śruby w tłoku 3.1d

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

śruby w tłoku 3.1d

Postprzez hajbos » 13 mar 2014, 07:09

witam....
dołączyłem ostatnio do szczęśliwych posiadaczy Montka 3.1d 93r. autko sprawdza się super, jeżdzi mi się bardzo dobrze tylko powstał mały problem. ostatnio padł mi motor. awaria na czwartym cylindrze i okazało się, że motor można naprawić, koszt pełnego zabiegu ok 6000tyś. stwierdziłem z mechanikiem,ze kupimy nowy słupek. wyszedł klops, ponieważ po wstawieniu nowego serca z nowym rozrządem , olejami i płynami okazało się, że motor tłucze. prawdopodobnie sworzeń w tłoku. motor wyciągnięty i oddany właścicielowi. poszukiwania rozpocząłem na nowo aby kupić następne serducho. znalazłem silnik w aucie w Wałbrzychu. pojechałem z mechanikiem. pan odpalił, wszystko ok. wydłubali silnik i przywiozłem go do warsztatu, gdzie stoi mój Montek. motor został umyty, wsadzone zostało nowe sprzęgło, nowy rozrząd, paski. mechanik przymierza się do wsadzenia silnika. odkręca dolną miskę a w "smoku" śrubki , które są w tłokach do smarowania. wyczytałem, że nazywa się to "GALERIA SMAROWANIA TŁOKÓW". Wyciągnął mechanik te śrubki i po konsultacji z servisem Trooper i Montka we Wrocławiu okazało się,że ten silnik będzie żył tylko trzeba je wkręcić, po ściągięciu dolnej dłowicy. faktycznie dostęp jest. pięć śrubek zostało delikatnie uderzonych i mam w nich zbity gwint. nie do wkręcenia. są to śrubki z gwintem stożkowym i tu mam PROBLEM, niby malutki bo malutkie śrubki ale ogromny bo miesiąc czasu mam uziemiony samochód. pomóżcie jak macie jakiś pomysł, lub śrubki. gdzie ewentualnie je kupić lub dotoczyć ponieważ są malutkie i nietypowe. pozdrawiam
Ostatnio edytowano 15 mar 2014, 16:54 przez hajbos, łącznie edytowano 1 raz
hajbos

Re: śruby w tłoku 3.1d

Postprzez peterek66 » 14 mar 2014, 07:38

Ta... 8-) A z poprzedniego silnika nie da rady ich zaadoptować? Oczywiście ja mam benzinen i diesel mi obcy, więc jak jakąś głupotę palnąłem, to wpisu nie było :roll:
BYŁ: Montek 3.2 V6 1992 Obrazek Obrazek
JEST Citroen ZX Aura 1.9 TD i zapierdala jak należy :twisted:
peterek66

Postprzez mocnymonterey » 15 mar 2014, 02:40

może nowy 8-)

ale

Peter...... bo nie wiem

wpisujesz się bo chcesz pomóc czy tylko tak ... dla wpisu :evil:

jak coś to przepraszam :arrow:

nowy i nie znam sie :roll:
mocnymonterey

Postprzez peterek66 » 15 mar 2014, 08:36

Ta... 8-)
mocnymonterey napisał(a):może nowy 8-) ale Peter...... bo nie wiem wpisujesz się bo chcesz pomóc czy tylko tak ... dla wpisu :evil: jak coś to przepraszam :arrow:
nowy i nie znam sie :roll:

Taka sugestia z mojej strony była, ja kolego nie mam ciśnienia na wpisy, wystarczy popatrzeć na moją aktywność.
Obym się mylił, ale twoja retoryka baaardzo jest podobna do osoby, która nie zapisała się dobrze w pamięci forumowiczów. Ale..., mam nadzieję że się mylę.
peterek66

Postprzez piotrck » 15 mar 2014, 10:11

peterek66 napisał(a):Obym się mylił, ale twoja retoryka baaardzo jest podobna do osoby, która nie zapisała się dobrze w pamięci forumowiczów. Ale..., mam nadzieję że się mylę.

