klima

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

klima

Postprzez Bobbie » 29 lip 2013, 22:33

Z racji tego, że chcę przygotować autko na wyprawy w bardzo południowe strony, muszę spowodować klimę.
Z tego co obsmatrałem pod maską, to mam sprężarkę, chłodnicę, jakąś małą puszeczkę po prawej stronie za atrapą i trochę rurek. A, i jeszcze mam guzik na desce, który działa ale chłodu nie daje.... :evil:
Podobno, (jak kupowałem to mi koleś powiedział) brakuje jakiegoś modułu co jest doczepiany do dmuchawy.
Jak ktoś z was wie o co chodzi, to będę wdzięczny za podpowiedzi.
Thanx from mountains :)21
cośtam, cośtam
Bobbie

Re: klima

Postprzez kalex » 30 lip 2013, 10:54

Kolego widzę że jesteś z Wrocławia. Podskocz do Radwanic (chyba że się już przenieśli) , zaoszczędzisz czasu i może pieniędzy. A jak czegoś Ci brakuję to tam też to znajdziesz. AutoDelta.
kalex

Postprzez Bobbie » 30 lip 2013, 18:30

No tak, ale nie sztuka iść do kina jak sie ma pieniądze...
Dzieki za cenną radę.
cośtam, cośtam
Bobbie

Postprzez kalex » 30 lip 2013, 19:36

Nie bardzo rozumiem. Zapewne itak ,z tego co piszesz będziesz musiał nabyć jakiś przekaźnik. Więc podjechałbyś zapytał czego brakuje i ewentualnie kupił te części.
kalex

Postprzez Bobbie » 30 lip 2013, 21:37

Nie no, łudziłem się, że ktoś mi coś podpowie.... Np. zrób to i to, poszukaj tam, a sprawdziłeś czy... .
Ja wiem że DELTA leczy ze złudzeń o samodzielnej naprawie naszych aut, ale jak tak, to to FORUM można ograniczyć do zakładki "POLECANE WARSZTATY" :x .
Założyłem ten wątek (i ten o tempomacie), bo mam nadzieję, że ktoś ma doświadczenie w tym temacie i będzie się chciał nim podzielić :P .
Ale co by nie było, to najlepsze kasztany na Placu Pigalle... ;)
cośtam, cośtam
Bobbie

Postprzez kalex » 31 lip 2013, 05:52

Sorki Kolego ,ale to nie LRforum czy landklinika czy jeepnieci. I naprawdę mimo szczerych chęci nie wiem którego "modułu przy dmuchawie" ci brakuje.
I dlaczego go brakuje - ktoś dokładał klimę? Zrób zdjęcie wtyczki, odpal sprężarkę na" krótko" ,sprawdź czy masz gaz - bo puki ca to wiem że masz przycisk skraplacz i separator.
kalex

Postprzez Bobbie » 31 lip 2013, 08:19

I sprężarka też jest... Brakuje elementu, który jest w kabinie. Rzekomo jest to moduł dokładany do dmuchawy (nie wiem jak to się nazywa), że niby wszystko ma pasować :shock:
U mnie ktoś dokładał klimę ale nie skończył - z grodzi nie wychodzą rurki, jest tylko zaślepka.
Czy to może być to? Tylko czy pasuje z angola? Wg gościa z Allegro to nagrzewnica klimatyzacji :|
Załączniki
3378137250.jpg
3378137250.jpg (63.64 KiB) Przeglądane 7511 razy
cośtam, cośtam
Bobbie

Postprzez Bobbie » 31 lip 2013, 20:39

Właśnie kupiłem nagrzewnicę klimy i spróbuję ją w łykend zamontować. Okazuje się, że są jakieś dwie wtyczki - mam nadzieje, że jak rozbiorę deskę, to znajdę instalację do ich podpięcia :?. Do dokupienia został mi brakujący przewód - nowy 80zł na Alledrogo :) . Wygląda na to, że wszystko powinno spasować....

