że traktujesz auto uzytkowo a nie krajoznawczo-ale to tym bardziej powinieneś rozwinąć swoją wiedze bo potrzebujesz auta by dotrzec do domu.
co do jazdy w warunkach zmiennych (czylisliski/twardo) to przy tym rozwiazaniu tez sa metody.
tak swoja droga to mysle że przegub masz okk a co najwyzej na automacie przeskakuje
mania 3,1tdi---+2,safari,........plany już są ale szukam sponsora
wojtekkk

Postprzez MagurMan » 15 maja 2013, 10:15

wojtekkk napisał(a):czegoś tu nie kumam
-zjeździłeś wiele aut 4x4
-twoj mechanior to mega spec (z tego co piszesz)
i nagle zdziwiony jesteś czymś co powinieneś wiedzieć a przynajmniej twój spec
sprawa jest o o tyle zaskakująca że jak wspomniano rozwiazanie na sztywno jest w oplach/isuzu, wszystkich nissanach,większości miśków,połowie jak nie więcej toyot,kiach,daihatsuu i pewnie jeszcze troche. Z popularnych sprzętów to stały centralny dyfer maja jedynie LR,łada i troche jeepów. Rozumiem że traktujesz auto uzytkowo a nie krajoznawczo-ale to tym bardziej powinieneś rozwinąć swoją wiedze bo potrzebujesz auta by dotrzec do domu.
co do jazdy w warunkach zmiennych (czylisliski/twardo) to przy tym rozwiazaniu tez sa metody.
tak swoja droga to mysle że przegub masz okk a co najwyzej na automacie przeskakuje
MagurMan

Postprzez danti » 15 maja 2013, 10:24

wojtekkk napisał(a):tak swoja droga to mysle że przegub masz okk a co najwyzej na automacie przeskakuje

MagurMan napisał(a):montek 93 manualne wprzegielka, rs, 3,2 gaz.

Manuale ma, rozkręć sprzęgiełka, przeczyść, sprawdź, czy załączają się jak trzeba.
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
Facebook
danti

Postprzez MagurMan » 15 maja 2013, 14:21

danti napisał(a):
wojtekkk napisał(a):tak swoja droga to mysle że przegub masz okk a co najwyzej na automacie przeskakuje

MagurMan napisał(a):montek 93 manualne wprzegielka, rs, 3,2 gaz.

Manuale ma, rozkręć sprzęgiełka, przeczyść, sprawdź, czy załączają się jak trzeba.

od tego zacząłem. Były czyste,
przedmuchalem powietrzem, działały ok. Chodzą lekko. Zapinają ładnie.

Wyjąłbym przegub i jego sprawdził, bo to częsta bolączka aut. Ale nie wiem który... Jak to sprawdzić która Strona? Jakieś sugestie?

Co do jazdy na 4x4 to znaczy ze auta sa naprawdę wytrzymale i jazda bez centr mech różni nie zabija przeniesienia napędu. Jedynie opony szybciej schodza. Nie wiedziałem ze nie ma mech między osiowego. Skoro tyle zdań jest takich samych to macie racje. Ale i tak sprawdzę jak bede na podnosniku. Człowiec uczy sie cale życie :)

Mój rs kiedyś był automatem, teraz manual. Przy zmianie skrzyni zmienia sie też skrzynie reduktora?
MagurMan

Postprzez danti » 15 maja 2013, 14:53

MagurMan napisał(a):Wyjąłbym przegub i jego sprawdził, bo to częsta bolączka aut. Ale nie wiem który... Jak to sprawdzić która Strona? Jakieś sugestie?

Wejdź pod niego, pokręć i poszarp półośkami, może jest luz na jednej większy niż na drugiej. Ale to tylko pomysł, nie wiem czy zadziała :)

Moje przeguby jak maja dość, to mówią: trrrtrtrrtrrrtrrr :) z której strony wydaje Ci się, że terkoczą, z tej sprawdź :)
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
Facebook
danti

Postprzez pocieszny » 15 maja 2013, 14:55

MagurMan napisał(a): sa naprawdę wytrzymale i jazda bez centr mech różni nie zabija przeniesienia napędu.

nie ma :)3
jeśli sądzisz że są podaj jakieś przykłady
\co do reduktora zwykle się zmienia ponieważ sposób mocowania jest inny i długość wałów też się różni
pocieszny

Postprzez MagurMan » 15 maja 2013, 15:13

danti napisał(a):
Wejdź pod niego, pokręć i poszarp półośkami, może jest luz na jednej większy niż na drugiej. Ale to tylko pomysł, nie wiem czy zadziała :)

Moje przeguby jak maja dość, to mówią: trrrtrtrrtrrrtrrr :) z której strony wydaje Ci się, że terkoczą, z tej sprawdź :)

jak go podniose to nie ma problemów. Kręci sie lekko w każdym kierunku i konfiguracji. Tyrkania nie słychać.

Klopot jest tylko jak stoi na ziemi. może pojadę powoli i ktoś idąc zaraz przy kole coś usłyszy... Dzieki :) bede kombinował coś albo czekał dalej aż walnie... :P
MagurMan

Postprzez MagurMan » 20 maja 2013, 11:55

Tyrka przy jeździe na wprost i czasami w skręcie. Więc jednak przegub wewnętrzny i może zew.

Czy ktoś z was kupował w miarę tani przegub? 150-200 zł? W ic mi kiedyś doradzili żebym kupił do audi tani przegub i lepsza gumę. Bo one sie głównie guma różnią a śmigaja tak samo. Auto mamy jeździ tak już 2 lata i przegub działa super.

Stąd moje pytanie czy kupował ktoś tani do montka? Da radę przy tej masie i jeździe częstej w lekkim terenie? Czy komuś sie rozleciał taki tani przegub mając dobre gumy?
MagurMan

Postprzez danti » 20 maja 2013, 12:01

Ja na takich jeżdżę, kupione w IC w okolicach 200zł.
U mnie padaja tylko zewnętrzne, ale ja mam lift duży a most nie obniżany jeszcze, więc kąty pracy półosi są zbyt duże.
Tylko pamiętaj, że w Montku to były ze 3 rodzaje przegubów... różnią się ilością zębów.
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
Facebook
danti

Postprzez MagurMan » 20 maja 2013, 13:13

Można to jakoś sprawdzić przed rozbieraniem? Nr silnika? Rok? Z tego co patrzę to chyba do 96 był ten na 26 zębów, a potem 33. Ale może to błędna teoria?

Rs 1993 3.2 automat opel uboga wersja (bez klimy, foteli grzanych)
MagurMan

Postprzez danti » 20 maja 2013, 13:15

Nie wiem jak to sprawdzić ... ja mam 33 zęby, wcześniej było mniej.

albo odwrotnie... :P
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
Facebook
danti

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)