Takie samo mam wrażenie. :)21
Hasta la Victoria Siempre.
3,1 LTD 97r
piotrck

Postprzez peterek66 » 15 mar 2014, 10:38

Ta... 8-)
piotrck napisał(a):
peterek66 napisał(a):Obym się mylił, ale twoja retoryka baaardzo jest podobna do osoby, która nie zapisała się dobrze w pamięci forumowiczów. Ale..., mam nadzieję że się mylę.

Takie samo mam wrażenie. :)21

:lol:
peterek66

Postprzez hajbos » 15 mar 2014, 16:45

... :!: panowie :!: ......widzę, że sobie podyskutowaliście i nie źle się przy tym ubawiliście :lol: :lol: :lol: ..... :?: :?: :?: ;)
....... ale to nie pomogło mi za wiele... niestety nie da rady użyć starych śrubek, z tego powodu ,że już nie mam starego motoru. wydaje mi się, że ten problem, czyli brak śrubek, nie jest pospolitą sprawą.
szkoda ponieważ myślałem, że ktoś z " 4x4 " posiada stary motor 3,1d i mógłby sprzedać mi takie śruby, albo ktoś się o oto otarł i może dorabiał je lub coś opatentował...

dzięki , chociaż za tyle ....

pozdrawiam
hajbos

Postprzez peterek66 » 16 mar 2014, 11:35

Ta... 8-)
hajbos napisał(a):... :!: panowie :!: ......widzę, że sobie podyskutowaliście i nie źle się przy tym ubawiliście :lol: :lol: :lol: ..... :?: :?: :?: ;)
....... ale to nie pomogło mi za wiele... niestety nie da rady użyć starych śrubek, z tego powodu ,że już nie mam starego motoru. wydaje mi się, że ten problem, czyli brak śrubek, nie jest pospolitą sprawą.
szkoda ponieważ myślałem, że ktoś z " 4x4 " posiada stary motor 3,1d i mógłby sprzedać mi takie śruby, albo ktoś się o oto otarł i może dorabiał je lub coś opatentował...

dzięki , chociaż za tyle ....

pozdrawiam

Hajbos, a próbowałeś zadzwonić do Wrocławia? Bo samo dotoczenie, sądzę że nie jest problemem, kłopot w utwardzeniu, bo zapewne sa utwardzane.
peterek66

Postprzez hajbos » 16 mar 2014, 12:08

witam... rozmawiałem z serwisem z Kolumba we Wrocławiu i nie mają, żadnych tłoków,a tym bardziej śrub. ja jestem z Wrocka i mam kłopot ze zlokalizowaniem precyzyjnej tokarki. prawdopodobnie zmówię na allegro 4 tłoki jutro, bo widzę, że nic mądrzejszego nie wymyślę. trochę paranoja , że za 8 śrubek zapłacę ok 200zł , bo tyle mniej więcej kosztują używane 4 tłoki. klikałem dzisiaj do jakiegoś kolesia z allegro i jutro może znajdzie takie śrubki, byłoby super bo mam zamiar podnieść drania na ironmen-ie i parę złotówek też będę potrzebował.

a orientuje się ktoś czy tłoki z frontiery mogą posiadać takie śrubki.....
pozdrawiam
hajbos

Postprzez gołąb stanisław » 19 kwi 2014, 18:07

jezeli chodzi ci o srubki z denka tłoka zamykające kanał chłodzenia to są zwykłe gwintowane aluminiowe zaslepki.wkręcone i zapunktowane w trzech miejscach .
kiedys przerabiałem podobny problem ,nagwintowany kawałek preta z aluminiowej anteny zewnętrznej ,punktak i jakiś klej loctaita załatwił sprawe definitywnie.150 tys nalotu i sie trzyma..........
gołąb stanisław

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)