:!: PROŚBA :!:
Chciałbym prosić o zdjęcia z komory silnika auta z klimą - niby wszystko jest OK, ale mam małą wątpliwość - nigdzie niema zaworków do nabijania klimy :cry: to jak mam ją nabić :?:
Gdzie są te zaworki - podeślijcie info albo zdjęcia. Jak to ogarnę, to się okaże, że klima w Montku jest banalną sprawą i każdy będzie sobie mógł w zasadzie sam sklecić.
cośtam, cośtam
Bobbie

Postprzez LUCYFER » 31 lip 2013, 20:45

Zaworki są na ścianie grodziowej po obu stronach,
LUCYFER

Postprzez Bobbie » 31 lip 2013, 21:09

podeślij jakąś fotkę jak możesz, bo ani w tym co kupiłem ani w tym co mam w aucie nie widzę tych zaworków :(
W 3.0 jest jeden na tym przewodzie, którego mi brakuje (od parownika do skraplacza) i pewnie by spasowało ale końcówki inne...
cośtam, cośtam
Bobbie

Postprzez Bobbie » 05 sie 2013, 22:34

No i moduł zamontowany :D Wszystko spasowało jak w fabryce.
Ale tu kończy się miód - co prawda jedna wtyczka jest i wszystko pasi, ale na module jest jakaś druga wtyczka. Rozgrzebałem całą elektrykę i niema drugiej połowy :!:
To teraz jestem ciekaw co powie spec od klimy - brak jakiejś elektryki pewnie będzie nie do przejścia. W środę pierwsze podejście - dam znać co dalej.
cośtam, cośtam
Bobbie

Postprzez pocieszny » 06 sie 2013, 08:48

1 jesyt od czujników 2 od klimatronika
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez Bobbie » 07 sie 2013, 21:35

No dobra, ale tą drugą to chyba zaczarowanym ołówkiem wyczaruję...
Koleś od klimy kazał pojechać do elektryka żeby zbudował instalację - co, gdzie, do kogo? No to czarna dupa teraz... :evil:
cośtam, cośtam
Bobbie

Postprzez Bobbie » 07 sie 2013, 21:37

pocieszny napisał(a):1 jesyt od czujników 2 od klimatronika

ale klimatronik to już chyba w tych poliftowych i OM II :?:
Albo w przeszczepach z angola - jak szukałem Montka, to ktoś tam w Twoim mieście sprzedawał coś takiego po przeszczepie na LHD i tam był automat, klima i tempomat (chyba) :shock: taki czarny - może znasz furę :?:
cośtam, cośtam
Bobbie

Postprzez pocieszny » 08 sie 2013, 09:41

fury nie znam ale mam sterownik gdzieś w garażu :)21 to i ilośc wtyczek kiedyś widziałem :)21
pocieszny

Postprzez Bobbie » 08 sie 2013, 22:22

Nie dało mi to spokoju i jeszcze raz rozgrzebałem wszystko i oczywiście wtyczkę znalazłem (wystarczyło trochę światła dziennego).
Była zaklejona taśmą izolacyjną - chyba poprzedni właściciel coś tam grzebał :evil:
:idea:
Wtyczka podłączona, klima napełniona i hula jak złoto - pewnie przypłacę to jakimś przeziębieniem, ale co tam... :P nacieszyć się trzeba :lol:
:!:
A tak poza tym - do spowodowania klimy (nawet w golasie) nie potrzeba żadnych cudownych warsztatów - wystarczy mieć klamot i kilka kluczy, bo cała reszta tylko czeka na impuls elektryczny :)2
Potem tylko jakiegoś speca od klimy, żeby sprawdził szczelność i nabił i w takie upały można cieszyć się chłodkiem - 8 stopni na termostacie wychładza środek w 3 minuty (nawet GVII tak nie mam).
Zobaczę jak wzrośnie spalanie, bo moment włączenia klimy jest wyczuwalny.
cośtam, cośtam
Bobbie

Postprzez pocieszny » 09 sie 2013, 14:17

a sprawdzałeś kompresor czy nie ma za dużych oporów?
może łożyska przytarte?
pocieszny

Postprzez Bobbie » 09 sie 2013, 17:06

Spec od klimy wszystko sprawdził - ZAXEL jaki jest w naszych autach to na ówczas był Mercedes wśród klimatyzacji i rzadko tam coś pada/padało.
Na razie za miesiąc mam podjechać zobaczyć czy nie ubywa czynnika, bo badanie elektronicznym nosem nie wykazało nieszczelności.
To tyle w tym temacie. Jak ktoś ma pytania to służę radą - przez ten czas trochę temat zgłębiłem i może będę mógł pomóc, jak ktoś się chce sam z tym pobawić.
PZDRO
cośtam, cośtam
Bobbie

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)