strzały w moście z LSD

Isuzu Trooper

strzały w moście z LSD

Postprzez szrapnel » 16 maja 2014, 14:54

Chciałem się serdecznie przywitać na tym zacnym forum :)

Prześledziłem całe forum oraz trochę stron zagranicznych i nie znalazłem.
Mój problem polega na strzałach w moście z LSD. Do tej pory wymieniłem olej na 75W140 slip.
Nie pomogło. Następnie most został rozebrany. Tarczki są całe i dość grube ale zostały delikatnie gdzieniegdzie przez kogoś zarysowane papierem ściernym.
Problem w tym, że nie wiem jak powinny być złożone. Na razie zlożyłem podobnie jak było, tzn. na dno kosza naprzemiennie tarczki i na koniec dwie przekładki sprężynujące.
Jak rozbierałem to przekładki były wypukłościami do siebie (duż siła docisku), ja zmniejszyłem siłę docisku i przekładki są wypukłościami w tę samą stronę.
Problem nie zniknął, częstotliwość strzałów z mostu zwiększyła się - ale to dobrze bo na półosie i tryby mostu nie działają już tak duże siły jak wcześniej przy prawie zblokowanym moście. Problemem jest skokowa a nie płynna praca tarczek między sobą.
Mam pytanie: co robić dalej? Nie wiem czy nie zmniejszyć jeszcze siłę docisku tarczek wyciągając jedną przekładkę sprężynującą, a może spolerować tarczki? Nie wiem też najważniejszej rzeczy jak to było oryginalnie złożone.
Porszę o pomoc. Krzysiek.
szrapnel

Re: strzały w moście z LSD

Postprzez pocieszny » 16 maja 2014, 15:38

strzały są spowodowane zbyt lepkim olejem, albo zabrudzeniami w nim, siłą docisku nei ma się nijak do tych strzałów,
wlej na chwile ATF z dodatkiem do LSD (do pzrepłukania) pojeździj chwile, zmień na normalny powinien być 80W90 ale jak zalejesz 75W80 a nawet 70W80 nic się nei stanie, byle przeznaczony był do przekładni z LSD albo dolej dodatek
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez szrapnel » 16 maja 2014, 19:03

Dzięki pocieszny za odpowiedź.
A skąd masz dane że do mostu z LSD idzie 80W90? Z haynes'a? Bo ja nie znalazłem tam danych o moście z LSD.
Ja mam dane z jakiegoś pliku ze strony głównej i stoi tam , że do mostu z LSD lejemy 75W140 - czy tam jest błąd?
Jest to olej slip czyli przeznaczony do LSD i wbrew logice wcale nie jest gęsty. Jest podobny do silnikowego.
Cała główka i LSD zostało dobrze wymyte benzyną ekstrakcyjną pod ciśnieniem i osuszone.
Czy ktoś może to rozbierał i pamięta jak złożone są tarczki i elementy dociskowe?
szrapnel

Postprzez pocieszny » 16 maja 2014, 19:19

75W140 leje się do ciepłego klimatu, do mocno obciążonych mostów,
w naszym klimacie, niestety będzie to glut (zanim nie osiągnie odpowiedniej temperatury)
pocieszny

Postprzez szrapnel » 16 maja 2014, 22:37

Nie wiem do jakiego klimatu się leje, ale uważam, że most z LSD jest dużo bardziej obciążony od golasa.
Poza tym tak jak wcześniej pisałem to nie jest żaden glut. To, że jestem nowy na forum nie znaczy, że jestem zielony - nie jeden olej wsiąkał mi w łapy.
szrapnel

Postprzez pocieszny » 19 maja 2014, 08:31

LSD nie ma nic do obciążenia mostu
pocieszny

Powrót do 1983-1991