Problem z napędem?

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Re: Problem z napędem?

Postprzez pocieszny » 01 lut 2013, 00:51

danti napisał(a):To ja chętnie tą nalewkę ogarnę :)21

czy mam czekać na telefon z pytaniem "co ja mam kurwa z tym opiździalstwem zrobić?" :)21

a tak po prawdzie co do EGR, w dieslu konsekwencje są niewielkie, w benzynie wycnamy na własną odpowiedzialność, niekiedy po wycięciu nie można dojść do łądu z obrotami, ale....
żeby wyciąć EGR trzeba odkręcić cały zawór od silnika zaślepić rurke do wydechu i wlotową do kolektora ssącego, następnie zaślepić podciśnienia co by lewego powietrza nie ssał,
WAŻNE!!!!zaworki z wtyczkami zostawiamy na miejscu w innym wypadku komp będzie się pluł :)3 podciśnienia sterujące zdjąć i zaćlepić wyjście z ukłądu (zaworków nie trzeba zaślepiać ;) )
wsio :)2 robota prosta i niemęcząca, można zaślepieć blaszkami pozostawiająć zawór na miejscu, ja jednak jestem zdania że lepiej wywalić zawsze to 0.5 kilo mniej :)21 :)2 druga rzecz do wywalenia przy okazji to pochłaniacz par paliwa :)21 :)2
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez LUCYFER » 01 lut 2013, 19:34

Byłem dziś u znajomego mechanika, w sumie to stary kolega z dobrych czasów. Powiedziałem mu co i jak, auto poszło na podnośnik. Okazało się że gość ma to już opanowane, bo od razu wiedział o co chodzi i gdzie przyczyny szukać. A co było?, wyszło ża na elektrozaworze, wtyczka była zaśniedziała, ot i cała przyczyna. Przeczyszczone wtyczki, popryskane jakimś spreyem do czyszczenia/konserwowania styków, i przód rwie aż miło.
Przy okazji sprawdziliśmy przewody podciśnienia czy całe są, czy wody/zanieczyszczeń w nich nie ma.
Dziękuję Wam wszystkim bardzo, za wszelakie rady/ informacje. Dużo się przy okazji tej małej awarii dowiedziałem. :D
LUCYFER

Postprzez LUCYFER » 06 mar 2013, 17:50

Problemu ciąg dalszy.
Teraz problem wygląda tak;
Wtyczki/styki są ok., elektrozaworki działają jak powinny, podciśnienie jak w odkurzaczu.Napęd nie działa... :(
Pytanie;
Czy może być urwana półoś któraś?, podczas jazdy z załączonym jak i nie przodem, żadnych podejrzanych dźwięków nie słychać.
Może w moście coś przednim?
Dwa dni z mechanikiem sprawdzamy wszystko i niby wszystko sprawne, a przód nie ciągnie...
Wieczorem sprawdzimy te półosie.

W razie czego idzie gdzieś półosie dostać od ręki?
LUCYFER

Postprzez LUCYFER » 06 mar 2013, 19:35

LUCYFER napisał(a):Problemu ciąg dalszy.
Teraz problem wygląda tak;
Wtyczki/styki są ok., elektrozaworki działają jak powinny, podciśnienie jak w odkurzaczu.Napęd nie działa... :(
Pytanie;
Czy może być urwana półoś któraś?, podczas jazdy z załączonym jak i nie przodem, żadnych podejrzanych dźwięków nie słychać.
Może w moście coś przednim?
Dwa dni z mechanikiem sprawdzamy wszystko i niby wszystko sprawne, a przód nie ciągnie...
Wieczorem sprawdzimy te półosie.

W razie czego idzie gdzieś półosie dostać od ręki?

Wygląda na to że lewy przegub poszedł... :D
LUCYFER

Postprzez LUCYFER » 07 gru 2013, 11:08

Przyszła zima i powrócił problem, jak bumerang...

Teraz się objawia tak;
Po przekręceniu zapłonu, zapala się kontrolka od napędów. Po odpaleniu silnika i załączeniu napędu kontrolka się już nie zapala i napęd nie działa,
podciśnienia są. Czy możliwe jest że poszedł/zaśniedział czujnik przy skrzyni który daje impuls na elektrowłączniki przy moście?
Czy jakieś inne sugestie?
Bo pogoda jest nie bardzo żeby się taczać pod autem,
LUCYFER

Postprzez koluniu » 07 gru 2013, 21:42

Podpytaj świstaka na pw. przerabiał to wczoraj w montku big dona... ;)
2002r. 3.0 i nareszczie tsy dwa 95r.
koluniu

Postprzez danti » 08 gru 2013, 12:07

LUCYFER napisał(a):Przyszła zima i powrócił problem, jak bumerang...

Teraz się objawia tak;
Po przekręceniu zapłonu, zapala się kontrolka od napędów. Po odpaleniu silnika i załączeniu napędu kontrolka się już nie zapala i napęd nie działa,
podciśnienia są. Czy możliwe jest że poszedł/zaśniedział czujnik przy skrzyni który daje impuls na elektrowłączniki przy moście?
Czy jakieś inne sugestie?
Bo pogoda jest nie bardzo żeby się taczać pod autem,

Czyli po odpaleniu auta kontrolka gaśnie ?

Wymieniałeś olej w mechaniźmie załączania napędów?
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
http://www.roztocze4x4.pl
Facebook
danti

Postprzez gelek79 » 08 gru 2013, 12:51

U mnie było tak że na zaworkach były ściągnięte kostki i napęd był założyłem kostki napęd znikł prosta sprawa, padł czujnik i napęd był cały czas rozpiety pomimo, że włączałem wajchę na 4H

Ściąg osłone elektrozaworków, znajduje się bliżej lewej półosi ściągnij kostki z elektrozaworków, są dwie niebieska i brązowa jak napęd powróci to się odezwij to ci wytłumaczę co dalej trzeba zrobić lub poszukaj mojego postu z tamtej zimy tam wszystko opisałem

a podciśnienie rozłącza napęd a nie spina
gelek79

Postprzez swistak » 08 gru 2013, 13:25

są dwa elektrozawory jeden ma kostkę niebieską i jest na dole a drugi ma kostkę brązową, a jak chodzi o załączanie napędów i rozłączanie to odbywa się tylko przez podciśnienie po to są właśnie zaworki i zmieniają przepływ podciśnienia. Sterowane są za z skrzynki redukcyjnej pewnie padł czujnik albo elektrykę trzeba sprawdzić, w piątek to przerabiałem
2.8 td long 90'
swistak

Postprzez LUCYFER » 04 sty 2014, 17:08

Temat zakończony na tym że zdiagnozowałem padnięcie jednego z elektrozaworków na moście, Kolega Miras mi przysłał komplecik i udało się dobrać odpowiedni.
LUCYFER

Poprzednia strona

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)